Week 7: Politiek is emotie

Geplaatst op vrijdag 17 februari 2017

Ze zeggen wel eens dat in campagnetijd politici als vanzelf de kolder in de kop krijgen. Er lijkt iets van een waarheid in te zitten, nu op meerdere plekken de persoonlijke relatie of de vorm het ruimhartig winnen van de inhoud. Treurigmakende voorbeelden in het Weekoverzicht, mét de boodschap dat échte politiek niet moet worden verward met machtspolitiek, vriendjespolitiek en partijpolitiek. Wij blijven het onszelf ook maar inprenten.

Hofstad-coup

Als zelfs in het heetst van de Tweede Kamer-campagne het grootste politieke vuurwerk uit de gemeente komt, dan is er iets aan de hand. Afgelopen donderdag benoemde de gemeenteraad van Den Haag D66’er Saskia Bruines als wethouder. Bruines was echter niet de enige kandidaat op het stembriefje, want partijgenoot en zittend raadslid Rachid Guernaoui had zich ook gekandideerdTegen de zin van zijn fractie in.

Het werd spannend toen de grootste oppositiepartij in de Haagse raad zich openlijk achter Guernaoui schaarde. Uiteindelijk viel de keuze toch op Bruines. Nipt: Bruinesd trok 23 stemmen, Guernaoui 20. Één stem bleef ongeldig.

Guernaoui had al van zijn zijn fractie te horen gekregen dat zij zijn positie in de fractie onhoudbaar achten. Vandaag maakte hij bekend zelf uit de fractie te stappen en verder te gaan als eenmansfractie. Het aantal fracties in Den Haag komt hiermee op zestien.

Complex

In Leeuwarden was het ook even slikken voor een bestuurder. Wethouder Henk Deinum zag daar zijn plan voor een studentencomplex strandden in de gemeenteraad. Tot verrassing van de wethouder, die eerder had begrepen dat men geen problemen had met de bouw van de woningen. Een dikke meerderheid zag geen been in het voorgestelde volume, en keurde het voorstel af. De wethouder moet nu niet alleen een nieuw plan bedenken, maar laat hopelijk ook zijn politieke antenne ijken.

En dáárom heb je een werkgeverscommissie

Ons trok het even wit weg om de neus bij het lezen. Uit het jaarverslag van de werkgeverscommissie in Landsmeer blijkt dat griffier Eva van der Voorde door twee raadsleden is geïntimideerd. Van der Voorde bevestigd ons dat er het een en ander is voorgevallen — en dat het goed met haar gaat.

Tijdens een tumultueuze gemeenteraadsvergadering gisteravond heeft de raad van Landsmeer een van als daders genoemde raadsleden het commissievoorzitterschap ontnomen.

Kettinggraaiers

Bij het verschijnen van het jaarlijkse lijstje neveninkomsten van gemeentebestuurderskwam uiteraard de gebruikelijke Pavloviaanse repliek. Al moet ons óók van het hart dat de 85.000 euro die Bossche burgemeester Ton Rombouts erbij scharrelde wel veel is. Het noopt ernaar te vragen naar een tijdregistratie voor de burgervader.

De zuiderburen hadden een vergelijkbare discussie, toen deze week bleek dat ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke bijverdiende. Bracke ontvangt jaarlijk tenminste 12.000 euro van telecombedrijf Telenet. Niet alleen het bedrag viel slecht, dat Telenet een directe concurrent is van overheidsbedrijf Proximus viel ook niet lekker. Bracke heeft de bijbaan inmiddels opgezegd.

Boven de onderkruipers

Raadslid Harry Govers wordt geen commissievoorzitter in Stein. Govers, die eerder voorstelde dat de Gouverneur in moest grijpen in de gemeente, werd al twee maanden na de verkiezingen zijn fractie werd uitgezet en van wie de burgemeester recent nog excuses eiste, is niet onomstreden. Via een motie leidde die afwijzing tot een raadsdebat, waarbij Govers zijn opponenten in de raad als ‘onderkruipers’ bestempelde. En niet eens via de voorzitter!

Beste burgemeester

Aan vaste lezers van de Mystery Burger hoeft niemand uit te leggen hoe belangrijk het onafhankelijk en technisch juist voorzitten van politieke vergaderingen is. Het Reformatorisch Dagblad interviewde ervaringsdeskundigen over de kwaliteiten van het burgemeestersambt. Een aanbevelenswaardig artikel voor iedere stemgerechtigde Nederlander, zeker nu ook uit deze poll van De Gelderlander weer blijkt dat driekwart van de invullers het liefst de burgemeester rechtstreeks zou kiezen.

Oh ja, mocht u zich iedere keer afvragen wie die burgemeester is die op steeds dezelfde stockfoto staat? U kijkt naar de nek van Jaap Nawijn, met het keten van zijn toenmalige standplaats Heemskerk.

Kunt u dat herhalen, voorzitter?

Één competentie staat niet in het profiel. Deze week debatteerde de Tweede Kamer over een tweetal gemeentelijke herindelingen. Tot onze teleurstelling ging dat weinig over democratische legitimiteit; Kamervoorzitter Arib had het er om andere redenen goed moeilijk mee. Tongbrekers FranekeradielLittenseradiel, en Menameradiel werden haar even te veel (video vanaf 18:00). Tijd voor een werkbezoek.

Smet op de wet

Nieuwe rubriek! In de afgelopen Weekoverzichten bleek al te vaak dat niet iedereen de uitgangspunten of nuances van de Gemeentewet soms snapt. Collega Olaf Schuwer heeft een scherp oog voor deze malversaties en zal ze voor het Weekoverzicht spotten.

Deze week meldde het AD bijvoorbeeld dat burgemeester Rombouts toestemming heeft van de gemeenteraad voor zijn bijverdiensten. Artikel 67 van de Gemeentewet zegt echter dat de burgemeester alleen maar zijn neveninkomsten hoeft te vermelden. Een ja-woord is niet nodig — en het verschil tussen ‘kennisgenomen hebben van’ en ‘akkoord zijn met’ lijkt ons meer dan een nuance.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen