Week 42: Komt het vluchtelingendebat in een neerwaartse spiraal?

Geplaatst op vrijdag 16 oktober 2015
Maar één onderwerp overheerste het nieuws deze week. Vluchtelingendiscussies hielden menig raadslid en bestuurder bezig. In sommige gemeenten verloopt het debat erover hoogst ongelukkig. Niet omdat een gemeenteraad er niet uitkomt, maar omdat burgers er erg emotioneel over kunnen zijn. En sommigen gaan daarbij behoorlijk over de schreef. Dit en gelukkig ook leuker nieuws in het nieuwsoverzicht van het Periklesinstituut.

Risicovergadering

We beginnen in Purmerend. De gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag verliep bijzonder. Alsof het een risicowedstrijd in het voetbal was, vergaderde de gemeenteraad met een gesloten publieke tribune. Burgemeester Don Bijl had daartoe besloten nadat eerder een raadsvergadering uit de hand was gelopen. De bezoekersaantallen waren toen zó groot dat de raadszaal op last van de brandweer moest worden ontruimd. Na een oproep op Facebook, werden er nu weer grote aantallen bezoekers verwacht. Dat een vergadering moet worden gehouden zonder de belanghebbenden is uiteraard triest en niet goed voor de transparante besluitvorming. Petra Hoogerwerf van het Periklesinstituut gaf er commentaar over op RTV Noord-Holland.

Wat werd er nou besloten?

Overigens blijkt niet iedereen nu mee te hebben gekregen wat de gemeenteraad van Purmerend precies besloten heeft. Krantenkoppen vertelden van een ‘nee’ tegen de opvang, terwijl de gemeenteraad alleen heeft besloten vluchtelingen niet op een plaats en dus verspreid op te vangen. Purmerends raadslid Tom de Jong slaakte een hartenkreet over de onjuiste berichtgeving op Facebook.

Bestormers

Ook over Woerden is men niet uitgesproken. De noodopvang in de Woerdense sporthal Snellepoort is al leeg – ze was immers maar voor drie dagen – maar de bestorming is niemand vergeten. De noodopvang werd vrijdag door twintig gemaskerde mannen met vuurwerk bestormt. Burgemeester Molkenboer vindt de reacties te weinig verontwaardigd. Althans, die van de minister-president.

Droefmakende dreigementen

De lijst van bedreigde raadsleden is alleen maar langer en langer aan het worden. De raadsleden in Hendrik-Ido Ambacht troffen leuzen. De burgmeester van Rijssen ontving een weinig fraai briefje. De raadsleden van het Zuid-Hollandse Rijswijk ontvingen ook nare brieven. Over deze en andere schaamteloze overtredingen van fatsoen en wet sprak John Bijl op BNR. ‘Sommige mensen denken dat ze tegen politici alles kunnen zeggen.’

Watjes

Dat er grenzen overschreden zijn betekent níet dat politici hun mannetje (m/v) niet staan. De meeste politici kunnen best tegen een stootje, zo weet ook de Amstelveense griffier Pascal Georgopoulou. Ze schreef er een blog over voor RaadsledenNieuws. 'Politiek is niet voor watjes'.

Burgervader vermaant

Hetzelfde geldt voor burgemeesters. Arno Brok van Dordrecht had het gehad met de criminele en bijna-criminele praktijken van één familie in zijn gemeente. In plaats van alles aan politie en justitie over te laten, besloot de burgervader ze eerst eens uit te nodigen voor een vermanend woordje. We hopen dat het helpt, al lijkt het er niet op.

Nieuwe kleine burgemeester

Leuker nieuws dan. De kleinste gemeente van Nederland heeft een nieuwe burgemeester. Noah van Meekeren werd voor de periode van een jaar benoemd als de burgemeester van Madurodam. Een echte gemeenteraad heeft de ministad niet, maar de burgmeester en de wethouders worden wel geholpen door twaalf ambassadeurs die met elkaar het land vertegenwoordigen in de gemeente en Madurodam vertegenwoordigen in het land. Gelukkig voor burgmeester Noah is het ingezetenecriterium voor Madurodam niet van toepassing.

Zonder burgemeester

Als laatste een aandoenlijke oproep. Omdat de burgemeester van Ommen plotseling zijn functie neerlegde, maakte de vijf jarige Luka zich zorgen hoe het verder moet. Want, wie moet Sinterklaas nu dan ontvangen?

Tegen nep-parlement

En oh ja, het commentaar van de redactie van Trouw over Geert Wilders en collega’s opmerkingen over het ‘nep-parlement’ is bijzonder lezenswaardig. De analyse beschrijft goed waarom de  onterechte beschuldiging van de PVV'ers aan het adres van de Kamers schadelijk zijn — en waarom ze niet mogen worden toegestaan. Of beter: krachtig moeten worden bestreden.

De Mystery Burger

De Mystery Burger zat deze week bij de eerste behandeling van de begroting in Wijk bij Duurstede. Het leken wel acht vergaderingen in een.
Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen