Vijf tips voor de nieuwe gemeenteraad

Geplaatst op donderdag 29 maart 2018

Vandaag worden in 335 gemeenten nieuwe raadsleden geïnstalleerd. De tijd van campagne voeren is voorbij en het raadswerk kan beginnen.

Het waren spannende tijden met soms hoogoplopende emoties. Veel media aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen deze keer, al leken landelijke kopstukken hierbij het lokale aspect vaak te vergeten. Campagnes variërend van hilarisch tot (snoei)hard, discussie over identiteitspolitiek, stemmen, tellen, hertellen of toch weer niet. 

 

Vanaf vandaag worden in 335 gemeenten nieuwe raden geïnstalleerd en aan alle nieuwe raadsleden, of ze nu aan hun eerste bestuursperiode beginnen, of al jarenlang ervaring hebben, willen we graag de volgende vijf tips meegeven:

 

Lees in het eerste jaar géén stukken, maar zoek vooral de samenleving op.

 

Campagnetijd is voorbij, werk aan onderlinge verhoudingen en drink eens een biertje met politieke opponenten. Een kopje thee of een glas melk mag natuurlijk ook ?

 

Gebruik argumenten om anderen te overtuigen, in plaats van argumenten die je zelf belangrijk vindt. Met andere woorden, luister naar je opponenten en richt je tot hén.

 

Stel een interruptie als vraag. Dat voorkomt lange betogen waardoor het debat niet goed meer te volgen is, én het dwingt de spreker er op in te gaan. 

 

En tot slot:

Zorg goed voor (je) ondersteuning. De griffie is er niet alleen om stukken naar de raad te sturen, maar heeft ook een coachende en adviserende rol, maak daar óók gebruik van. 

 

 

Het Periklesinstituut wenst alle gemeenteraden een effectieve en vooral vruchtbare bestuursperiode toe. 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen