Week 36: Is de politieke verhitting al afgekoeld?

Geplaatst op maandag 12 september 2016
Niet alleen de Haagse campagne-machines beginnen te draaien, ook de gewone politiek komt weer in beweging. Tenminste, écht stil gezeten heeft de politiek natuurlijk niet deze lange en vooral hele hete zomer. Zoals het hoort: reces is immers geen vakantie. In dit eerste Weekoverzicht een overzicht van de politiek verhitting uit gemeentepolitiek en alles daaromheen.

Bijgebakken, bijgespijkerd, bijgeleerd

Terwijl een heleboel burgemeesters van de rust van het reces gebruik maakten om de luwte op te zoeken, trok Marc Witteman van Stichtse Vecht een overal aan. De toch al zo bezige burgervader gebruikte de vergaderloze periode om stages te lopen als begrafenisondernemerbeheerder bij de moestuinvereniging,pizzabakker (filmpje), terreinknecht bij de tennisvereniging en computercoach. Een alleskunner, die Witteman. Je zal het maar in je profielschets hebben staan.

Taaltoets voor burgemeester

De profielschets bedoelt het niet eens overdrachtelijk. De nieuwe burgemeester van Tytsjerksteradiel moet snel de taal kunnen spreken. Volgens het wensenlijstje met burgemeesterscompetenties is het spreken van de Friese taal noodzakelijk voor het opbouwen van een netwerk en het ‘met trots’ vertegenwoordigen van de gemeente. De regel geldt niet voor waarnemer Wilma Mansveld.

Meepraten? Meh.

Niet iedereen lijkt warm te lopen voor een goed gesprek over een nieuwe burgemeester. Mopperden we eerder over de succesvolgenoemde peiling over burgemeestersvaardigheden in Goirle, in Emmen schijnen slechts tien inwoners aan de profielschets te hebben bijgedragen.

Sorry, journalisten

Het gevalletje noodverordening Luttelgeest leek ook een soap te worden, maar met een excuses heeft burgemeester Auke van der Werff daar een einde aan weten te maken. Volgens de burgmeester had het noodbevel nooit op tafel moeten liggen. Het bevel werd afgegeven voor een bijeenkomst met bewoners over de mogelijke asielopvang in het dorp. In plaats van een gewone beslotenbijeenkomst, of een met een noodverordening extra veiligheidsbewaking op de been te brengen voerde de gemeente een noodbevel in. Hiermee werd journalisten verboden het gebied te betreden. Te vergaand, vonden veel mensen. En na een smoesje dat het om een foutje ging, biedt de verantwoordelijke burgemeester toch excuus aan Hoe dan ook heeft de hele situatie wel opgeleverd dat de hygiëne van de veiligheidsmaatregelen onderwerp van gesprek zijn geworden op het Drontense gemeentehuis. Op voorstel van het college lijkt de APV te worden uitgebreid met de mogelijkheid tot een burgemeesterlijke gebiedsontzegging. Waarschuwing aan Van der Werff: deze maatregel gebruik je bij kans op rellen, niet voor onwelgevallige nieuwsgaring.

Politiek met een frietje

Als volksvertegenwoordiger moet je er op uit. De gemeenteraad van Noordoostpolder gebruikt het jaarlijkse Pieperfestival om in gesprek te gaan met de burgerij. Op het oogstfeest wordt traditioneel veel friet gegeten (duh) dus delen de raadsleden een sausje uit. ‘Patat met een praatje: hier valt iets te kiezen’ heeft het gebeuren als motto. Alleen valt het sausje níet te kiezen: de raadsleden hebben alleen frietsaus bij zich.

Teloorgang aan de bodem

Het debat is dan wel de zuurstof van de democratie, maar je hebt ook een zuchtje wind nodig om adem te kunnen halen. In zijn show Last Week Tonight legt John Oliver haarfijn uit waarom het verdwijnen van lokale journalistiek een heel, heel errug groot probleem is. In het kort: de grote publieksjournalistiek draait om het werk dat op lokaal niveau wordt gedaan. ‘De media is een voedselketen die ineen stort als lokale journalistiek verdwijnt,’ zegt Oliver. Daarnaast liggen er allerlei, heel voorspelbare, gevaren op de loer als de controle op de democratische besluitvorming verdwijnt. ‘Het niet hebben van journalisten in de raadzaal is alsof de leraar een klas twaalfjarigen achterlaat om zichzelf in bedwang te houden,’ zegt Oliver — al vertalen we zijn woorden ermee wat vrijelijk naar de Nederlandse situatie. Ook de fascinatie van internetjournalistiek met het aantal likes en clicks is gevaarlijk. ‘De media hebben leiders nodig die snappen dat hetgeen wat populair is, niet altijd dat gene is wat ook belangrijk is,’ vindt Oliver. Neem nou dit artikel uit BN De Stem, waar de auteur zijn verbazing deelt over een midden tijdens het reces ingelaste vergadering, zonder uit te leggen waarom er moet worden vergaderd of wat er voor de inwoners op het spel staat. Goed werk. Overigens weet Oliver ook wel waaraan de teloorgang van lokale journalistiek aan te wijten is: aan onszelf. ‘Onze onbereidwilligheid te betalen voor democratische controle heeft deze deplorabele status veroorzaakt,’ veroordeelt Oliver. ‘We are going to have to pay for journalism, or we are going to pay for it.’ Al zijn er andere modellen mogelijk dan betalen aan de nieuwspoort. Kijkenswaardig – en grappig – filmpje.

Oh Amsterdam

In hoofdstad leek het in ieder geval één iemand een goed idee om het reces te gebruiken voor reflectie. Wethouder Eric van den Burg beklaagde zich in Amsterdams huisblad Het Parool over de omgangsvormen in de raad. En inderdaad, de 020’ers lijken soms meer op de man te spelen dan op de bal. In een lezing voor de Amsterdammers bekritiseerde John Bijl al de mate waarin het politiek debat werd gevoerd. De handschoen werd opgepakt door enkele raadsleden. ‘Het mag wel een tikkeltje minder,’ vindt ook GroenLinks voorman Groot Wassink. Los van de kritiek op de omgangsvormen, meent politicoloog Peter Sijtsma dat de gemeenteraad hoe dan ook beter kan functioneren. Hij stelde in een opiniestuk voor het aantal raadsleden van vijfenveertig maar te verhogen.

Poppetjespolitiek

Klappende coalities zijn niets nieuws en niets bijzonders. Maar in Nieuwkoop heeft men wel een hele uitzonderlijke aanleiding om een streep achter de politieke samenwerking te zetten. Na het vertrek van de zieke wethouder Trudy Veninga ontstond er onenigheid over de de nieuwe kandidaat. Het CDA, die ook Veniga had voorgedragen, wilde maar één naam noemen en die viel slecht bij coalitiegenoten SBN en D66. Die zoeken nu een kandidaat van VVD-huize, al wil die fractie uiteraard ook wat inhoudelijke aanpassingen aan het college-akkoord.

Kom je ook sleutelen aan de democratie?

Decentralisaties en herindelingen aan de ene kant. De behoefte om met burgertops, wijkraden en G1000’s met de democratie te experimenteren aan de andere. Op 5 oktober organiseren Binnenlands Bestuur en de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden een inspiratiedag. Alexander Rinnooy Kan, Peter van Lieshout en Maarten Allers spreken. Wij zijn er. Misschien jij ook?

Het kind in de burgemeester — en andersom

De jeugd, de toekomst én lokaal bestuur worden op zaterdag 8 oktober in het zonnetje gezet. De gemeente Aalsmeer organiseert op deze dag de eerste Landelijke dag voor Kinderburgemeesters.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen