Week 9: Integriteit is geen feestje

Geplaatst op vrijdag 3 maart 2017

Veel werk was er niet voor de raadsleden deze week. Zeker in het zuiden van het land was men druk met het bandeloze carnaval. ‘Het feest waar de maskers af gaan in plaats van op,’ zo zegt men onder de rivieren. Dat het voor sommige van boven de Maas en Waal ook de week van ontmaskering was, leest u in het Weekoverzicht

De Sjaak

Zonder meer was het de week van Jacques Tichelaar. De Commissaris van De Koning in Drenthe overtrad de integriteitsregels, zo ontdekten het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. Volgens de kranten lobbyde de CdK actief voor een familielid. Zijn schoonzus mocht na bemiddeling van Tichelaar een provinciaal pand opknappen, nota bene ná dat de klus al aan een andere interieurarchitect was gegund. Tichelaar ontkende eerst alles, maar de krant beschikt over bevestigende correspondentie van binnen het provinciehuis.

In een onhandig betoog tijdens het ingelaste spoeddebat probeerde Tichelaar zijn baan te redden door elke truc uit het boek te gebruiken. De morele verklaring (’het past nu eenmaal bij de Drentse cultuur’), de non-apology apology (‘ik betreur de ontstane commotie zeer’), de empathische uitweg (’Deze week heeft mij ontzettend veel pijn gedaan’), de algemeen belang-verdediging (‘ik deed het voor de provincie’), alle zeven de ontwijkstrategieën kwamen voorbij.

De Staten pikten het niet. En na een schorsing van anderhalf uur waar er wel of niet gebeld is met de PvdA top, legde Tichelaar zijn functie neer. ‘Mijn familieleden en mijn gezondheid zijn me te belangrijk,’ legde hij curieus genoeg uit.

 

D'ruit

Het was een totale verrassing voor de raad van Uitgeest. Na het vertrek van VVD-raadslid Schouten werd oud-wethouder Mens als opvolger voorgedragen. Deze was tot december wethouder in die gemeente, maar nadat bekend werd dat hij privé gemeentelijke bouwregels had overtreden, moest hij zijn biezen pakken. Schandelijk dat hij de raad in komt, vonden meerdere leden. Ze wilde eerst niet meewerken aan zijn installatie, maar ontdekten al gauw dat de wet dat niet toelaat. Meerdere raadsleden stapten wel de zaal uitvoor de benoeming.
 

Geen grapje

‘De situatie is verschrikkelijk,’ vindt raadslid Jacqueline Verbeek. Eerder deze maand werd het raadslid door haar fractie de deur gewezen, met een opvallende formulering. Verbeek zou ‘niet integer gehandeld hebben’, zo vonden haar voormalige fractiegenoten. Veel uitleg gaven ze er niet bij, wat in ieder geval bij ons de wenkbrauwen deed fronsen.

Het ging van kwaad tot erger toen het partijbestuur het weggestuurde raadslid bleef steunen en de rest van de fractie verbood de partijnaam te gebruiken. De raadsleden werden met een burgerlid geroyeerd en hen werd de toegang tot de ledenvergadering ontzegd. Het deed de raadsleden aangifte doen. Verbeek en partijvoorzitter Van Putten zouden hebben gerommeld met de fractiefinanciën.

Inmiddels is er vanuit het partijbestuur de pavloviaanse eis de zetels terug te geven. Ze zouden aan de partij behoren, meent Ieders Belang.

Carnavalshit

Terwijl Haagse politici de charmante oproep van Kamervoorzitter Arib ‘lief te zijn voor elkaar’ deze campagne naast zich neer lijken te leggen, laten gemeentepolitici zien dat feest en politiek ook bij elkaar kunnen horen. Raadsleden mengden zich op gepaste wijze in het feestgedruis, net als hun raadsvoorzitters. Het hoort — én is goed te combineren met het decorum, vindt een drietal burgervaders in dit interview. 

Oordeelt u zelf over de voorbeelden ervan. Burgemeester Penn droeg met een Trumpiaanse speech de sleutel van de stad over, haar collega van Druten zong de bekendste kroegbaas van de stad toe en burgervader Bruls van Nijmegen werd gespot in een kippenpak. Let op: dat laatste beeld zou nog wel eens lang op uw netvlies kunnen blijven hangen.

Feest was het ook voor raadslid Peter van Gool. Hij werd door de Raad van Elf aangewezen als de Grootste Sauwelaar ('kwebbelaar') van Tilburg. Peter is trots. 'Deze kwinkslag naar het politieke bedrijf is een mooie traditie,' schrijft hij ons. 'Prachtig om daar nu onderdeel van te zijn.'

 

Voorop in alles

Niet alleen in vredestijd is de burgemeester het boegbeeld van de samenleving. Na het verschijnen van een flauwe en ongeïnformeerde column op de weblog van BeveiligingsWereld, zette de crisisexpert van het Genootschap van Burgemeesters de belangrijke dubbelrol van de burgemeester eens netjes uiteen in het Tijdschrift voor de Politie. ‘De burgemeester trekt aan de touwtjes én is troost voor de samenleving.’ En dat dubbelmandaat is nodig; het bindt de binnenwereld met de buitenwereld.

 

Rotterdamse deeltjes

Na Groningen is ook in Rotterdam de democratische experimenteerdrift los gebarsten. De Maassstad grijpt de evaluatie van het bestuursbestel van de decentrale democratie, de gebiedscommissies, aan om meer te doen dan alleen plooitjes wegstrijken. De Rotterdammers willen loting, buurtbudgetten en andere vormen gaan inzetten om meer stedelingen bij de politieke besluitvorming én uitvoering te betrekken.

 

Relativeerplaatjes

Cijfers liegen niet. En zeker niet over de geschiedenis. Businessinsider zette getallen over het aantal partijen in de Kamer, de verhouding tussen formatieduur en de stevigheid er van, opkomstcijfers en een paar andere getallen maar we ons de laatste jaren zo druk over maken. De cijfers van BI lopen echter al van begin vorige eeuw en laten een hopelijk minder hetzerig en geruststellender beeld zien over de huidige staat van de democratie.

 

Het zijn de kleine dingen

Het oog van Olaf viel deze week op een kleine frase in een vacature-omschrijving van  de gemeente Venray. De gemeente werft een griffier die, zo meldt de taakomschrijving terecht, moet samenwerking met het college. 'Het college bestaat uit de burgemeester, 4 wethouders en de gemeentesecretaris,' zegt de vacature. 

Dat klopt natuurlijk niet. De secretaris staat het college terzijde, zegt Gemeentewet 103 lid 1, maar is geen lid en heeft geen stemrecht.

Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen