‘Nul stemmen voor deze kandidaat’

Geplaatst op woensdag 27 december 2017

Opinie 'Voor het wethouderschap is het niet nodig je voor de raad te kandideren. Nergens in Kies- of Gemeentewet staat dat wethouders lid van of kandidaat voor de gemeenteraad moeten zijn geweest.' Toch kiest het CDA in Sint Anthonis er voor om een kandidaat-wethouder boven aan de lijst te plaatsen. De gemeente raad in wil ze niet.

'Als ik geen wethouder wordt, houdt het avontuur in Sint Anthonis voor mij op,' zei CDA-lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen Ingrid Voncken tegen  de Gelderlander. Voncken woont nu in Gennep, maar heeft na de komende verkiezingen geen behoefte om in de gemeente gaan wonen waar ze de lijst trekt.

 

John Bijl roept in dit opinie-artikel de kiezer in Sint Anthonis daarom op om níet op mevrouw Voncken te stemmen. 'Gemeentelijke kiezers verdienen kandidaten die klaar zijn voor het ambt — of het op z’n minst ambiëren,' schrijft hij in Binnenlands Bestuur, 'in plaats van op baantjesjagers die zich onder valse voorwendselen op kieslijsten laten plaatsen.'

 

Voor het CDA is de kritiek, die ook al uit de hoek van bewoners kwam, geen aanleiding om Voncken terug te trekken als lijsttrekker. 'Ingrid Voncken is met afstand de beste vertegenwoordiger op onze lijst,' zegt afdelingsvoorzitter Evelien Baltussen in een reactie tegen de Gelderlander. 'Wij zien het als een vorm van bestuurlijke vernieuwing.'

 

Volgens de Gelderlander moest Bijl daarom lachen. 'Zo deden we dat vóór 2002. Maar daar zijn we van afgestapt. We noemden het monisme. We hebben nu al 15 jaar een dualistisch systeem. Terug is de tijd is geen vernieuwing.'

 

 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen