Week 13: Één rol, zoveel functies

Geplaatst op vrijdag 31 maart 2017

Weekoverzicht. Een goed lokaal politicus kan duizenden dingen tegelijkertijd. Stukken beoordelen, dossierkennis vergaren, strategisch inzicht gebruiken, raadsinstrumenten inzetten, en ga zo maar door. Maar ook buiten de raadzaal wordt er veel van je verwacht. Van campagne strateeg tot brandweerman. Mooie, en minder mooie voorbeelden in het week overzicht.

Voorbeeldgemeente

Terwijl in Den Haag informateur Edith Schipper haar ‘verplichte figuren draait’, fixen ze het in Gooise Meren gewoon. Anderhalf jaar geleden startte de nu beoogde regeringspartijen in het college. ‘Het kan,’ zegt VVD-fractievoorzitter Alexander Luijten enthousiast over de voor sommigen wat ongebruikelijk ogende combinatie.

 

In meer opzichten is Gooise Meren wellicht een voorbeeld voor het Binnenhof. Met elf fracties en eenendertig raadszetels heeft Gooise Meren een van de meest pluriforme of versnipperde raden van het land (9,09%). Over de bestuurbaarheid ermee, heeft niemand wat te klagen. In de verhouding tussen grote en kleine fracties scoort Gooise Meren iets diverser (afwijkingsgemiddelde 5,2%). Niet één fractie is echt de grootste, zoals de VVD in het Nationaal Parlement (5,10%).
 

Ongepaste inzameling

Altijd fijn, als mensen het voor je opnemen, toch? raadslid Martijn Siemes uit Zutphen is echter niet te spreken over de hulp van de lokale SP fractie. In een interview sloot Siemes zich aan bij de roep om een betere vergoeding voor gemeenteraadsledenMinister Plasterkheeft in de laatste dagen van zijn missionair ministerschap dat nog in werking kunnen zetten.

 

De SP, een partij die toch al een haat-liefde verhouding heeft met vergoedingen voor politici, besloot daarom als ludieke actie voor Siemes met de collectebus de markt op te gaan om hem ‘de winter door te helpen’. Siemes kan de actie niet waarderen en meent dat een serieus probleem wordt geridiculiseerd. Om over het op de man spelen maar niet te beginnen.
 

Voorzitter blust brandje

Nee, niet een nieuw bericht over hoe de geprolongeerde voorzitter Khadja Arib een zoveelste akkefietje in de Kamer tempert, maar een ander soort heldendicht.

 

In het Vlaamse Moerbeke-Waas merkte burgemeester Robby De Caluwé een brandje op. Een échte. Achter de raadzaal zag hij letterlijk vlammen uit de struiken komen. De burgemeester speurde naar buiten om met een emmer water de eerste blushandeling te verrichten. Overigens niet zonder eerst de vergadering te schorsen. Schepen (Vlaams voor wethouder) Sarah Poppe volgde — en de lokale brandweer maakte het bluswerk af.

 

De enige vraag die ons over blijft, is hoe De Caluwé zo snel over een emmer water beschikte. Aangezien de handeling voor de brandschorsing de installatie van een raadslid was, zou de toevallige emmer er weleens voor de uitgereikte bloemen kunnen zijn.
 

Opsporing verzocht

De gemeente Cranendonck zit behoorlijk in haar maag met raadslid Marjan Kleine. Ze kunnen haar namelijk niet vinden. Kleine melde zich in december van het vorige jaar ziek, terwijl ze in de twaalf maanden daarvoor zich ook niet in de raadsvergadering had laten zien. Ook in 2014 was ze nauwelijks aanwezig. Zelfs familie weet niet waar ze is.

 

De lokale CDA-fractie zit ook met de handen in het haar. Ook zij zijn het contact met Kleine verloren en hebben haar, uit wanhoop, maar laten royeren als lid. In de tussentijd blijft Kleine uiteraard wel raadslid, met alle honneurs van de functie, maar gaat nu als lege stoel voor de ‘lijst Kleine’ verder.
 

Burgemeester gezocht

Met het verhuizen van burgemeester Cornelis Visser van Twenterand naar Katwijk, is er weer een vacature in Overijssel bijgekomen. Met officieel vijf openstaande burgemeestersfuncties op vierentwintig gemeenten, is het aantal in de provincie hoog.

 

Alle vertrokkenen zijn overigens doorgestroomd naar grotere gemeenten of andere organen. Blijkbaar is Overijssel een prima kweekvijver. Roel Cazimier verruilde Dinkelland voor het net geherindeelde Krimpenerwaard. Ommen’s waarnemer Mark Boumans vertrok naar het aanzienlijk grotere Doetinchem. Het wordt zijn eerste benoemde burgmeestersfunctie. Marja van der Tas verkoos voor de Eerste Kamer. De laatste vacature, in Losser, lijkt ons een virtuele; het ligt in de lijn der verwachting dat de raad de populaire burgermeester Michel Sijbom voordraagt voor herbenoeming.


Dubbel opstappen

De Onafhankelijk Poltiek Albrandswaard (OPA) zit zonder raadsleden. En zonder bestuur. Deze week zegde de volksvertegenwoordigers en de leden het afdelingsbestuurders hun lidmaatschap op. Ze starten vanuit de raad een nieuwe lokale politieke partij.

 

De opvallende move lijkt een voortvloeisel uit een coalitiecrisis van vorig jaar. In 2015 verloor OPA haar collegedeelname nadat hun wethouder Jan Backbier, tevens oprichter van OPA, op moest stappen. De wethouder verklapte bij een werkbezoek het aantal op te vangen asielzoekers in de gemeente — en die informatie moest geheim blijven. OPA zou eerst een nieuwe portefeuillehouder aandragen, maar na twee weken vond coalitiepartij VVD dat te lang duren en trok haar steun aan het college in.

 

Nu lijkt Backbier na het wethouderschap dus ook zijn leden te verliezen.
 

Gesplitst belang

Harry van Dongen is raadslid-af. De Landerdse volksvertegenwoordiger kwam in de afgelopen weken onder vuur te liggen na zijn motie om het mogelijk te maken de woonbestemming van boerderijen te splitsen. De motie werd door de raad aangenomen, en een dag later diende Van Dongen zelf het verzoek in zijn eigen boerderij te splitsen. ‘Belangenverstrengeling’ en ‘eigen belag’ oordeelde de rest van de raad. 

 

Van Dongen lijkt die kritiek te begrijpen en heeft zijn zetel ter beschikking gesteld.

 

Nog even dan!

Wethouder Maurits von Martels uit Dalfsen is met voorkeursstemmen kamerlid geworden. Gefeliciteerd!

 

Het betekent overigens niet dat de bestuurder meteen uit de Hanzestad vertrekt. Hij blijkt zijn functie als lokaal bestuurder ook nog een maand vol te willen houden.

 

Tot die tijd vervult von Martels dus een wettelijk ongewenst dubbelmandaat uit. Terwijl de wet, artikel 43 lid 2 Gemeentewet op 1 februari 2016 juist is aangepast om deze situatie te voorkomen. Het enige dat de wethouder had hoeven doen, is het woordje 'onmiddellijk' in zijn ontslag brief opnemen.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen