Hoe overleef ik de politiek voor vrouwen

Geplaatst op dinsdag 20 september 2016
De zomervakantie is voorbij, de verkiezingscampagne is begonnen! Partijen presenteren hun programma’s en hun kandidaten. De leiders zijn al bekend: het zijn bijna allemaal mannen. Liesbeth Tettero onderzoekt waarom politiek leiderschap nog altijd mannenwerk lijkt te zijn en geeft mannen, vrouwen én Hillary Clinton een tip.

Kijvende wijven… geintje

Het Kamerwerk is anders voor mannen dan voor vrouwen. En niet alleen omdat vrouwen gevraagd wordt hoe ze hun werk toch met hun gezin combineren… Al eerder bleek dat vrouwen door heel wat hoepels moeten springen om serieus genomen te worden in de Tweede Kamer. Er is niets veranderd sinds die tijd, blijkt uit de Volkskrant van 3 september jl.: ’Mannen zijn stevige debaters, vrouwen kijvende wijven’. De vaste Kamercommissie Zorg, die bijna helemaal uit vrouwen bestaat, heeft van Kamerlid Anne Mulder de bijnaam ‘de kijvende wijven’ gekregen. Hilarisch. En Elbert Dijkgraaf moest in dezelfde commissie toch even ‘grappen’ dat het ‘goed was dat hij als enige man aanwezig was om de regering te controleren op de uitgaven’. Roflol. Onder het mom van ‘humor’ wordt er heel wat seksisme gespuid daar aan de Hofvijver. Daar mag je als vrouw natuurlijk niets van zeggen, een geintje moet kunnen toch… ervoer Renske Leijten.

Woman Card

In de VS speelt Hillary Clinton de Woman Card. Door onder andere met haar zwangere Woman Carddochter op het podium te staan. De belangrijkste vraag blijft daar toch waarom mensen haar toch niet aardig vinden. Niet aardig betekent voor vrouwen dat zij ook niet als vaardig gezien worden. Want wie wil er nou een bitch als leider? Voor mannen maakt het niet uit, als die niet aardig zijn, zijn ze doortastend, daadkrachtig en échte leiders. Zoals ook blijkt in het debat: vrouwen moeten zich bij voorkeur niet te daadkrachtig opstellen. Boos? Bah, die emoties toch… En dat gekijf… Vrouwen in het openbaar bestuur zijn in het zogenaamde geëmancipeerde Westen bijzonderder dan in landen als Pakistan en India. Hier valt dus nog wel wat winst te behalen (lees ook dit eens.)

Laag en zacht praten?

Hoe zorg je ervoor dat je als vrouw serieus genomen wordt? Kamerlid Marith Volp heeft een wonderlijke theorie met dito oplossing: ’De hoogte van een vrouwenstem is gemaakt om te irriteren, biologisch gezien. Wat doen vrouwen als er emoties zijn? Dan gaan ze scheller praten. Mannen schakelen uit, dat kunnen ze niet eens echt helpen. Als je wilt dat de inhoud overkomt, zal je dus laag en zacht moeten praten. Je moet er aandacht aan besteden, waar een man dat in principe niet hoeft.’ Laag en zacht praten? Laag kan helpen, dat had Margaret Thatcher al uitgebreid geprobeerd. Hoewel ik me wel afvraag of de lagere versie niet eigenlijk al haar echte stem was, waar ze eerder ‘aardig en lief’ vrouwelijk hoog sprak. Twijfelgevalletje dus. Maar zacht praten? Je hoeft niet te schreeuwen, maar maak jezelf alsjeblieft niet klein door je stem niet te laten horen. Letterlijk en figuurlijk!

Verandering na 2017?

Kunnen de komende verkiezingen wel verschil gaan maken? Wat betreft de lijsttrekkers is het bedroevend gesteld. Dit beeld van de Kamer zal dus niet erg veranderen (tel je even mee?). De zichtbaarheid van vrouwen moet komen van Marianne Thieme, de lijsttrekker van de Piratenpartij, Ancilla van der Leest, en mogelijk de ‘verplichte’ vrouwen op nummer 2 van de lijsten (die bij coalitiepartijen hopelijk dit keer niet stelselmatig gepasseerd worden voor het fractievoorzitterschap …). Hopelijk komen er gewoon veel vrouwen op de lijsten, op verkiesbare plaatsen. Capabele, daadkrachtige, uitgesproken vrouwen. Dan maar een bitch, so what? De omgeving moest er maar eens aan wennen. En als er dan nog meer mannen zich melden voor de commissie Zorg, dan hoeven ze daar niet uit eenzaamheid zulke onzin uit te kramen…   Liesbeth Tettero

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen