Gedragsregels raad Urk zijn ‘absurd’

Geplaatst op donderdag 5 februari 2015
Het college van Urk wil toegang hebben tot de e-mails van raadsleden en hoopt dat als gedragsregel in te voeren. Met het voorstel, waarmee het lekken van vertrouwelijke informatie voorkomen moet worden, oogst het bestuur zowel landelijk als lokaal flinke kritiek en verbazing. John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, noemt de gedragsregels ‘absurd’. Toen vorig jaar in de gemeente Urk geheime stukken werd gelekt, stelde burgemeester Van Maaren een onderzoek in. Met de publicatie van dat onderzoek, werden ook nieuwe gedragsregels voorgesteld. Er moeten betere afspraken komen over de status van ‘geheime’ en ‘besloten’ stukken, en het college moet ‘onbeperkt toegang krijgen tot e-mail verkeer van raadsleden.   Het laatste voorstel staat haaks op de bestuurlijke verhoudingen, aldus John Bijl. In Binnenlands Bestuur een gesprek met hem over de affaire én de voorgestelde gedragsregels.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen