Week 43: Herfst, vluchtelingen en bierviltjes

Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2015
Door het herfstreces is het nieuws over de lokale democratie deze week bescheiden. En wat er is, is teleurstellend meer van hetzelfde. Escalaties in Steenbergen en Rotterdam, bedreigingen in ’s-HertogenboschPurmerend en vast nog wel een paar. Helaas blijft het doen van aangifte – uit gene of koppigheid – vaak uit.

Buitenlanders en buitenstaanders

Een paar korte berichten, dan. BNR peilde vandaag of mensen van buiten de gemeente mogen inspreken op die vluchtelingendebatten. Vanochtend werd bekend dat de Nationale Volk-Unie de debatten afreist om in te spreken. Ja, vindt Bernd Schneider, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters. Nee, vindt John Bijl van het Periklesinstituut. ‘Maar laat de mensen wel bekend maken dát ze van buiten komen. Hun bijdragen mogen het lokale debat niet overstemmen.’ (Helaas geen link, de site van BNR ligt er nog uit.)  

Bierviltjes

En één les uit Arnhem: ook bij blufpoker kunnen ze je om je kaarten vragen. Wethouder Gerrie Elferink deed wat nonchalant over de onderbouwing van zijn standpunt over de verhuizing van het Arnhemse filmhuis. Hij wilde aantonen dat die verhuizing in een eenvoudige berekening al onhaalbaar bleek. ‘Dat heb ik op een paar bierviltjes uitgerekend,’ vertelde hij de raad. Met een WOB-verzoek probeert de pers nu achter de bierviltjes te komen. Tot nog toe zonder succes.  

Dan maar in de bieb?

Een laatste debat waar je het koud van zou krijgen. De raad van Dendermonde (BE) week woensdag uit naar de bibliotheek in plaats van de raadzaal. Niet omdat er geen plek was voor toeschouwers of zo, maar omdat de verwarming in het raadhuis was uitgevallen. Zo bleek maar weer dat raadsdebatten geen verhitte discussies zijn.

De Mystery Burger

De Mystery Burger beschouwde deze week de beladen en veelbesproken raadsvergadering in Purmerend. Een goed debat, vond hij, met één misser van de burgemeester. ‘Ik voorspel dat we over deze kwestie nog niet uit gesproken zijn,’ zegt burgemeester Bijl net voor de sluiting. Dat hij zelf de veroorzaker daarvan zou zijn, had-ie vast en zeker niet verwacht.
Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen