Week 38: Kom jij uit je stoel?

Geplaatst op vrijdag 23 september 2016
De focus lag op Den Haag, deze week. Uiteraard was het Prinsjesdagdebat van de Tweede Kamer het belangrijkste politieke nieuws deze week, alleen ingehaald door de troonrede zelf. En, oh ironie, met een zittende man in Den Haag, gaat de rest van het weekoverzicht vooral over opstappers.

Burgemeester Koffieleut

Burgemeester Adema zal wel stuiteren. De tien dagen geleden aangetreden burgemeester van Lelystad wilde informeel kennis maken met de stad. Inwoners konden bij haar op de koffie. Maar liefst honderdvijftig burgers meldden zich. Hopelijk mocht er ook thee of fris gedronken worden, want zo veel koffie is écht niet goed voor je.

Een derde d’r uit

Steeds meer afhakers, dat lijkt de trend. In het Friese Opsterlân heeft deze periode liefst een derde van alle aangetreden raadsleden er al de brui aangegeven. Bij vijf van die zeven opstappers uit de Opsterlânse raad is de grote tijdsbelasting die het raadslidmaatschap vraagt de belangrijkste reden. De trend is niet typisch Fries — het percentage raadsleden dat halverwege de periode stopt, stijgt al jaren. Net als het aantal raadsleden dat maar één periode zit. De gevolgen van deze ontwikkelingen – verminderd collectief geheugen, homogenere raden, relatief meer inwerktijd – verdienen onderzoek.

Partijloos verzet

Over opstappers gesproken. De twee-koppige PvdA-fractie in het Zeeuwse Kapelle stapte deze week op. Niet om de werklast, uit onvrede over het college of de gemeentepolitiek maar uit onvrede over hun partij. De beide volksvertegenwoordigers waren kritisch op een optreden van een Zeeuws Statenlid, die naar hun mening het optreden van Turkse president Ayip Erdogan na de coup vergoelijkte waar het moest worden bekritiseerd. Ze zegden hun partijlidmaatschapop én zullen bij de eerste raadsvergadering ook hun zetel opgeven. Doorgaan als volksvertegenwoordiger op eigen titel, daar hebben beiden geen zin in, aldus de verklaring.

Hoeveel gemeenten zei u?

Lichtelijk gespannen luisterden de raadsleden van de Gooi- en Vechtstreek naar de resultaten van het bestuurskrachtonderzoek. De conclusie van Deloitte is ook wel een om van op het puntje van je stoel te gaan zitten. Volgens de onderzoekers moet er worden gefuseerd. Waarom? Nou ja, dat weten de onderzoekers zelf ook niet goed uit te leggen, want het advies wordt zonder zekerheid op effect afgegeven. Het hele fuseren en herindelen lijkt steeds meer een advies volgens de logica van Sir Humphrey: ‘something must be done. This is something. Therefore, it must be done.’ Veel tijd om de boel te laten bezinken of te bedebatteren, krijgen de 170 raadsleden niet. De provincie verwacht voor 14 november reactie.

Drie vingers, 'n pink en 'n doim?

Het ziet er naar uit dat de geplaagde plaatsvervanger Geke Faber nog even blijft. De waarnemend burgemeester van Zaanstad kreeg de laatste weken nog al wat kritiekop haar optreden in de vloggers-kwestie. Faber zou eigenlijk tot 1 oktober blijven, maar blijft nu om opvallende redenen langer op de Zaanse hoofdzetel. Er valt immers nog geen nieuwe burgemeester te benoemen. ‘Meerdere kandidaten hebben zich om persoonlijke reden teruggetrokken,’ zegt een woordvoerder van de provincie. Volgens de woordvoerders heeft het geheel niet te maken met de stennis in de stad, nog met de positie van de burgemeester. Desalniettemin kennen wij geen precedent.

Daar sta je dan

Niet heel opvallend, wel fijn. De gemeente Twenterand heeft sinds deze week het experiment met spreken vanaf het spreekgestoelte ingevoerd. ‘Dat kan bijdragen aan het volgen van het debat voor de inwoners van Twenterand,’ aldus burgemeester Cornelis Visser. Er zijn meer, en belangrijkere voordelen, sprekers achter een spreekgestoelte zijn zich er meer bewust van zich tot het publiek te richten, spreken daardoor gestructureerder en levendiger en ook toehoorders ín de raad zijn vaker geneigd beter te luisteren.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen