Week 8: Geduld is meer dan een schone zaak

Geplaatst op vrijdag 24 februari 2017

Juist in de politiek kan een beetje zorgvuldigheid geen kwaad. Gelukkig is er in een rechtstaat zoiets als een grondwet, de gemeentewet, en allerlei duidelijke huishoudelijke regels. Dat die soms lijken te schuren met het rechtvaardigheidsgevoel gevoel en de onderbuik hoort daar dan bij — en zetten aan tot weloverwogenheid en geduld. Deze week enkele berichten over de gespannen voet waar die twee soms op staan.

Integer zijn of niet, dat is de vraag

De handen van onze politici zijn over het algemeen aardig schoon. Nederland scoort zonder uitzondering hoog in internationale vergelijkingen, als is de lijst die jaarlijks weer door Transparency International wordt samengesteld altijd weer smullen of schrikken (doorhalen wat voor u niet van toepassing is).

Wij schrokken van de kop die The Post Online plaatste. Volgens de rechtse clickbait-site manipuleerde Omroep Gelderland een publicatie over bijverdienste om een burgemeester uit de wind te houden. Deze burgervader zit namelijk ook, zo vond TPO uit, in de raad van toezicht van de omroep.

Na (!) publicatie nam de Gelderse omroep zelf contact op om het een en ander recht te zetten. Wij hadden ook gevraagd of het nou nodig was om bij het hele – inmiddels onjuist gebleken – verhaal ook het partijlidmaatschap van de burgmeester in nota bene de kop te vermelden. Burgermeesters zitten er niet namens een partij. Zeker deze auteur, SP-kamerlid Ronald van Raak, zou beter moeten weten. Ook wanneer het gaat om wederhoor, overigens.
 

Het is maar een spelletje

Arjan Lubach’s Kamergotchi maakt wat los! Het computerspelletje waar smartphone-gebruikers voor een eigen lijsttrekker moeten zorgen, is razend populair. Ook bij onze collega’s.

Niet iedereen lijkt zich in de hitte van et spel te kunnen beheersen. Zo bestempelde staatsecretaris Klaas Dijkhof zijn visuele Geert Wilders als ‘huilbaby’ en noemde de Arnhemse wethouder Gerrie Elferink SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij een ‘viezerik’. Elferink moest zich voor de belediging verantwoorden bij de gemeenteraad.
 

Rustige agenda

Moerdijk heeft ingestemd met de verruiming van de winkelopeningstijden op de zondag. Dit was tegen het zere been van de ChristenUnie-fractie. Naast principiële bezwaren hadden ze ook een aantal praktische aangegeven. Desalniettemin werden deze in het raadsdebat klaarblijkelijk weerlegd; de verruiming is aangenomen.

Voor CU-raadslid Bert Schreuders is de teleurstelling té groot. Boos op de uitkomst heeft hij zich teruggetrokken uit alle bestuurlijke nevenfuncties, waaronder het voorzitten van de burgemeesterscommissie. Schreuders kondigt aan, in een brief aan de raad, de rest van de periode vooral met de standpunten van de fractie aan de slag te gaan, en niet meer met het reilen en zeilen van de raad.
 

Gun-factor

Politiek is een kwestie van gunnen, maar wethouder Nico Verlaan lijkt het met staatsrecht te verwarren. Voor het laatste stukje renovatie van de wijk De Noord, zegt de Drontense wethouder de inrichting ervan ‘graag aan de raad over te laten’. De budgetten voor de wijkaanpak zijn reeds vast gesteld, maar de wethouder zegt ‘bereid te zijn naar de mogelijkheden te zoeken’. Dat de raad zich over de herinrichting uit ‘mag’ spreken, lijkt in de ogen van de bestuurder wel een mazzeltje te zijn. Dat de raad toch écht het hoogste orgaan is, en lekker zelf mag bepalen waar ze wel en niet over gaat, lijkt hier niet helemaal helder te zijn.
 

Loten? opkrassen?

Na alle rumoer over alternatieven voor onze parlementaire democratie, leek het de Universiteit Tilburg eens een goed idee om na te gaan of kiezers zoiets als loting zien zitten. Wij zijn, zoals u wellicht weet, niet helemaal overtuigd. De ondervraagde onderzoeksgroep van de Universiteit van Tilburg ook niet. Maar liefst 85,7 procent keurt elke vorm van loting af.
 

Haags boefje

Terwijl Den Haag van burgmeester wisselt, heeft de raad ook nog wat crises te verwerken. Het Lego-debat - oh ironie - heeft de blokjes van de coalitie verzwakt en de klap van de wethouderscoup dreunt nog na. U las er over in het Weekoverzicht van vorige week.

In de nasleep van die wethoudersverkiezing en het opstappen van Guernaoui uit de D66-fractie, vraagt de raad zich af of de fractievergoedingen wel goed zijn geregeld. Deze budgetten zijn in het Haags reglement per zetel en een deel van de raad vindt het oneerlijk dat een afsplitser hier op een evenredig deel aanspraak kan maken. Een discussie over het individueel mandaat versus partijpolitiek volgt vast nog.

Voor de Smet van de wet kwam Olaf Schuwer een opvallende uitspraak tegen bij de Raad van State. Zonder u volledig op de hoogte van de vermoedelijk moeilijke geschiedenis van deze zaak te willen brengen, gaat het om een bezwaar tegen afgewezen burgerinitiatief.

Volgens de bezwaarmaker heeft de raad onterecht zijn voorstel geamendeerd. De indiener voelt zich gesterkt, zegt hij, omdat de VNG hem ook heeft bevestigd dat het amenderen van een burgerinitiatief niet kan.

Uiteraard kan de raad amenderen wat ze wil. Ook volgens haar eigen modelverordening is een burgerinitiatief een voorstel aan de raad wat ten alle tijden soort het hoogste orgaan kan worden aangepast. Of de raad daarmee het recht doet aan het initiatief, late we nu maar in het midden.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen