Week 4: Democratie is zo weerbaar als we haar zelf maken

Geplaatst op vrijdag 27 januari 2017

De afgelopen week zagen we een geweldig debat over de staat van de democratie in Groningen, sprak de net gekozen beste bestuurder van het land, CdK Wim van der Donk mooie woorden over openbaar bestuur en namen heel veel burgers het op voor verslaggeving van de lokale politiek. In dit Weekoverzicht schrijven we over deze verdedigers van de democratie. Zelfs wanneer ze zich op aardedonkere plekken in hun eigen leven of carrière bevinden.

Eerst aan de burgers

De Amsterdamse eerste burger Eberhard van der Laan heeft kanker. De burgemeester maakte dit treurige nieuws éérst bekend aan zijn stadgenoten. Niet via de pers, maar met een open brief aan alle inwoners van de hoofdstad. De prognose is niet best, maar Van der Laan schreef de Amsterdammers in goede handen te zijn en graag nog even hun burgemeester te willen zijn. Wij wensen hem en zijn naasten veel sterkte toe.

 

Dag partij

Wethouder Verdouw uit Geldrop-Mierlo heeft haar SP-lidmaatschap opgezegd. Ze is ontevreden over de koers van de partij. Haar fractie lijkt het, verrassend genoeg, niet eens zo te boeien. Verdouw blijft wethouder namens de hele raad en blijft het coalitieakkoord uitvoeren — wat eigenlijk ook nooit anders is geweest.

 

Who you gonna call?

Een keertje ziek zijn, oké. Maar sinds het laatste reces geen vergadering meer bijwonen, wordt de raadscollega’s van Fatih Demirkan ook te gortig. Het Hilversumse raadslid is sinds hij zich van zijn fractie afsplitste niet meer bij raadsvergaderingen of andere activiteiten aanwezig geweest. Demirkan heeft griffier Van Ruitenbeek laten weten dat hij voor langere tijd in het buitenland blijft en dreigt met rechtszaken als zijn raadsvergoeding zou worden gestopt.

Dat er geen normale mogelijkheden zijn om het wegblijven van dit spookraadslid aan te pakken, frustreert de Hilversumse raadsleden. ‘Zorg dat raadsleden bijvoorbeeld minimaal bij een aantal vergaderingen moeten zijn,’ bepleit Mirjam Kooloos (Leefbaar Hilversum).

In hoeverre de afwezigheid van het raadslid iets verandert voor het te maken beleid in Hilversum, is natuurlijk niet te zeggen. Al zal het wel meevallen. Demirkan is sinds 2010 al raadslid in de mediastad, maar hield pas in april 2015 een maidenspeech.

 

Politiek en Penose

Niet alleen lage opkomst bij verkiezingen vormt een bedreiging voor de politiek, ook de criminaliteit. In een rondetafelgesprek van Omroep Gelderland legt burgemeester Arend van Hout van Westervoort naadloos uit hoe bijvoorbeeld criminele hennepkwekers zich bemoeien met het hebben van een Bibob.

 

Fietsdruk

Iedere bezoeker van het Haagse stadhuis weet dat het met geparkeerde fietsen best een zooitje kan zijn. Dat geldt uiteraard ook voor de raadsleden Lobke Zandstra, Gerwin van Vulpen, Rachid Guernaoui en Michel Rogier. Ze willen de wethouder dwingen het overdekte plein voor het stadhuis te voorzien van fietsparkeervakken. Niet alleen met motie of amendement, maar met burgerlijke ongehoorzaamheid. De vier tekende met afwasbare verf zélf parkeervakken en roepen de wethouder op om deze zo snel mogelijk permanent te maken.

 

Grens gevallen

Gemoederen rondom herindeling blijven opspelen. Ook in raad en college. Dit keer viel het college van Landgraaf nadat eerder deze week coalitiepartner CDA tegen een herindelingsvoorstel stemde. De provincie reageerde hierop door de herindelingsprocedure bij de gemeente uit handen te nemen en te versnellen. Na een ingelaste en tumultueus verlopen vergadering én een schorsing van maar liefst anderhalfuur, bleek het wantrouwen in het college te groot om door te gaan. Hoe het nu verder gaat met de herindeling in de parkstad gemeenten, is erg onzeker.

 

Lot uit de loterij

Groningen start een experiment met een gelote wijkraad. Na eerst een stevig beschouwend debat over de staat van de lokale democratie, voelt de gemeenteraad voldoende vertrouwen voor een kleinschalig experiment. De wijkraad moet na deliberatie haar initiatieven wel eerst voorleggen aan een afvaardiging van raadsleden én een panel van vierhonderd burgers.

 

Lokale lezers

Flink wat burgervaders kwamen deze week op voor lokaal nieuws. De Telegraaf Media Groep kondigde aan het begin van dit jaar aan fors te willen bezuinigen op regionale verslaggevers. De kranten Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, de Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant zouden van meer algemeen nieuws worden voorzien. Niet alleen de journalisten verzetten zich. Het is slecht voor de democratie, vinden heel wat burgemeesters. Die van SchagenHollands KroonTexelZaandam hielden vlammende betogen. Steun uitspreken kan overigens ook op de Facebook-pagina van het initiatief #ditismijnkrant.

 

Legitimiteit van gemeenteraden

De universiteit Leiden organiseerde afgelopen vrijdag een symposium over de legitimiteit van gemeenteraden. Geerten Boogaard weerlegde de stelling dat de legitimiteit van raden met minder raadsleden beter zou zijn. ‘Dan zou je ook met één raadslid af moeten kunnen.’ Klaartje Peters brak een lans voor de rekenkamer en de versterking van de ondersteuning van de gemeenteraad. John Bijl legde uit dat de legitimiteit van gemeenteraden niet alleen uit de wet of uit verkiezingen komt, maar ook uit de wijze waarop besluiten tot stand komen.

Een volledig verslag van de bijeenkomst komt binnenkort beschikbaar. VNG magazine vroeg haar panel van raadsleden voorafgaand aan de bijeenkomst al te reageren.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen