In de media

Verhit debat op Urk laat sporen na

Na een heftig raadsdebat is vertrouwenscrisis in de gemeenteraad van Urk dieper dan ooit. Michel de Vries, hoogleraar Internationale Bestuurskunde en John Bijl van het Periklesinstituut schrokken van de toon van de vergadering. In het praatprogramma Forum van Omroep Flevoland blikken zij terug.

John Bijl - 17 februari 2015
Feiten over onduidelijk integriteitsrapport noodzakelijk Het gemeentehuis van Urk (Foto: Gemeente Urk)

In voorbereiding op de emotioneel verlopen raadsvergadering van donderdag 5 februari raakte Urk al in opspraak. Naar aanleiding van een elk-schandaal, stelde burgemeester Pieter van Maaren onder meer voor dat het college onbeperkt toegang zou moeten krijgen tot e-mailverkeer van raadsleden.

In Binnenlands Bestuur sprak John Bijl van het Periklesinstituut al zijn onbegrip uit over de situatie.   Tijdens de raadsvergadering van 5 februari werden de gedragsregels verworpen, maar dat maakte de vergadering niet minder bijzonder. Zo werd er een motie van treurnis aangenomen tegen de fractie Hakvoort.

Bestuursdeskundigen Michel de Vries en John Bijl schrokken van de persoonlijke en emotionele toon in het radende, verklaren voor tv. In het politieke praatprogramma Forum spreken zij over de crisis én het onvermogen van de volksvertegenwoordiging om de onderlinge problemen op te lossen.