Welkom in de bibliotheek van het Periklesinstituut

Het Periklesinstituut verzamelt, beschrijft en publiceert over politiek bestuur en de rol van de volksvertegenwoordiging. Onze publicaties

De experts van het Periklesinstituut publiceren geregeld over democratie, de kwaliteit van bestuur en politiek. Vind hier de door onze medewerkers geschreven boeken, artikelen en lezingen en essays. Je vindt hier ook de door het Periklesinstituut gemaakte tips en taakhulpen voor het politieke ambt.   Het Periklesinstituut verzorgt drie reguliere publicaties: het maandelijkse Periodiek, het wekelijkse Nieuwsoverzicht en dagelijks verschijnt het Citaat van de dag. Voor Binnenlands Bestuur verzorgen we wekelijks de Mystery Burger over de kwaliteit van het debat in het lokale bestuur. Voor NRC becommentarieert John Bijl geregeld de Rotterdamse politiek.  

 

Gíng het nou maar slecht

Met al het gemopper over de democratie lijkt het wel als of iedereen verwacht dat het super-slecht gaat. In deze lezing betoogt John Bijl dat het wel meevalt. En dat alle verbeteringen met burgerjury’s, wijkfora en inwonerstops de boel wel eens slechter zou kunnen maken.

Uitgever:
Periklesinstituut
Auteur(s):
John Bijl

Niet zonder last

Scheldpartijen, smaad en lastercampagnes, dreiging met geweld, doodsbedreigingen, brandstichting, vernieling van persoonlijke eigendommen en bedreiging van gezins- of familieleden. Maar liefst 26 procent van de raadsleden heeft ermee te maken gehad. In haar onderzoek toont het Periklesinstituut aan dat recente cijfers aanzienlijk hoger liggen dan de aantallen die uit eerdere onderzoeken naar bedreiging en agressie tegen raadsleden naar voren kwamen.

Uitgever:
Periklesinstituut
Auteur(s):
Natalie Bosch

Versterk de democratie

In het themanummer Algemeen belang en democratie van het Politiek-wetenschappelijke tijdschrift Idee becommentarieert John Bijl de huidige staat van de democratie. Hij geeft drie tips haar te verbeteren.

 

Artikelen en essays

De experts van het Periklesinstituut werken geregeld mee aan publicaties over democratie, de kwaliteit van bestuur en politiek. We becommentariëren voor verschillende dagbladen en vaktijdschriften de staat van de democratie, schrijven opiniërende artikelen over het politieke ambt verzorgen lezingen over politiek en democratie.  

 

‘Invoering benoemde bestuurders leidt tot minder inspraak’

Het afschaffenLees verder

Uitgever:
Het Parool
Auteur(s):
John Bijl

 

Tips en lesmateriaal

In onze trainingen maken we gebruik van onze lesbundels, werkboeken en andere door ons verzorgde publicaties. We ontwikkelden taakhulpen, controlelijsten en formulieren voor ondersteuning in het politieke ambt.  

 

Tips voor raadsleden

De trainers van het Periklesinstiuut verzamelde hun 5 beste tips voor raadsleden om het debat beter te maken. Je vindt ze op deze folder.

Uitgever:
Periklesinstituut

 

In de media

Onze specialisten geven geregeld in de media commentaar op de actualiteit of worden geïnterviewd over de kwaliteit van het politieke debat.

‘Amsterdams bestuursmodel is nieuwe weeffout in de democratie’

Geplaatst op donderdag 17 november 2016

Amsterdam is met het voorgestelde bestuursmodel niet beter af, vinden John Bijl en Bart Cosijn. Amsterdammers krijgen minder voor het zeggen en het noodzakelijke politieke debat verdwijnt. Zij leggen hun kritiek vandaag uit in het Parool.

Parool 14 november 2016Na een catastrofale analyse gaat het Amsterdamse bestuursmodel wéér op de schop. Met het model maakt de hoofdstad decentraal bestuur en democratie mogelijk. Kiezers stemmen niet alleen op een gemeenteraad, maar ook op een lokaal gebiedsbestuur. In een nieuw voorstel verdwijnen de gekozen bestuurders, en worden ze aangesteld door het college zelf. Het college vindt het nieuwe model ‘democratischer’.

 

Volgens Cosijn en Bart verslechtert het Amsterdams bestuur hier door. ‘Het nieuwe model  is compleet te vergeten wat democratie ook alweer is,’ schrijven ze. Ze begrijpen niet hoe het benoemen van bestuurders democratischer zou zijn. ‘Een raad van gekozen burgers, bestaande uit minder mensen met nog minder ondersteuning, moet deze superambtenaren adviseren. Niet te vaak, want vaker bijeenkomen dan twee keer per maand mag ook weer niet.’ Maar volgens Bijl en Cosijn ‘is democratie iets anders dan twee keer per maand een goedkeurend stempeltje halen bij de burger.’

 

Lees het hele commentaar in het Parool.

‘De gemeenteraad moet vaker op z’n donder krijgen’

Geplaatst op maandag 10 oktober 2016

‘Domme vragen bestaan niet zegt een opvoedkundig adagium, maar ik zit nog wel eens met een facepalm op de publieke tribune.’ Op de dag van het griffierscongres in venlo schrijft John Bijl in Binnenlands Bestuur dat de ondersteuner van de gemeenteraad meer moet coachen.

‘Maar je laten coachen of corrigeren is voor gemeenteraadsleden blijkbaar lastig,’ schrijft Bijl. De Mysteryt Burger van Binnenlands Bestuur woonde inmiddels meer dan tweehonderd gemeenteraads- en statenvergaderingen bij. Veel van de knulligheden die zijn zag hadden gemakkelijk kunnen worden voorkomen. ‘Bij dergelijk gesleutel wordt er langer over de procedure dan over de inhoud van het voorstel gesproken. Terwijl één mail aan de griffier dat oponthoud had voorkomen.’

 

Lees de hele column hier in Binnenlands Bestuur.

‘In de politiek bestaat niet zoiets als privépersoon’

Geplaatst op maandag 7 maart 2016

De burgemeester van Deventer heeft zijn onafhankelijkheid in gevaar gebracht. Dat oordeelt John Bijl over de zitting van burgemeester Andries Heidema in de vastgoed NV Bergkwartier. De vennootschap beheert tachtig monumentale panden in het centrum van Deventer.

‘Hij had nooit lid van de raad van commissarissen mogen worden,’ zegt Bijl vandaag tegen De Stentor. De zaak kwam aan het rollen toen vorige maand bleek dat de NV met miljoenenverlies kampt. Hierdoor kon het vastgoedbedrijf geen dividend uit keren, waaronder aan aandeelhouder gemeente Deventer.

 

De lokale VVD fractie stelde daarom vragen over het verlies, waaronder aan de burgemeester. Die meende geen antwoorden op de vragen te hoeven geven, omdat hij de toezichthoudersfunctie ‘als privé-persoon’ bekleed. Volgens Bijl is dat niet houdbaar.  ‘In de politiek bestaat niet zoiets als privépersoon,’ zegt hij. ‘En het is raar dat een burgemeester als commissaris van een onderneming die in zijn stad actief is niet voor de belangen van zijn gemeente kan opkomen.’

 

Lees het hele interview met John Bijl in De Stentor (via Blendle).