Welkom in de bibliotheek van het Periklesinstituut

Het Periklesinstituut verzamelt, beschrijft en publiceert over politiek bestuur en de rol van de volksvertegenwoordiging. Onze publicaties

De experts van het Periklesinstituut publiceren geregeld over democratie, de kwaliteit van bestuur en politiek. Vind hier de door onze medewerkers geschreven boeken, artikelen en lezingen en essays. Je vindt hier ook de door het Periklesinstituut gemaakte tips en taakhulpen voor het politieke ambt.   Het Periklesinstituut verzorgt drie reguliere publicaties: het maandelijkse Periodiek, het wekelijkse Nieuwsoverzicht en dagelijks verschijnt het Citaat van de dag. Voor Binnenlands Bestuur verzorgen we wekelijks de Mystery Burger over de kwaliteit van het debat in het lokale bestuur. Voor NRC becommentarieert John Bijl geregeld de Rotterdamse politiek.  

 

Gíng het nou maar slecht

Met al het gemopper over de democratie lijkt het wel als of iedereen verwacht dat het super-slecht gaat. In deze lezing betoogt John Bijl dat het wel meevalt. En dat alle verbeteringen met burgerjury’s, wijkfora en inwonerstops de boel wel eens slechter zou kunnen maken.

Uitgever:
Periklesinstituut
Auteur(s):
John Bijl

Niet zonder last

Scheldpartijen, smaad en lastercampagnes, dreiging met geweld, doodsbedreigingen, brandstichting, vernieling van persoonlijke eigendommen en bedreiging van gezins- of familieleden. Maar liefst 26 procent van de raadsleden heeft ermee te maken gehad. In haar onderzoek toont het Periklesinstituut aan dat recente cijfers aanzienlijk hoger liggen dan de aantallen die uit eerdere onderzoeken naar bedreiging en agressie tegen raadsleden naar voren kwamen.

Uitgever:
Periklesinstituut
Auteur(s):
Natalie Bosch

Versterk de democratie

In het themanummer Algemeen belang en democratie van het Politiek-wetenschappelijke tijdschrift Idee becommentarieert John Bijl de huidige staat van de democratie. Hij geeft drie tips haar te verbeteren.

 

Artikelen en essays

De experts van het Periklesinstituut werken geregeld mee aan publicaties over democratie, de kwaliteit van bestuur en politiek. We becommentariëren voor verschillende dagbladen en vaktijdschriften de staat van de democratie, schrijven opiniërende artikelen over het politieke ambt verzorgen lezingen over politiek en democratie.  

 

‘Invoering benoemde bestuurders leidt tot minder inspraak’

Het afschaffenLees verder

Uitgever:
Het Parool
Auteur(s):
John Bijl

 

Tips en lesmateriaal

In onze trainingen maken we gebruik van onze lesbundels, werkboeken en andere door ons verzorgde publicaties. We ontwikkelden taakhulpen, controlelijsten en formulieren voor ondersteuning in het politieke ambt.  

 

Tips voor raadsleden

De trainers van het Periklesinstiuut verzamelde hun 5 beste tips voor raadsleden om het debat beter te maken. Je vindt ze op deze folder.

Uitgever:
Periklesinstituut

 

In de media

Onze specialisten geven geregeld in de media commentaar op de actualiteit of worden geïnterviewd over de kwaliteit van het politieke debat.

‘Gemeenteraad moet samen optreden’

Geplaatst op zaterdag 11 november 2017

In de media De gemeenteraad van Dronten moet samen optreden tegen de verziekte bestuurscultuur. Dat zegt John Bijl van het Periklesinstituut tegen Omroep Flevoland.In het gemeentehuis van Dronten is een verziekte werksfeer, meldt Omroep Flevoland. De omroep sprak met meerdere ambtenaren die aangeven dat er een cultuur heerst een sfeer van intimidatie.

 

Volgens John Bijl moet de raad hier samen de verantwoordelijkheid nemen. ‘Als hoogste orgaan is de raad verantwoordelijk,’ zegt Bijl. ‘Ze hebben het college zelf geïnstalleerd en de burgmeester uitgezocht.’

 

Zes van de acht van de Drontense gemeenteraadsfracties hebben aangegeven graag met de ambtenaren in gesprek te gaan. Bijl vindt dat te mager. ‘Zo kan je de veilige omgeving om het verhaal te doen niet garanderen,’ meent hij. Volgens Bijl moet de raad samen een uitspraak doen en een vertrouwenspersoon, een extern onderzoeker of een raadsenquête installeren. ‘Bij een vertrouwenspersoon vertellen wat er speelt, is toch iets anders dan aanschuiven in een fractievergadering.’

 

Bekijk het hele interview bij Omroep Flevoland.

‘Er zijn hier twee dingen aan de hand’

Geplaatst op maandag 30 oktober 2017

In de media Bij de raadsvergadering over de zogeheten grijze campagne van Eberhard van der Laan moet de gemeenteraad goed opletten over de lijn van het debat, vindt John Bijl. ‘De raad moet legitimiteit en wenselijkheid van de zogeheten grijze campagne wél uit elkaar houden,’ waarschuwt hij vandaag in Dagblad Metro.

Komende donderdag, op 2 november, debatteert de gemeenteraad van Amsterdam over de zogeheten grijze campagne. Met dit plan stelde voormalig Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan voor om met anonieme filmpjes op het internet radicalisering te bestrijden.

 

Het plan zelf is omstreden. De gemeente zou niet kenbaar maken dat de overheid achter de filmpjes zit. Ook de democratische legitimering blijkt slecht geregeld. Zo zijn noch raad of andere collegeleden op het plan door Van der Laan op de hoogste gesteld.

 

Dat had wel gemoeten. ‘Het is de vraag of je zo’n geheim ‘Black Ops’-project mag uitvoeren,’ vindt Bijl. Hij hoopt wel dat de debatterende raadsleden in staat zijn wenselijkheid en legitimiteit te scheiden. ‘De website is eerst of Van der Laan hier wel geld aan mócht uitgeven. Dat zijn twee vragen waarvan ik hoop dat ze in het debat niet door elkaar worden gehaald.’

 

Het hele interview met John Bijl is te lezen bij Dagblad Metro.

Rotterdam, de verkiezingen komen er aan

Geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017

‘Het wordt een ongekend felle campagne. Ik hoop dat ze wel bij de inhoud blijven.’ EenVandaag weidde de uitzending van zaterdag 26 augustus 2017 aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. In de studio staat John Bijl, politiek commentator én Rotterdammer.

Met de mogelijke deelname van twee prominente politieke partijen in het toch al zo gepolariseerde politieke landschap gaat Rotterdam een spannende tijd te gemoed. ‘Ik verwacht niet dat er ook maar één fractie met meer dan tien zetels de verkiezingen uitkomt,’ zegt John Bijl in EenVandaag.

Daarnaast zijn het behoorlijk uitgesproken partijen die zich ongetwijfeld zullen roeren. Naar verwachting zullen PVV én DENK op de kieslijsten zijn te vinden. Bijl is niet bang voor een felle campagne. ‘Rotterdam is altijd sterker geworden door strijd. En dat geldt ook voor verkiezingen.’

De hele uitzending is hier terug te kijken.