Week 5: Doen we de democratie nog wel volgens de spelregels?

Geplaatst op vrijdag 3 februari 2017

Alles wat ons lief is, heeft regels. En bij dat alles komt een moment dat die regels als beklemmend aanvoelen. En weet je? Dat is maar goed ook. In dit Weekoverzicht een paar voorbeelden.

Vrijblijvende raadszetel

Voor de actieve burger in de sleutelstad moet dit toch wel een tantaluskwelling zijn. In Leiden is een van de 39 raadszetels vrijgekomen, maar naar het er naar uit ziet, zal niemand die plaats innemen. De zetel kwam leeg toen het raadslid Kok enige maanden geleden door ziekte stopte. Kok’s opvolgers op de lijst zeggen óf van de zetel af te zien óf zijn helemaal niet bereikbaar.
 

Stemverwarring

Het hoogste orgaan van de gemeente gaat over alles. Er zijn twee uitzonderingen: de aanstelling van ambtenaren én de benoeming van een nieuw lid in het eigen orgaan. Toch werd de raadsleden van Cranendonck gevraagd te stemmen over de toetreding van een nieuw raadslid. 

Voor een leeggevallen zetel werd afgelopen week opvolger Henk van Lint voorgedragen. Na akkoordbevinding van zijn geloofsbrieven werd de raad ook nog gevraagd door middel van stemming toestemming te verlenen over zijn toelating. 

De kieswet zegt uiteraard niets over zo’n akkoord. ‘Een kwaadwillende coalitie zou er een sterke kandidaat mee uit de raad kunnen houden,’ legt griffier van buurgemeente Meijerijstad aan Eindhovens Dagblad uit. Gelukkig voor Van Lint stemde de raad vóór zijn toelating. Met ook nog één ongeldige stem. De veroorzaker van het verprutste stembriefje maakte zich tijdens de vergadering overigens direct kenbaar. Dat een stemming als deze, mocht ze überhaupt rechtsgeldig zijn, in het geheim hoort, laten we maar even zo.
 

Uitstelgedrag

Politieke partijen kregen nog éven extra tijd om de zaakjes op orde te krijgen. Eigenlijk zouden de stukken voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen op vrijdag 3 februari om 15:00 moeten zijn ingeleverd, maar de Kiesraad verleende twee uur uitstel. Maar liefst 19 van de 31 deelnemende partijen hadden hun huiswerk niet genoeg gedaan. Het CDA is een van die partijen. Dat de Kiesraad een dergelijke coulance met de regels der democratie toont, is niet eerder gebeurd.

Uiteindelijk kregen drie partijen hun stukken niet volledig, de Vrouwenpartij, Respect en Trots op Nederland kregen de waarborgsom niet opgehoest. Hierdoor staan er op 15 maart uiteindelijk 28 partijen op het stembiljet; slechts 16 daarvan doen mee in álle kieskringen.
 

Relatiepolitiek

Even leek het er op dat er ruzie zou komen. In Wageningen stapte de fractie van PvdA, CDA, VVD en SP eerder deze week op uit een overleg nadat ze zich door de coalitie én de wethouder geschoffeerd voelden. De coalitie zag ‘geen ruimte’ voor de ideeën van anderen — en dat pikte de oppositie niet. Gelukkig zagen beide partijen de argumenten én de emotie. De onvrede en wrijving werd de dag erna uitgesproken.
 

Nieuwe fracties

De groei zit er bij de raad van Gooise Meren flink in! Sinds deze week kent de raad weer een fractie meer, nu de VVD-fractie aangaf niet meer verder te willen met raadslid Erik Pieter Vlaanderen. De Gooimeerse raad kent nu elf fracties. Met een gemiddelde van 2,8 zetels per fractie een van de meest fractiediverse raden van het land. Almelo (2,33) en Oldambt (2,5) scoren hoger; als je de kleinere raden van Terschilling, Schiermonnikoog, Ameland en Bedum (13 zetels, 6 fracties en één lege zetel) er uit laat.

Dank aan griffier Pieter Norder van Oldambt voor de correctie van de cijfers uit een eerder weekoverzicht.
 

Eindelijk een baan

Gefeliciteerd Willem Meffert! De Groninger werd afgelopen week eindelijk benoemd als raadsgriffier van Pekela. Echt ingewerkt worden hoeft-ie niet, want Meffert vervult de functie al bijna zes jaar. Door een administratieve omissie bleek de griffier nooit door de raad benoemd, terwijl men doodleuk vorig jaar nog zijn veertig jarig ambtsjubileum in de raad vierde. Meffert zelf is alsnog verheugd met de benoeming. Druk lijkt hij zich niet te maken over het foutje. Als duurloper is Meffert immers wel gewend aan een ommetje.
 

Burger, is u daar?

Het blijft lastig, het ‘voor het volk regeren’. Vorige week vergaderde de gemeenteraad van Groningen al over nieuwe democratische experimenten. De toch al zo actieve raad start een klein proefje met loting in een wijkraad en zoekt meer mogelijkheden om de burger meer zelf te laten beslissen. Niet iedereen is daar blij mee; sommige raadsfracties uitte in een spannend debat over de staat van de democratie het standpunt ‘de representatieve democratie wel genoeg te vinden.’

Tegelijkertijd stopt Dordrecht met een burgerdiscussieplatform. De gemeente probeerde inwoners te betrekken via het online forum Argus, maar de belangstelling bleek karig.

In Het Amsterdamse ‘stadsdeel’ West probeert men juist met het internet burgers te gaan betrekken bij de buurtpolitiek. Vanaf nu kunnen bewoners zelf agendapunten aanleverenvoor de gebiedscommissie. Deze commissie functioneert als verlengd bestuur van het college en adviseert hen over kwesties in de wijk. Wanneer bewoners nu zelf punten agenderen belooft de commissie erover te vergaderen.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen