Week 40: Is de nieuwe democratie al begonnen?

Geplaatst op vrijdag 2 oktober 2015
Iedereen vindt tegenwoordig maar dat de democratie moet veranderen. Fundamenteel, als het even kan. Maar democratie verandert waar je bijstaat. Met publieksdebatten en fora, met wethouders die de openbaarheid kiezen en moedige raadsleden die voor een schamele vergoeding blijven staan voor openheid, transparantie en de goede zaak. Het was een mooie week.

Beroepsamateurs

Ton Dijkmans, raadslid in Cranendonck en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van raadsleden Raadslid.nu, legt haarfijn uit wat er moeilijk aan is raadslid te zijn. Te weinig tijd en te veel werk. Niet gek dat er steeds weer mensen gedurende de raadsperiode afhaken. Dijkman nuanceert de aantallen, maar ze blijven zorgwekkend voor een professioneel werkende volksvertegenwoordiging. Want: het hebben van lekenbestuur betekent niet dat het door amateurs moet worden uitgevoerd.

Niks Haagse wandelgangen

Een pluim voor Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Hij is het niet eens met een voor de inwoners van Den Haag nadelig uitpakkend besluit. De plek om zijn onvrede aan de orde te laten komen? Gewoon, inspreken bij het waterschap.

Openbaar bedreigen

Het is een druppel op de gloeiende plaat — en misschien zelfs dat niet eens. Minister Blok vind dat bedreiging van raadsleden en wethouders altijd openbaarmoet worden gemaakt en moet worden aangepakt. Dat het te vaak gebeurt, is helder. Dat er wat moet gebeuren, ook. Of openbaar maken genoeg is, mag u zelf bepalen. In feite moet de gemeenteraad er eerst zelf wat aan doen.

Boetekleed-Burgmeester

Het gaat weer goed tussen burgemeester Annemiek Jetten en de gemeenteraad van Sluis. De burgemeester ontnam eerder deze week een raadslid hardhandig het woord en dat vond de raad niet leuk. Er moest in de wandelgangen even elkaar goed aangekeken worden. Gelukkig verliep dat rustiger dan in het Vlaamse plaatsje Zwalm. ‘De burgemeester kwam in de gang naar alle oppositieraadsleden, gaf een raadslid tot tweemaal een duw en begon te krijsen’.

Niet gerekend op raadsleden

Het blijft rommelen in rekenkamerland. Al eerder mopperde de Nederlandse vereniging van raadsleden Raadslid.nu over het voornemen van de Minister om rekenkamers met raadsleden onmogelijk te maken. De gemeenteraad van Smallingerland weidde er een open brief aan. Nu is ook de rekenkamer van Zwijndrecht boos. Zij stapte uit het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers. Intussen gaat het er met het steeds verder kwakkelende controle-orgaan van de gemeenteraad niet beter op. Zorgwekkend. (Lees ook even het commentaar van NVRR-voorzitter Jan de Ridder onder het artikel.)

Is meer referenda ook meer democratie?

GeenPeil haalde 443.000 handtekeningen voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Moet Nederland meer referenda organiseren? BNR nieuwsradio vroeg haar luisteraars hoe zij hier over denken.

Beste debater of beste orator?

Na de algemene beschouwingen maakte het Nederlands Debat Instituut bekend Geert Wilders de beste debater te vinden. Dat oordeel was niet zonder kritiek. Debatanalist Daniël Schut schreef een uitgebreid commentaar op de debatprijs. Schut agendeert meteen een belangrijk verschil van inzichten. Ben je goed als je goed spreekt of ben je goed als je goed luistert? En wat is er beter voor het debat?

Aandachttrekker

Over luisteren gesproken: een raadslid in Waalwijk gebruikt non-verbale middelenom de aandacht van zijn collega's te trekken.

Groepsdynamiek

Verslag van het vluchtelingendebat in Wezep. ‘We wilden een balans vinden tussen de wens van het COA en de mening van de inwoners. Da’s niet gelukt,’ aldus de teleurgestelde burgemeester.

IJslands' voorbeeld

Als laatste een uitnodiging. Meer Democratie (dezelfde van Stop politieke benoemingen) verzorgt een vertoning van Blueberry Soup. Deze documentaire over de herziening van de IJslandse grondwet laat zien hoe men op het eiland de constitutie heeft aangepakt. Niet met geleerden in een kamertje, maar met de hele bevolking. De grondwet is daarmee in feite gecrowdsourced. Dat is nog eens wat anders dan een buurtprojectje.

Raadslid als icoon

Geheel terzijde: Eindhoven's raadslid is Mr. Gay Nederland. het zal zijn raadswerk wel niet beïnvloeden.

De Mystery Burger

In Aalten gebruikt de burgemeester gewoon de vergaderorde om het verloop én de inhoud van de vergadering te bepalen. Niet fraai. Lees de Mystery Burger hier.
Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen