Week 2: Politiek om van binnen te blijven

Geplaatst op vrijdag 13 januari 2017

Regen teistert het land. Griep- en andere virale ongein belaagt Nederlanders. En met hacks, nepnieuws en benepen bestuurders heeft de democratie het ook niet makkelijk. Wij trokken deze week maar eens de dvd-box van The West Wing uit de kast en voelen ons weer helemaal opgeladen. We adviseren u hetzelfde.

Valkuil

Een ‘zwaar jaar voor de lokaal bestuur’ kopte menig medium deze week. Binnenlands Bestuur publiceerde haar jaarlijkse rapportage over opgestapte wethouders en gevallen colleges. Het waren er meer dan ooit. Maar liefst 116 wethouders verloren om wat voor reden dan ook hun baan. De redenen kunt u zelf bedenken: vertrouwensbreuk, verschillen in bestuursstijl en zelfs hier-en-daar een politiek meningsverschil. Maar in grote lijnen lijkt het er meer op dat vooral de gunfactor voor politieke of bestuurlijke tekortkomingen kleiner is geworden. Versnippering lijkt in ieder geval geen issue te zijn; de meeste gevallen colleges waren van coalities van drie partijen.
 

Zilverling

Nieuwe gemeente, nieuwe keten. Vorig jaar deed burgmeester Maarten Divendal van De Ronde Venen de oproep om bij te dragen aan een nieuw keten voor de herindelingsgemeente. Hij vroeg burgers hun zilver in te leveren zodat er een nieuw keten van kon worden gesmeed. Dat is nu af.
 

Hack-proef

Hopelijk leest u dit Weekoverzicht eerst zelf. Uit een proefje van RTL blijkt immers dat lokale politici hun e-mail- en sociale media-account namelijk maar wat slecht beveiligdhebben. Eerder bleek al dat burgmeestersmail ook makkelijk te hacken zijn.
 

Afspraak is geen afspraak

‘Er is afgesproken dat de coalitiepartijen altijd in het voordeel van het college zullen stemmen.’ Die zin leverde flink van geschrokken en geschokte gezichten op. Vorige week rapporteerden we al over deze vermeende afspraak tussen coalitie artikel in Dinkelland. Maar het is niet waar, benadrukken formateur Lemstra en college nu. De oppositie accepteert de uitleg in ieder geval niet. De intentie om de politieke sfeer in de Twentse gemeente beter te krijgen, is daarmee vooralsnog niet geslaagd.
 

Op de auto spelen

Politiek bedrijf je onder een vergrootglas — het lijkt er tegenwoordig bij te horen. Utrechts raadslid Tara Scally weet inmiddels dat je zelfs voorzichtig moet zijn met welke vakantiefoto’s je op Instagram plaatst. Op de plaatsjesdeelsite liet ze zich fotograferen met een old timer, terwijl de GroenLinkser thuis altijd pleit voor het weren van de meest vervuilende auto’s in de Domstad. Die incongruentie moest natuurlijk even worden uitgelicht, vindt de Telegraaf.
 

Onder onze wereld

Intimidatie, infiltratie en manipulatie. De verhalen over hoe vooral het drugscircuit de politiek naar zijn hand probeert te zetten, veroorzaken ook bij ons nog steeds aanstoot en ongeloof. Bedreigde burgemeesters, geïntimideerde wethouders en zelfs lokale fracties waar boeven zich inspelen en het voor het zeggen krijgen. Het zijn ook de verhalen die het Periklesinstituut te horen krijgt bij haar bijeenkomsten over Agressie en het politieke ambt. Bestuurskundige Pieter Tops en journalist Jan Tromp verzamelden verhalen in het boek De achterkant van Nederland. Ze beschrijven beklemmend hoe met name in de Brabantse gemeenten het criminele circuit grip krijgt op de bovenwereld.
 

Burger-belangen

Hartstikke mooi, dat burgers graag mee praten met beleid. Maar dan moeten raadsleden niet in de weg gaan lopen zeg! Zoiets moet het college van Woerden hebben gedacht. In een brief die ze de raad stuurde roepen ze de volksvertegenwoordigers op om weg te blijven van de bijeenkomsten over de vekeersvisie. Nu zit er niemand op te wachten dat deze avonden door lokale politici worden gedomineerd, maar door hardhandig raadsleden de toegang te willen ontzeggen, zal het college hier haar hand mee overspelen. Vallen kan de wethoudersploeg niet, het college is na het opstappen van de ChristenUnie/SGP sinds de kerst dagen al demissionair.
 

In een klein hoekje

Altijd wennen, zo’n nieuwe gemeentenaam. Maar na deze verschrijving weet de communicatie-afdeling van de gemeente Meierijstad vast heel erg zeker dat de naam met maar één lange-ij is.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen