Realiteitszinnetje

Geplaatst op dinsdag 11 april 2017

‘Da’s helemaal geen probleem!’ zegt burgemeester Petra Doornenbal monter. Zojuist heeft mevrouw Top zich gemeld als inspreker bij de gemeenteraadsvergadering in Renswoude. Ze heeft wel twéé onderwerpen waar ze het over wil hebben, maar volgens de burgmeester is dat geen punt. ‘U bent de enige die zich heeft gemeld, dus neem gerust de tijd,’ meldt Doornenbal enthousiast.
‘Wat zijn we geschrokken toen we de uitslagen van de onderzoeken lazen,’ begint inspreker Top. Ze vertelt over de slechte staat van het enige eigenstandige fietspad in de gemeente. Mevrouw Top en haar man, beiden op leeftijd, gebruiken het graag om een fietstochtje naar Barneveld te maken. Tenminste, ze zouden het wíllen gebruiken, want de staat is penibel.‘Wat is er bij de aanleg veel fout gegaan,’ vertelt Top kleurrijk. Het pad loopt langs een bomenrij en blijkbaar is de asfaltlaag niet bestand tegen de wortels. Volgens de bezorgde senior lag dat vooral aan de vaardigheid van de ondernemer. ‘Ga niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten,’ adviseert ze het gemeentebestuur. In andere gemeenten lukt het immers ook, weet ze.

 

‘Het valt me op dat u Barneveld als voorbeeld noemt,’ merkt Henk van der Schoor (SGP) op. Volgens het raadslid stond er juist deze week een stuk over de abominabele kwaliteit van de Barneveldse fietsstroken.

 

‘Ja maar ho!’ valt Top hem vlot in de rede. De raad moet gniffelen bij deze enigszins vrijmoedige riposte. ‘In dat onderzoek hebben ze mensen opgeroepen hun slechtste fietspad te noemen!’ weet Top. Touché.

 

Op de raadsagenda staat een voorstel om het fietspad op te knappen. Het college stelt voor om éérst maar een onderzoek te doen. Voor 27.000 euro.

 

‘Ik vraag me af of onderzoek het meest opportuun is,’ zegt Sander van 't Foort (ChristenUnie). ‘Je kunt dat ook aan experts in die business vragen,’ vindt SGP’er Van der Schoor. ‘Vraag drie ondernemers, laat hen met een plan komen en kies de beste,’ vult Jan Stutvoet (Dorpsbelang Renswoude) aan.

 

‘We hebben gemeend dat we alles boven water moesten hebben,’ legt wethouder Dick Vlastuin uit. Volgens de bestuurder is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe de kabels in de grond liggen. Hij staat er op dat eerst een onderzoeker naar het fietspad gaat kijken, die dan kiest hoe de worteldruk in de toekomst tegen te gaan.

 

‘Onderzoek naar kabels en leidingen hoeft geen zevenentwintigduizend euro te kosten!’ zegt Van der Schoor kortaf. ‘Een onderzoek naar kabels kost bij het Kadaster 19 euro,’ valt Peter Walraven (VVD) bij. ‘Het stuk is net drie kilometer dus dat is een investering van 38 euro,’ rekent hij voor. De enige die er niet om grinnikt, is wethouder Vlastuin.

 

In een schorsing van tien minuten wordt druk gesproken met de wethouder. ‘Het heeft zeker niet onze voorkeur om met een marktconsultatie te werken,’ zegt deze erna. ‘Dan moeten we er maar een amendement van maken,’ zegt VVD’er Walraven geërgerd, in overigens een dérde termijn.

 

‘Ik zou willen voorstellen dat u wel vandaag met een tekstvoorstel komt,’ adviseert burgemeester Doornenbal. ‘Hoe snel kun je schrijven, Marcel?’ roept iemand naar de griffier, die zo te zien al aantekeningen aan het maken was. Na een kwartiertje schorsing wordt dat voorstel unaniem aangenomen.

 

‘Wat lijkt het me leuk als u bij ons in de raad komt!’ zei burgemeester Doornenbal al olijk over de debatvaardigheid van inspreker Top. ‘Het lijkt me dan een stuk levendiger te worden.’ Da’s vast waar, al heeft deze raad daar nu ook al geen tekort aan. Net zo min als aan zelfverzekerdheid, boerenverstand én daadkracht.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen