Week 37: Wat deed u op de Internationale dag van de democratie?

Geplaatst op vrijdag 16 september 2016
Terwijl in heel de wereld afgelopen zaterdag de Internationale dag van de democratie werd gevierd, ging het in bestuurlijk Nederland z’n gangetje. Toegegeven, de zaterdag ervoor werd in menig gemeente de dag al prematuur gevierd met openhuizen en raadsspreekuren, en hield Maxim Februari een vlammend betoog over de gevaren van big data voor democratie. En ach, dat in Nederland de democratie niet op één dag in het jaar leeft, heeft ook wel weer wat toch? Tien voorbeelden van levende democratie in dit weekoverzicht.  

Nadronk

Oud-minister Hilbrand Nawijn wil via de rechter een zetel afdwingen. Vorige week stapte zijn fractiegenoot Juliëtte Meurs zonder overleg uit Nawijn’s partij LNH. Meurs wil alleen verder onder de naam Zoetermeer Vooruit. Een furieuze Hilbrand Nawijn vertelt dat alle kandidaten een verklaring moesten tekenen dat wanneer ze de fractie verlaten, ze ook de zetel teruggeven. Hij overweegt juridische stappen. Kansloos, want de Hoge Raad oordeelde in 1971 al eens dat deze afspraken in strijd zijn met de kieswet. Verder brengen we met enige ironie graag in emotie dat Nawijn in 2005 zelf afsplitst van de LPF. Hij ging in de Tweede Kamer alleen door als Groep Nawijn. Maar dat was vast iets anders.

Wie stuurt wie nou weg?

Ook in Kerkrade vertrok een fractielid, maar in dit geval niet op eigen initiatief. Yannick Lataster werd door zijn CDA-collega’s verzocht te vertrekken. Toch is niet helemaal zeker of dat zorgvuldig is gegaan. In een verklaring bleken niet-gekozen fractieleden, zogeheten burgerleden, mee te hebben gestemd over het vertrek. En dat is niet volgens de reglementen. Het CDA laat de zaak uitzoeken.

Barbertje moet regeren

De Amerikaanse Benjamin Barber vindt al een tijdje dat de wereld beter af is als burgmeesters een wereldregering zouden vormen. Zijn inmiddels veelbesproken boek en TED-talk zijn inderdaad een moeilijk te missen pleidooi. Afgelopen week besloot Barber het maar eens voor het echie te proberen. Meer dan zestig burgemeesters van over de hele wereld verzamelde zich deze week in Den Haag om een wereldparlement te vormen. ‘Burgemeesters zijn pragmatische mensen, ze zijn niet links of rechts maar staan boven de partijen en zijn er voor hun hele stad,’ aldus de enthousiaste deelnemer Jozias van Aartsen.

Regio-burgemeester

Iedereen reageerde lichtelijk verrast met de overstap van John Jorritsma van Friesland naar Eindhoven. In dit interview zien we een tipje van de sluier opgelicht van wat Jorritsma als een overeenkomst beschouwt. De bestuurder is erg geïnteresseerd in de versterking in de regio. De regio 050 staat er om bekend, maar ook Friesland kan wat Jorritsma betreft bestuurlijk nog wel wat meer gecentraliseerd. Het herindelingsutopia van het noorden telt volgens de vertrekkende commissaris nog steeds te veel gemeenten.

Metal-raadslid

De in Heavy Metal-kringen ontzettend populaire muzikant Gylve Fenris Nagell(artistennaam: Fenriz) houdt van zijn stad Kolbotn. Zo veel, dat hij het niet kon laten zich als lijstduwer te melden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Pas op de verkiezingsdag bleek hoe groot zijn populariteit is, want ondanks de ‘stem niet op mij’-campagne werd de rock-drummer ruimhartig gekozen.

Gekozen kamervoorzitter

Het was misschien een hobbelige weg, maar inmiddels is Kamerlid Khadija Ariblekker gesetteld als voorzitter van het parlement. De politica heeft in de wake van de verkiezingen aangegeven zich weer voor het hoogste ambt beschikbaar te willen stellen en ook de wandelgangen murmelen dat ze ook graag als voorzitter doorwil. Interessant, gezien de populariteit van Arib, zou haar verkiezing haar fractie ook wel eens aan stemmen kunnen helpen.

Gedoe in Deurne

Dat er in een gemeenteraad als vanzelfsprekend gewogen wordt gestemd, betekent dat niet dat het ook in voorbereidende vergaderingen moet. Aan het begin van deze raadsperiode koos de gemeenteraad van Deurne ervoor om in commissies elke fractie twee vertegenwoordigers te gunnen. Ongeacht het aantal zetels in de raad. Het nobele initiatief om de commissies zo te depolitiseren lijkt nu als een boemerang terug te komen. Volgens een analyse van het Eindhovens Dagblad, wordt de stemverhouding ook misbruikt om verandering tegen te houden.

Raadslid in beeld

Juliette Rot was deze week zomaar ineens het bekendste raadslid van Nederland. Niet omdat ze iets gewonnen had of omdat ze op een andere manier bekend is maar omdat ze hinderlijk werd lastig gevallen door overlastgevers. Waar in de Tweede Kamer Mark Rutte’s opinie over lastpakken werd gehekeld, ergerden Rot’s collega’s het optreden van Burgemeester Geke Faber. Die kritiek leidde zelfs tot een oproep een nieuwe burgemeester voor Zaanstad te kiezen.

Twents grip

In het rijtje ‘de regionale samenwerking zit de democratie in de weg’ kan dit rapport zich aansluiten. Veertien gemeenteraden onderzochten met de Universiteit Twente hoe de raad aan de knoppen zit. Niet, dus. Wij rollen in ieder geval niet van onze stoel door deze conclusies. De meeste gemeenteraden lijken immers nauwelijks geïnteresseerd in de politieke kaders van de samenwerking totdat de opdrachten zijn geformuleerd. Wat niet helpt, is dat samenwerkingsverbandennog wel de neiging hebben om zich te ontdoen aan de waan van de dag en zo uit het gezichtsveld van de raden onttrekken. Gelukkig zijn er steeds meer raden die snappen dat als ze aan de knoppen wíllen zitten, ze er zelf op tijd bij moeten zijn.

Van Rey

Van het nieuws over Roermonds politicus Jos van Rey kan zó een nieuw boek verschijnen. En het eerste was al zo goed! Zo maakte de fractie van van Rey zich vooral zorgen over de gedraaide volksmorres. Ze vreest een schandpaal. Helemaal ongelijk kreeg ze niet, want de collega’s in de volksvertegenwoordiging willen niets liever dan zo snel mogelijk af zijn van Jos van Rey. Ze vreest recidive. En eerlijk is eerlijk, helemaal berouwvol klonk Van Rey niet bij de uitspraak. Die is om meerdere redenen lezenswaardig, voormalig-BIOS collega Hans de Groot schreef voor Binnenlands bestuur een leeswijzer als hulp.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen