Mystery Burger: Mes op tafel, mes op de keel

Geplaatst op maandag 19 september 2016
Het is bloedheet in de kleine raadzaal van Hattem. ‘Vindt u het goed als ik óók m’n jasje uitdoe?’ vraagt burgemeester Jan Willem Wiggers guitig. Dat mag, en even later hangt het ambtsketen rechtstreeks over zijn witte hemd. Later op de avond zal de burgemeester ook nog zijn voorzittershamer afgeven aan plaatsvervanger Gert Kers. Het te bespreken agendapunt over RTV Hattem valt immers ook in zijn portefeuille.   ‘RTV Hattem had een hele mooie studio,’ begint CDA’er Luc van Dijk. De omroep huurde een studioruimte in cultuurcentrum De Marke. Nieuwe onderhandelingen over de huurprijs faalden — en RTV moet eruit. ‘Wat is er aan de hand?’ wil Van Dijk weten. Burgemeester Wiggers krijgt van voorzitter Kers meteen het woord. ‘We hebben in februari al aangegeven te willen bemiddelen bij de huurovereenkomst,’ legt Wiggers uit. ‘We moesten tot onze spijt constateren dat het niet is gelukt.’   ‘We vonden de relatie tussen RTV en De Marke zeer wenselijk en daarom hebben we inspanningen getroost,’ vult wethouder Martijn Hospers aan. Niet de meest empathische woordkeus. Hij heeft een brief van De Marke naar de raad gezonden. ‘Zo heeft u hun perspectief zodat u een breed perspectief kan vormen over hetgeen daar plaatsvind,’ zegt de wethouder in nota-taal. ‘We hebben gekeken of er een business case voor een duurzame huursituatie kon ontstaan.’ En dat kon dus niet. De taal van de wethouder stemt de raad niet mild. ’Het is bijna schandalig dat ze niet tot een overeenstemming zijn gekomen,’ vindt Wieneke van Regteren (PvdA). Ze brengt in herinnering dat de raad de verbouwing van die studio heeft betaald. ‘Het college had een inspanningsverplichting en die zie ik niet terug,’ meent Gina Guldenaar (VVD). Ze vindt dat de gemeente de partijen nog eens aan tafel moet zetten. Henk Leskens (ChristenUnie) lijkt minder rouwig. Hij twijfelt aan de kijkdichtheid van de omroep en wil eerst een onderzoek. ‘Ik denk in een uitzending vaak dat de presentator en ik zich er als enige druk om maken.’ Leskens ziet zelf liever een streekomroep dan een lokale tv-zender. ‘Allereerst de feitelijke onderbouwing dat we het eens zijn met het pleidooi van de heer Leskens,’ verklaart wethouder Hospers. De bestuurder zegt zich niet in het gebrek aan daadkracht te herkennen. Hij wil eerst ‘context schetsen’ en ‘voortvarend bouwen’ en ziet ‘uniform huurbeleid’. Er moet worden ‘bewogen worden richting professionaliteit’. Het woordenboek van de wethouder lijkt niet de meest moderne druk te zijn. ‘Maar wat gaat het college nu doen?’ vraagt voorzitter Kers aan het eind. ‘Wij zullen ons maximaal inspannen het gesprek tussen De Marke en RTV te faciliteiten,’ zegt wethouder Hospers in een betoog dat langer lijkt dan het duurt. ‘Maar het is eerst aan de partijen zelf.’ Dat is voorzitter Kers niet scherp genoeg. ‘Er wordt veel gezegd. Maar ik hoor geen concrete stappen,’ zegt hij. ‘Ik stel voor dat we de boodschap van de raad overbrengen aan De Marke en RTV — en ons aanbod te bemiddelen herhalen,’ vat burgemeester Wiggers samen. Voorzitter Kers komt ervan overeind. ‘Ik denk dat ik met die toezegging kan afhameren,’ concludeert hij. Eindelijk een zin die ook voor normale mensen is op te schrijven. ‘Het ging u zo goed af, het bracht me er bijna toe de vergadering vanuit de collegebankjes te volgen,’ complimenteert burgemeester Wiggers voorzitter Kers als hij de voorzittersstoel weer heeft ingenomen. Een terecht schouderklopje. En misschien dat de normale raadsvoorzitter er bij een volgend agendapunt ook voor kan zorgen dat er in deze raad meer meelevende gewone mensentaal wordt gesproken. Deze column verscheen eerst op Binnenlands Bestuur.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen