Week 41: Nieuwe politiek, met nieuwe instrumenten

Geplaatst op vrijdag 9 oktober 2015
Men zegt wel eens dat in de politiek de dingen het langzaamst veranderen. Niets is minder waar. Het zijn juist de politici die nieuwe media en nieuwe middelen als eerst  hebben omarmd. Een politieke werktas zonder iPad of Twitter-account en met papier is ondenkbaar. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van deze week.

Papierloze gemeente

Papierloos werken is in zwang in de gemeente. Nog zelden ontbeert de iPad op de raadsbankjes en menig ambtenaar heeft de order ingeruild voor een mapje op de server. Ook burgers kunnen steeds vaker dodeboomloos op de gemeente rekenen, al gaat dat niet altijd zonder moeite. Van de gemeentegids – een soort van geprinte gemeentesite avant la lettre – wordt in ieder geval steeds vaker afscheid genomen. Ook al blijkt uit een Drechtstedelijk onderzoek dat maar liefst 62 procent de gids bewaart.

Geen virtueel debat in de Hofstad

Ook in Den Haag worstelt men met nieuwe media. Burgemeester Jozias van Aartsten ergerde zich openlijk aan het Twittergebruik door raadsleden. Tenminste, vooral het gebruik van sociale media tijdens het raadsdebat. Raadslid Richard de Mos meent in de woorden van de raadsvoorzitter te ontdekken dat de burgervader zich verzet tegen het hele gebruik van sociale media. Ook al had de formulering van Van Aartsen misschien scherper gekund, het verzet tegen een online debat parallel aan de raadsvergadering, is natuurlijk funest voor de transparantie van de besluitvorming. Misschien moet Van Aarsten het nog eens uitleggen. In een DM’metje?

Twitterkoning in de havenstad

Overigens, de Haagse raad is niet uniek in het Twitter-gedrag. Rotterdamse raadsleden twitteren er ook op los. VVD’er Maarten van der Donk verstuurde al 16.900 tweets! Al weten we uit eigen ervaring dat de virtuele bijdragen tijdens raadsvergaderingen van de Rotterdamse raadsleden bescheiden zijn. Over Rotterdam gesproken: het hoogste orgaan hield afgelopen donderdag haar jaarlijkse algemene beschouwingen-schuine streep-begrotingsbehandeling. Helemaal over dat agendapunt ging het niet, getuige het commentaar van John Bijl in NRC (link achter een betaalmuur).

I don't like mondays

Ook innovatief is out-the-box vergaderingen plannen. Met uitzondering van in de vier grote steden, zijn in Nederland alle vergaderingen buiten de kantooruren. Raadsleden hebben in de regel immers een baan elders. In het Belgische Lennik besloot de meerderheid een geschorste vergadering naar een wel heel ongebruikelijk tijdstip te verplaatsen: maandagochtend om 9 uur. Het viel niet bij ieder raadslid in goede aarde.

Commissaris kent z'n klassiekers

Een vernieuwende oproep van een andere kant kwam van Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland. De CdK zit met z’n handen in het haar met gemeenten waar het niet soepel loopt. In een toespraak voor collega-burgmeesters stelde hij voor, dat de commissaris dan maar met een aan te stellen functionaris de gemeenteraad buiten functie moet kunnen zetten, net als in het oude Rome. Of de CdK moet de gemeente kunnen dwingen tot een fusie om er van af te zijn. Gelukkig is het een oproep die niet zonder kritiek is gebleven.

Kopzorgen met vluchtelingen

Verder wordt er in menig gemeente doorgepiekerd hoe om te gaan met het vluchtelingenprobleem. Het moeten opvangen en de aantallen blijven als decentralisaties door het Rijk gemandateerd worden, met de inmiddels bekende en onaanvaardbare consequenties. Burgmeester van Haarlem én Bloemendaal en ook nog eens voorzitter van het Genootschap van Burgmeesters maakt zich er zorgen om. Over de consequenties maar ook over de manier.

Privé-politicus

Dat het raadslidmaatschap zwaar werk is, blijkt wel uit de afscheidswoorden van voormalig Woerdens raadslid Janet Buerman. Ze ruilt naar eigen zeggen ‘vier avonden vergaderen in voor een privé-leven'. Bestuurskundedocent Rob de Greef schreef al een raak betoog over hoe het raadsleden te veel kan worden.

Gaan we links of gaan we rechts?

Tot slot: een van de grootste dilemma’s in de politiek blijft toch wel de vraag wat nou ‘links’ en wat nou ‘rechts’ is De definities van de politieke hoofdstromingen lijken steeds aan verandering onderhevig. De Amerikaanse economieprofessor Bryan Kaplan probeert een nieuwe uit. ‘Links’ is tegen de markt, en ‘rechts’ is tegen links. Schoon in z’n eenvoud, maar wellicht niet helemaal voor elk land toepasbaar. Maar wel stof tot nadenken.

Politicus van het jaar

En oh ja: Drentse lezers kunnen hun lievelingspoliticus dit jaar weer nomineren voor de titel Drents politicus van het jaar. Meer steden en regio’s organiseren dergelijke verkiezingen; het Periklesinstituut werkt dit jaar weer mee aan de verkiezing in haar thuisplaats Rotterdam.

De Mystery Burger

In Capelle aan den IJssel presenteerde het college kader, oplossing én uitvoering van de herziening van de binnenstad. Welke rol de raad had in het proces, moet u maar aan henzelf vragen.
Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen