Week 12: Aftellen geblazen!

Geplaatst op zondag 26 maart 2017

Weekoverzicht. Sinds dinsdag tellen wij nog één jaar af tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wat ons betreft gaan we het dan ook hebben over de slagvaardigheid van het lokaal bestuur, hoe we de burger daarbij betrekken én wat we van onze lokale vertegenwoordigers en bestuurders mogen verwachten. Genoeg om over te praten, zo blijkt ook weer uit dit Weekoverzicht.

Geen stemvee

Behalve in Schagen. De komende verkiezingen, een gemeentewettelijk vastgestelde datum, valt precies samen met het lokale festijn Paasvee en er gaan stemmen op om de Koning te vragen de verkiezingsdag voor deze gemeente te verplaatsen. Er werd eerder geschoven met verkiezingsdagen; in 2006 werden de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag gehouden voor de hierdoor roemrucht geworden Biddag voor Gewas en Arbeid.
 

Lang leve lokaal

Deze week installeerde de Kamervoorzitter de 79 nieuwe kamerleden. Vorige week las u al dat zevenentwintig daarvan hun ‘roots’ in de lokale politiek hebben. En da’s best prettig, vinden ze bij Binnenlands Bestuur. Voor sommigen betekent dat niet dat ze hun direct hun lokale zetel afstaan. De verkozen Haagse raadsleden geven aan nog even te blijven. Waaronder PVV-fractievoorzitter Karen Gerbrands, die dat al eerder probeerde en moest opgeven. De partij van Wilders heeft vaker volksvertegenwoordigers met dubbelmandaten. De nieuw gekozen Van Aalst en Mulder blijven beide aan als Overijssels statenlid.

Inmiddels verwerken partijen die het niet haalde het verlies. Monasch’ Nieuwe Wegen besloot al om niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats Sneek (Súdwest Fryslân). De Amsterdamse Sylvana Simons overweegt dat wel. Haar partij Art1kel 1 haalde in Amsterdam 2,6 procent van de stemmen. Dat zou in de hoofdstedelijke gemeenteraad nét een zetel opleveren.
 

Symboolpolitiek

Tegenwoordig hoor je er als lijsttrekker niet meer bij als je geen boek hebt geschreven. Maar voor de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur was het even schrikken toen hij zijn eigen politieke essay in de schappen van de boekhandel zag liggen. Hij wist zelf namelijk niets van de publicatie van Mon Projet pour Bruxelles (Mijn visie op Brussel). Het boek bleek ook een campagnestunt, de pagina’s ervan waren bewust leeg gelaten.

Een fraaier grapje dan wat de gemeenteraad van Arnhem mocht ontvangen. In dorp Meinerswijk plaatste een ontevreden onverlaat een grafzerk voor de raad. Burgemeester Aat de Jonge krijgt het vooral op sociale media te verduren. Patatbakker Frank van Flierenburg geeft in dit interview toe de burgmeester met een parodie-account op twitter met onfrisse berichten te sarren.
 

Waalrens wijntje

Wat een leuke geste had moeten zijn, liep totaal uit de hand. Ter viering van de vijftigste verjaardag van de burgemeester regelde raadslid Kees de Zeeuw twee flesjes wijn als cadeau. Bij het incasseren van de bijdrage van 1 euro 50 liep het spaak. De raadsleden Beuger en Lammers wisten van niets en weigerde hun portemonnee te trekken. Tijdens het presidium ontaarde dat in stevige woordenwisseling. De raadsleden kijken elkaar sindsdien niet meer aan. Die sfeerbeschrijving, overigens, deed ons denken aan ons eigen bezoek aan de raadzaal in Waalre.
 

Burgerbelangen

Het gebeurt wel eens dat burgers ontevreden zijn over gemeentelijke besluiten. Het komt óók voor dat ze daarover een klacht in dienen. Maar dat de klager zelf ook raadslid is, is gelukkig meer uniek. Raadsleden Jannes Kerssies en Charles de Haas uit Midden-Drenthe zagen er geen probleem in. Zij deden na het ontvankelijk verklaren van hun klacht zelfs een beroep op de gemeentelijke ombudsman. 

De rest van de raad vond dat niet netjes. Ze spraken hen erover aan tijdens de openbare commissievergadering. Dat ontaarde vervolgens weer in een heuse scheldpartij.
 

Gespleten punten

Herindelen is zelden een feestje. De gemeente Haaren lijkt zelfs een heuse speelbal te worden van een ingewikkeld politiek proces van allerlei belangen. Op advies van de provincie moet de gemeente ophouden te bestaan. Een echte fusiepartner kon niet worden gevonden, dus bepleit de provincie de vier kernen te verdelen onder de buurgemeenten.

De grootste ervan, naamgever Haaren, is van harte welkom bij Oisterwijk. Maar die herindeling levert in Oisterwijk weer de nodige hommeles op. Nadat er eerst in besloten kring standpunten werden afgetast, volgde doofpotbeschuldigingen. Het voorstel is nu om de raadsverkiezingen van 2018 uit te stellen tot herindeling 2020. Opmerkelijk, want dat zou alleen mogelijk zijn wanneer de colleges bewust zouden wachten to ná één oktober met het melden bij de Rijksoverheid.

De gemeente Haaren is er niet gelukkig mee dat de kernen uiteenvallen, en al helemaal niet met het voorgestelde tempo. In de gemeentelijke politiek is het rumoerig. De burgemeesterwerd van weinig meegaandheid beticht. Een wethouder die burger ‘schreeuwerds’ noemten raadsleden die openlijk twijfelen aan de integriteit van insprekers leveren ook geen fraaie beelden op.


Geschiedenis om je nek

In Emmen is niet alleen de burgmeester nieuw, maar ook het Keten. Ontwerper Erna Schipper en edelsmid Aafke Hof maakten het. In deze geweldige video vertellen ze hoe ze te werk zijn gegaan.

 

Stemkachel

Volgens een ooggetuige stonden afgelopen woensdag kiezers in Simonshaven (gemeente Nissewaard) voor een gesloten stemlokaal. Het college had besloten de deuren in de ochtend dicht te houden. Bij de raadsvergadering van deze woensdag verklaarde burgemeester Salet dat hiertoe was overgegaan omdat ‘de voetbalvereniging anders de stookkosten teveel vond oplopen’.

Salet beroept zich hierbij op de Kieswet die in J1 lid 3. Die zegt dat er van wettelijk voorgeschreven openingstijden kan worden afgeweken wanneer ‘dat wenselijk is met het oog op de plaats’. De nadruk ligt hier op de lokatie — en niet op de omstandigheden bij die lokatie. Verder lijkt het aandoen van de kachel ons een karig argument om stemfaciliteiten te beknotten

Nieuws uit lokaal bestuur

Actueel_stapel_kranten_2Het Weekoverzicht van het Periklesinstituut elke vrijdag zelf ontvangen?

 

Meld je aan en ontvang wekelijks de meest opvallende berichten over democratie, bestuur en lokale politiek.

 

Ik meld me aan

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen