Week 48: Help je mee de democratie levend te houden?

Geplaatst op vrijdag 2 december 2016

Democratie is een kwetsbaar dingetje. Zelfs als het goed gaat verdient ze aandacht en zekerheid. Deze week in het weekoverzicht weer goedschiks én kwaadschiks bewijzen dat democratie levend moet worden gehouden.

Openlijk, niet openbaar


‘Collega’s dit wordt live uitgezonden!’ Voor de meeste raadsleden in het land zal die opmerking geen wenkbrauw doen fronsen. De meeste raadsvergaderingen worden immers al gestreamd. In Valkenburg schrokken ze wel toen bleek dat raadslid Jos Lebouille met zijn telefoon de (openbare!) begrotingsbehandeling via Facebook deelde. De vergadering moest worden geschorst en later ontving hij zelfs van zijn collega's een motie van afkeuring. Het regelement van orde laat het niet toe dat er zonder aankondeging in de raadzaal wordt gefilmd. Laat het een waarschuwing zijn voor de Mystery Burger met zijn #raadzaalselfies.
 

Zinloos geweld


De jaarlijkse monitor politieke ambtsdragers is uit. Agressie, bedreiging en intimidatie jegens volksvertegenwoordigers is weer toegenomen. Onze indruk is gelukkig wel, dat de maatschappelijk verontwaardiging er over óók is toegenomen. Sommigen durven zelfs openlijk spijt te betuigen, zoals deze burger bij RTL in een reportage. Kijken, want het geeft een goed inzicht in het ontstaan van frustratieagressie.
 

Geldzorgen


‘Elk jaar krijgen we meer te doen en minder geld om het er mee te doen,’ zei Bill Clinton eens in een beroemd geworden verkiezingsdebat. Hij had het over gemeenten kunnen hebben. Nu blijkt dat de verantwoordingszucht ook accountantskantoren opbreekt. De regel- en controledruk is dermate groot, dat de grotere kantoren een propositie voor kleinere gemeenten niet rond krijgen. En ze als klant schrappen in het portfolio. En nee, minister Plasterk, dat is géén goed argument voor herindeling.
 

Vallen over herindeling


In Wijdemeren struikelde het college. De coalitiepartners konden het niet eens worden over de snelheid waarmee de gemeente moet worden samengevoegd met Hilversum, want dat zoiets  het gebeuren lijkt een ‘done deal’, al is ons ook niet duidelijk waarom dát zo is. Wel wilde de coalitiepartners CDA en PvdA/GroenLinks snel alvast de ambtelijke apparaten fuseren. De VVD niet, en stapte uit het college.
 

Grond voor samenwerking


Twente kent nog wel wat vuile grond. De last van de industriële geschiedenis — en soms komt daar ook nog een beetje bij. Het probleem is oerdefinitie gemeentegrensoverstijgend. Gelukkig laten de Twentse raadsleden zich daar niet door in de luren leggen. Door een intensief lobby-traject én het tonen van daadkracht lieten ze zien de problemen zelf aan te kunnen. Zo dwongen de volksvertegenwoordigers zeggenschap af bij de minister. Nu gaan ze zelf over de aanpak van de grond. ‘Het kan in deze tijd niet zo zijn dat alleen Den Haag bepaalt wat er in onze achtertuin gebeurt’, zegt raadslid Rene Spenkelink uit Hengelo daarover.
 

Steun en toeverlaat


Raadslid zijn is niet makkelijk. Te weinig tijd, te weinig ondersteuning en soms zelfs te weinig informatie. PvdA-raadsleden in Utrecht kunnen gebruik maken van prominente hulp. Bekende namen zoals Agnes Jongerius, Hans Spekman en Ella Vogelaar staan de raadsleden bij. De drie zijn woonachtig in de gemeente en helpen de lokale fractie graag. Over de inhoud van de gesprekken spreekt men niet, maar wij hopen dat ze hen niet leren debatteren zoals bij de verkiezingen tussen Asscher en Samson. 
 

Dat waren drie geweldige weken


Sommige gemeenten staan er slecht op. Dit bericht zal het imago van de raad in Bloemendaal niet helpen. Na een lange zoektocht naar een nieuwe griffier, leek de volksvertegenwoordiging in de kustgemeente eindelijk weer de ondersteuning te hebben aangevuld. Lang duurde het niet: de net aangestelde Ingrid van Tienhoven, die net als tijdelijk burgemeester Berndt Schneijders uit Haarlem kwam, heeft na drie weken haar functie al weer neergelegd. 
 

Overeind-hoven


Van dat soort zinnen gaan onze haren overeind staan. ‘Natuurlijk steunt de coalitie hem. En natuurlijk vindt de oppositie in de Eindhovense gemeenteraad dat hij het niet goed aangepakt heeft,’ schrijft Eindhovens Dagblad over het interpellatiedebat rondom het optreden van wethouder Yasin Torunoglu. Wat er aan de hand is, was ons na vijf artikelen uit de krant nog niet duidelijk, maar het lijkt er op dat de bestuurder bepaalde informatie niet met de raad heeft gedeeld terwijl hij dat (waarschijnlijk) wel had moeten doen. Hoe dan ook: de motie van wantrouwen haalde het niet want coalitie, aldus ED, en geen woord over de inhoud.
 

Kwintetisme


Langzaam-maar-zeker krijgt ook Veenendaal weer een bestuur. Eerder dit jaar viel het college na het wegsturen van wethouder Frits Beckerman. Die moest opstappen nadat zijn collega’s in het college het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Even leek het er op dat burgemeester Kolff de rit in zijn eentje uit moest zitten. Inmiddels is er een college rond. In recordtempo samengesteld door de Kampense burgermeester Bart Koelewijn. Met maar liefst vijf partijen. Moet kunnen.
 

Decentrale democratie


Het besturen van grote steden blijft een dingetje. Terwijl in Amsterdam men het begrip democratie lijkt te willen herdefiniëren tot ‘verlengd bestuur’, verschijnt in Rotterdam een zorgvuldige analyse van de kinderziektes van het nieuwe systeem van gebiedscommissies. Binnenlands Bestuur schreef een mooie samenvatting.
 

Achterhoekraad


Samenwerken is in. Steeds meer gemeenteraden komen er achter dat lokale overheden niet democratisch hoeven te fuseren om bestuurlijk samen te kunnen werken. In de Achterhoek, toch al een regio die al eeuwen stevig samenwerkt verzamelden de raadsleden zich eens. Het smaakte naar meer en naar meer formaliteit. Kan Plasterk daar niet eens mee experimenteren?

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen