Welkom in de bibliotheek van het Periklesinstituut

Het Periklesinstituut verzamelt, beschrijft en publiceert over politiek bestuur en de rol van de volksvertegenwoordiging. Onze publicaties

De experts van het Periklesinstituut publiceren geregeld over democratie, de kwaliteit van bestuur en politiek. Vind hier de door onze medewerkers geschreven boeken, artikelen en lezingen en essays. Je vindt hier ook de door het Periklesinstituut gemaakte tips en taakhulpen voor het politieke ambt.   Het Periklesinstituut verzorgt drie reguliere publicaties: het maandelijkse Periodiek, het wekelijkse Nieuwsoverzicht en dagelijks verschijnt het Citaat van de dag. Voor Binnenlands Bestuur verzorgen we wekelijks de Mystery Burger over de kwaliteit van het debat in het lokale bestuur. Voor NRC becommentarieert John Bijl geregeld de Rotterdamse politiek.  

 

Gíng het nou maar slecht

Met al het gemopper over de democratie lijkt het wel als of iedereen verwacht dat het super-slecht gaat. In deze lezing betoogt John Bijl dat het wel meevalt. En dat alle verbeteringen met burgerjury’s, wijkfora en inwonerstops de boel wel eens slechter zou kunnen maken.

Uitgever:
Periklesinstituut
Auteur(s):
John Bijl

Niet zonder last

Scheldpartijen, smaad en lastercampagnes, dreiging met geweld, doodsbedreigingen, brandstichting, vernieling van persoonlijke eigendommen en bedreiging van gezins- of familieleden. Maar liefst 26 procent van de raadsleden heeft ermee te maken gehad. In haar onderzoek toont het Periklesinstituut aan dat recente cijfers aanzienlijk hoger liggen dan de aantallen die uit eerdere onderzoeken naar bedreiging en agressie tegen raadsleden naar voren kwamen.

Uitgever:
Periklesinstituut
Auteur(s):
Natalie Bosch

Versterk de democratie

In het themanummer Algemeen belang en democratie van het Politiek-wetenschappelijke tijdschrift Idee becommentarieert John Bijl de huidige staat van de democratie. Hij geeft drie tips haar te verbeteren.

 

Artikelen en essays

De experts van het Periklesinstituut werken geregeld mee aan publicaties over democratie, de kwaliteit van bestuur en politiek. We becommentariëren voor verschillende dagbladen en vaktijdschriften de staat van de democratie, schrijven opiniërende artikelen over het politieke ambt verzorgen lezingen over politiek en democratie.  

 

‘Invoering benoemde bestuurders leidt tot minder inspraak’

Het afschaffenLees verder

Uitgever:
Het Parool
Auteur(s):
John Bijl

 

Tips en lesmateriaal

In onze trainingen maken we gebruik van onze lesbundels, werkboeken en andere door ons verzorgde publicaties. We ontwikkelden taakhulpen, controlelijsten en formulieren voor ondersteuning in het politieke ambt.  

 

Tips voor raadsleden

De trainers van het Periklesinstiuut verzamelde hun 5 beste tips voor raadsleden om het debat beter te maken. Je vindt ze op deze folder.

Uitgever:
Periklesinstituut

 

In de media

Onze specialisten geven geregeld in de media commentaar op de actualiteit of worden geïnterviewd over de kwaliteit van het politieke debat.

‘Nul stemmen voor deze kandidaat’

Geplaatst op woensdag 27 december 2017

Opinie ‘Voor het wethouderschap is het niet nodig je voor de raad te kandideren. Nergens in Kies- of Gemeentewet staat dat wethouders lid van of kandidaat voor de gemeenteraad moeten zijn geweest.’ Toch kiest het CDA in Sint Anthonis er voor om een kandidaat-wethouder boven aan de lijst te plaatsen. De gemeente raad in wil ze niet.

‘Als ik geen wethouder wordt, houdt het avontuur in Sint Anthonis voor mij op,’ zei CDA-lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen Ingrid Voncken tegen  de Gelderlander. Voncken woont nu in Gennep, maar heeft na de komende verkiezingen geen behoefte om in de gemeente gaan wonen waar ze de lijst trekt.

 

John Bijl roept in dit opinie-artikel de kiezer in Sint Anthonis daarom op om níet op mevrouw Voncken te stemmen. ‘Gemeentelijke kiezers verdienen kandidaten die klaar zijn voor het ambt — of het op z’n minst ambiëren,’ schrijft hij in Binnenlands Bestuur, ‘in plaats van op baantjesjagers die zich onder valse voorwendselen op kieslijsten laten plaatsen.’

 

Voor het CDA is de kritiek, die ook al uit de hoek van bewoners kwam, geen aanleiding om Voncken terug te trekken als lijsttrekker. ‘Ingrid Voncken is met afstand de beste vertegenwoordiger op onze lijst,’ zegt afdelingsvoorzitter Evelien Baltussen in een reactie tegen de Gelderlander. ‘Wij zien het als een vorm van bestuurlijke vernieuwing.’

 

Volgens de Gelderlander moest Bijl daarom lachen. ‘Zo deden we dat vóór 2002. Maar daar zijn we van afgestapt. We noemden het monisme. We hebben nu al 15 jaar een dualistisch systeem. Terug is de tijd is geen vernieuwing.’

 

 

‘Gefeliciteerd, uw raadsleden maken ruzie’

Geplaatst op maandag 4 december 2017

Opinie Dat gemeenteraadsleden botsen en met stoelen gooien, is juist goed. Het politiek debat wint erbij.

In meer dan de helft van de gemeenteraden is het hommeles, schreef Trouw op maandag 27 november. Een benepen kijk op wat er in de lokale politiek gebeurt, vindt John Bijl. Het is juist gezond als raadsleden ruzie maken, schrijft hij zaterdag  in dezelfde krant. ‘Juist als politici elkaar aanpakken, geven ze gehoor aan de emoties op de publieke tribune.’

 

Het hele artikel is hier in Trouw te lezen.

 

‘Gemeenteraad moet samen optreden’

Geplaatst op zaterdag 11 november 2017

In de media De gemeenteraad van Dronten moet samen optreden tegen de verziekte bestuurscultuur. Dat zegt John Bijl van het Periklesinstituut tegen Omroep Flevoland.In het gemeentehuis van Dronten is een verziekte werksfeer, meldt Omroep Flevoland. De omroep sprak met meerdere ambtenaren die aangeven dat er een cultuur heerst een sfeer van intimidatie.

 

Volgens John Bijl moet de raad hier samen de verantwoordelijkheid nemen. ‘Als hoogste orgaan is de raad verantwoordelijk,’ zegt Bijl. ‘Ze hebben het college zelf geïnstalleerd en de burgmeester uitgezocht.’

 

Zes van de acht van de Drontense gemeenteraadsfracties hebben aangegeven graag met de ambtenaren in gesprek te gaan. Bijl vindt dat te mager. ‘Zo kan je de veilige omgeving om het verhaal te doen niet garanderen,’ meent hij. Volgens Bijl moet de raad samen een uitspraak doen en een vertrouwenspersoon, een extern onderzoeker of een raadsenquête installeren. ‘Bij een vertrouwenspersoon vertellen wat er speelt, is toch iets anders dan aanschuiven in een fractievergadering.’

 

Bekijk het hele interview bij Omroep Flevoland.