Wie krijgt het raadslid uit zijn stoel?

Geplaatst op vrijdag 22 april 2016

Zeg niet dat de politiek niet in de belangstelling staat. Met steeds meer publicaties en onderzoeken blijkt maar weer hoe moeilijk het eigenlijk is om, anno nu, het werk van een lokale volksvertegenwoordiger te doen. In het weekoverzicht zetten we een paar van deze publicaties– en ander nieuws – op een rijtje.

Een vak in nood?

 

Met maar 15,9 uur per week te besteden is het raadslid erg in de verdrukking komen te staan. Tijd voor echt volksvertegenwoordigen, is er niet meer. Dat schrijft de ROB in haar onderzoeksrapport. Vooral in kleine gemeenten is het ambt lastig in te vullen. De gemeenteraad is versleten, oordeelde Trouw hard.

Waarschijnlijk zullen alle bestuurspolitici er hun eigen argumenten uit halen, maar de hoofdmoot is toch wel dat we het lokale politici in dit land knáp moeilijk hebben gemaakt. 

 

Juridisch verantwoord debatteren

 

Ook al zitten raadsleden er zonder last, het hoogste orgaan ben je niet zonder last. In dit opiniestuk legt bestuursrechtadvocaat Hugo Doornhof haarfijn uit dat het hoogste orgaan wel een goed verhaal moet hebben als ze af wil wijken van een collegevoorstel. Doornhof adviseert wethouders overigens de raad daarom vaker en méér kaders te vragen. Gelukkig zijn daar nou nét de raadsdebatten voor bedoeld.

 

Een Avond van de Democratie

 

Burgertops, buurtinitiatieven en een compleet nieuw bestuursmodel hebben het functioneren van de Amsterdamse democratie complex gemaakt. De gemeenteraad van Amsterdam organiseerde De Avond van de Democratie. In de raadszaal werd gesproken over hoe het écht gaat — en hoe het verder moet. Met als sprekers Norbert Middelkoop, John Bijl en Bart Cosijn. Het verslag is vooralsnog  eerst via Twitter te volgen, de bijdragen van John en Bart staan hier.

 

Instrumentenstrijd

 

Naast moties en amendementen indienen en natúúrlijk het debat, is het vragen om een interpellatie één van instrumenten van een raadslid om het dagelijks bestuur van de gemeente aan te sturen. Met de interpellatie kan de gemeenteraad antwoorden ‘eisen’ van het college, dit wordt meestal gezien als ‘op het matje roepen’. In Grave ligt het instrument gevoelig. Het debat of er een raadsmeerderheid voor nodig moet zijn om een interpellatie te houden was een heus verbaal robbertje vechten.

 

SNAFU

 

Dikke problemen in Amersfoort. Door een systeemfout stuurde de gemeente van bijna 1.900 zorgclienten de gegevens naar verkeerde e-mailadressen. Het incident werd ook nog eens lang verzwegen. ‘Structurele beleidsfout, extreem lomp, 100% onbegrijpelijk,’ aldus een raadslid. Het college, vast en zeker ook geschrokken, laat een extern onderzoek in stellen en wil – daar komt ’t – tot die tijd niet reageren. Olie op het vuur.

 

Ontlasting

 

De coalitie van het Vlaamse Berlaar dacht het college te helpen (en zichzelf te ontlasten) door meer bevoegdheden te delegeren. Tot groot ongenoegen van de oppositiepartijen. Ze werden zó boos dat ze besloten de rest van de vergadering op de publieke tribunete volgen. ‘Zo krijgen jullie een idee hoe arm een raadszitting zonder oppositie wel is,’ zei een raadslid.

 

Begin de raad met een dansje

 

Kijk. Deze raadsleden komen wél buiten. De Deventer volksvertegenwoordiging krijgt namelijk een spoedcursus ‘De Hupsakee’ dansen. Dan kunnen ze op Koningsdag meedoen.

 

Raad Den Helder hapt weer

 

Sommige grappen zijn snel gemaakt. Maar de raad van Den Helder doet het wel. Ze organiseert ook dit halfjaar weer een ontmoeting tussen politiek en burger. Met eten erbij dat, net als bij het raadsdebat, zo lekker is als dat je het zelf maakt. Het thema is dit keer het imago van Den Helder. Hopelijk ligt de uitkomst niet te zwaar op de maag.

 

Van je vervanger moet je het hebben

 

Burgemeester Niels Joosten heeft het even niet makkelijk. Door verhuisperikelen en persoonlijke omstandigheden moet de burgervader van Doetinchem tot juni met een time out. In de tussentijd vervangt oud-gedeputeerde Annemiek Traag hem wat graag. Té graag. Want nog voor ze haar eerste raadsvergadering heeft voorgezeten, geeft ze aan best langer te willen blijven. Of voor altijd.

 

Verhuisburgemeester

 

Nu is woonruimte van burgemeester wel vaker en probleem. Veel burgemeesters worstelen er mee hun oude woning verkocht te krijgen en snel binnen de gemeentegrenzen te wonen. Sommige burgemeesters lukt het helemaal niet. Sommige liegen zelfs over hun woonplaats — al blijft dat gelukkig de uitzondering. Het zou ons er haast toe verleiden een pleidooi voor de ambtswoning te beginnen.

Deze burgermeester in België pakt het heel anders aan. Die verhuist gewoon nog vóór z'n benoeming.

 

Verkleedpartijtje

 

Krimpen aan den IJssel bestaat alweer bijna duizend jaar! Voor de gelegenheid organiseerde de gemeente ondermeer een modeshow uit die tijd. Burgemeester Martijn Vroom zag de gelegenheid voor cosplay en kwam als Willem van Oranje. Met aan z’n arm wethouder Lavinja Sleeuwenhoek uit buurgemeente Krimpenerwaard. Meer foto’s van dramatisch uitgedoste bestuurders op Facebook.

Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen