Week 15: Voorjaarsschoonmaak!

Geplaatst op maandag 17 april 2017

Weekoverzicht. Goede vrijdag! In de afgelopen week lijkt de lente ook weer begonnen. Op een paar spetters na, zijn wij in ieder geval steeds met het zonnetje van de ene gemeente naar de andere gekomen. En met de lente gaat alles kriebelen, ook de democratie. In dit Weekoverzicht allemaal voorjaarsvoorbeelden!

Kom mee naar buiten allemaal

Niet alleen humor, maar ook politiek ligt op straat. De volksvertegenwoordiging van Zeewolde besluit vanaf dit voorjaar maar zélf argumenten en ideeën op te halen. De raad op straat noemt de gemeente het. De eerste bijeenkomst trok veertig inwoners — en daarmee vindt de raad het een succes om op deze manier argumenten uit de samenleving op te halen.

Eenzelfde oproep aan de volksvertegenwoordiging kwam uit Den Haag. Kamervoorzitter Khadja Arib stelt voor dat de hoogste orgaan met bijvoorbeeld spreekuren verhalen uit de samenleving opzoekt.

Opvallend zijn de oproepen niet, meer gemeenten (zoals Raalte) experimenteren met dergelijke systemen als aanvulling of zelfs vervanging van wat traditioneel getrouw een taak van politieke vereniging of individuele volksvertegenwoordigers is. Daarnaast zijn er in de loop der jaren flink wat adviseursgroeperingen rondom de gemeenteraad bijgekomen, al blijken deze adviesraden ook niet overal evengoed te werken.

Ten-hut!

Het was even schrikken voor de raadsleden in het Vlaamse Ham. Bij betreding van de raadzaal bleken alle raadsbankjes weg te zijn. Een idee van de sportstagiair van de gemeente die de geroemde efficiency- én gezondheidsvoordelen van staand vergaderen wel eens in de praktijk wilde zien. De raadsleden zelf leken er wel gelukkig mee.

Clemens

Treurig nieuws uit Gelderland. Commissaris Clemens Cornielje is voor de derde keer getroffen door kanker. De verwachting is dat de geconstateerde hersentumor ongeneeslijk is. De CdK liet dit deze week weten, nu zijn huidige ambtsperiode afloopt. De Staten, die al op het punt stond de innemende bestuurder voor te dragen voor verlenging, zag in het verdrietige nieuws geen aanleiding van dat idee af te wijken. Ook zelf wilde Clemens graag doorwerken.

Wij kennen Cornielje als aimabele doch kordate vergadervoorzitter, met een geheel eigen gevoel voor humor. En als een prettig bestuurder, met een grote luistervaardigheid. We wensen hem veel werkvreugde, levensvreugde en sterkte toe.

Op voor het ambt

Dat er zich de komende gemeenteraadsverkiezingen  nieuwe partijen zullen aanmelden, lijkt al een zekere zaak. PVV, Denk en Forum voor Democratie hebben zich in de media als nieuwe toetreders gemeld. ‘Die gaan een hele kluif hebben aan het zoeken naar geschikte kandidaten,’ denkt Mark den Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden Raadslid.nu. 

Hij pleit er voor dat de huidige lichting raadsleden het ambt aantrekkelijker maakt — en daarmee meer kandidaten voor het ambt lokt. Een mooie oproep voor een mooie hondenbaan, want voor het geld zullen de komende kandidaten het niet moeten doen. Zelfs het Statenlidmaatschap betaalt niet meer dan zeveneneenhalve euro per uur. Sterkter, zelfs dat niet.

Hop

Dat een raadslid zijn fractie verlaat, kan haast geen nieuws meer zijn. Meer uniek is het, als het lid daarna als lid van een andere fractie in dezelfde raadsperiode doorgaat. Zo meldde een raadslid van Gemeentebelangen Doetinchem zich deze week bij de raadsvergadering zich ineens als VVD’er. Hij zei zich niet te kunnen vinden in de koers van de lokale partij.

Ook de SP in Deventer moet het sinds deze week met een lid minder doen. Raadslid Eugene Kelder gaat op eigen titel verder — en laat daardoor de SP onvertegenwoordigdachter. De drie eerdere fractiecollega’s van Kelder verlieten de SP al eerder deze periode en vormde het lokale Deventer Sociaal.

Borrel zonder borrel

De na-zit van een vergadering is net zo belangrijk als de vergadering zelf. Als raadsleden na afloop even het proces kunnen beschouwen zonder het over de politieke inhouden te moeten hebben, is dat meteen een investering voor de sfeer, de onderlinge verhoudingen én dus voor de volgende vergadering.

De gemeente Hardenberg deed dit de afgelopen anderhalve maand zonder biertje. Gelijktijdig met het IkPas-initiatief besloot de gemeenteraad niet alleen op het gemeentehuis veertig dagen lang alcohol in de ban te doen, maar sloten alle raadsleden zich ook privé aan bij de blauwe knoop. Het resultaat is niet alleen een fitter lijf maar ook een politicologische geruststelling. ‘Alcohol heeft in onze gemeenteraad geen invloed op debat,’ constateert raadslid Erik van de Grampel.

Verkiezingen op komst

Tot slot attenderen we u graag op een initiatief van het Periklesinstituut en campagnebureau Friskijkers. Eerder las u al over onze zorgen met betrekking tot de opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen; die is al jaren dalende en de hoge opkomst voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen is geen garantie voor een hogere stembusgang in maart 2018.

Met bureau Frijskijkers bestudeerden we de opkomstbevordenrende campagnes én de onlangs gehouden evaluaties er op eens goed. We schreven er een witboek over. Onze conclusie: opkomstcampagnes doen uitsluitend een moreel appèl aan de kiezer, maar adresseren niet datgene wat de kiezer wél tegenhoudt zijn of haar stem uit te gaan brengen. Praktische maatregelen, het aantrekkelijker maken van het stemmoment en het inzichtelijk maken politieke urgentie doen dat wel. Gemeenten kunnen met die drie zaken naar ons idee de potentiële stemmer wél beter bereiken.

Wil de echte burgmeester opstaan?

Per 15 maart begon Erik van Oosterhout als burgmeester van Emmen (de Mystery Burger zag zijn eerste vergadering). De aanvang van zijn ambtstermijn viel samen met het eervol ontslag als burgemeester van Aa en Hunze.

Van Oosterhout wordt in die gemeente opgevolgd door waarnemer Jan Hoekema. Deze werd echter al 8 maart benoemd. Met andere woorden, van de periode 8 tot 14 maart beschikte Aa en Hunze over maar liefst twee burgervaders. Naar wij weten is er geen ruzie geweest over wie het ambtsketen mocht dragen…

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen