U vraagt, wij drukken

Geplaatst op dinsdag 21 november 2017

Mystery Burger ‘Ik hoor dat er veel sympathie is,’ merkt burgemeester Marcel Fränzel op. ‘En als je de motie ziet, snap ik dat wel.’ Fränzel heeft als portefeuillehouder achter het spreekgestoelte plaatsgenomen. De raad van Meierijstad bespreekt vanavond een motie om de vergunningaanvragen weer te publiceren in de weekkrant — en dat valt in zijn portefeuille.

‘Mensen zijn ontevreden dat vergunningen niet meer worden afgedrukt in de lokale krantjes,’ argumenteert indiener Kees van Liempt (SP). Het raadslid wordt ervoor door bewoners benaderd. ‘Mensen worden doorverwezen naar MijnOverheid.nl maar díe overheid werkt ook niet,’ plaagt hij.

 

‘Er staan wel mooie profielen van raadsleden in de stadskrantjes, maar niet de informatie die ons direct raakt,’ vindt Van Liempt. Daarnaast zijn er nog genoeg mensen die niet zo handig zijn met de computer, weet hij.

 

‘Het is belangrijk dat digibeten ook rechtsbescherming hebben,’ valt Ülkü Ögüt (Team Meierijstad) hem bij. Volgens Ögüt moet de motie zelfs worden uitgebreid met de publicatie van bestemmingsplannen. 

 

‘Al enige jaren probeer ik het onderwerp op de agenda te krijgen,’ zegt ook Arie de Zwart (PvdA). ‘Ik ben er door verschillende mensen op aangesproken,’ zegt ook Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad). Hij stelt voor om desnoods in de krant de webadressen af te drukken van de pagina’s waar iets is veranderd. ‘Ik vind dat er in de geschreven pers aandacht voor moet zijn.’

 

‘Wij horen graag hoeveel klachten de gemeente ontvangt,’ nuanceert Lars van Asseldonk (Lijst Blanco). ‘Het heeft ook voordelen om het via internet te doen,’ vindt Lambèr Gevers (Hart voor Schijndel). Toch zal hij de motie steunen. ‘Dertig procent van de mensen wil via papier deze informatie,’ weet hij. 

 

‘Ik heb de afgelopen twee weken de vergunningen ook niet meer in de krant gezien,’ vult Johan van Gerwen (CDA) aan. Door raadscollega’s wordt hem direct opgemerkt dat de vergunningen al sinds juli niet in de weekblaadjes staan. ‘Ik neem ook niet de moeite om ze op te zoeken ja,’ bekent hij. ‘Ik zal niet de enige zijn.’ Hij pleit voor publicatie; de gemeente beschikt immers al over de paginaruimte. ‘Er vloeit ook weer niet heel veel bloed uit.’

 

‘We gebruiken de pagina’s nu met vragen die bij het klantcontactcentrum binnenkomen,’ antwoordt burgemeester Fränzel. ‘Over bladkorven enzo.’ Volgens de portefeuillehouder wordt zo de krantenruimte gevuld met antwoorden op vragen die nú leven. ‘Dat is veel klantgerichter,’ vindt de burgemeester. Daarnaast is hij vol lof over de e-mailservice. Zo krijgen burgers zonder te zoeken het toegestuurd als er iets in hun buurt speelt.

 

Voor de mensen zonder computer wil de burgemeester graag een maatwerkoplossing bedenken. ‘Er zijn núl klachten binnengekomen,’ weet de burgemeester. ‘Alleen één brief van een meneer die teleurgesteld is,’ zegt hij. ‘Dus als de SP zegt “de mensen zijn ontevreden” hebben ze zich niet bij óns gemeld.’

 

‘Ik denk dat de groep die niet meekomt groter is dan we denken,’ speculeert Ögüt. ‘Mensen spreken liever een raadslid aan dan dat ze een klacht indienen,’ denkt Van Liempt. ‘Tien procent heeft geen computer,’ weet Gevers. Of deze mensen de krantjes wél lezen, vult hij niet aan. ‘En mijn eigen moeder zal er niet voor naar de gemeente komen.’

 

Tegen zoveel emotie is portefeuillehouder Fränzel niet opgewassen. Zelfs zijn pleidooi dat de publicatie van vergunningen ten koste gaat van andere gemeentelijke informatie – óf zijn oproep dat de moeder van Gevers altijd mag bellen – gaat op de grote hoop. Vanaf dit jaar staan alle bouwvergunningen, kapaanvragen en bestemmingsplanwijzigingen net als vroeger weer in de Meierijse huis-aan-huiskranten. En als blijkt dat daardoor andere informatie dán de burger niet bereikt, maken we toch gewoon een motie?

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen