‘Hilvarenbeker, wethouder worden? Nee, dank u.’

Geplaatst op vrijdag 18 mei 2018

Blog Wethouder worden? In Hilvarenbeek kon je gewoon solliciteren. Er reageerden 73 belangstellenden, een mooi aantal. Opvallend was dat er maar drie kandidaten van binnen de gemeente waren. Wat zegt dat, dat de belangstelling zo beperkt is? Gebrek aan talent? Beroerd imago van de lokale politiek?
Wethouder gezocht
In de gemeente Hilvarenbeek zijn de vijf partijen in de gemeenteraad tot een raadsprogramma gekomen: een plan voor de komende vier jaar dat door de hele raad gesteund wordt. Weer eens wat anders dan een coalitieprogramma waar de oppositie zeer waarschijnlijk tegen gaat stemmen, opmaat voor vier jaar met debatten waarvan verloop en uitkomst al vast staan. Nu is het tijd om de wethouders erbij te zoeken. En dat gebeurt op een opvallende manier: niet binnen de eigen gelederen. Geen lang-zittende raadsleden die het ‘verdiend hebben’ om wethouder te worden. Geen zoekacties binnen de ledenlijst van de partij. Een brede blik, niet aan de partijen gebonden.


3 dappere Hilvarenbekers?
Kennelijk is de vijver met wethouderkandidaten in Hilvarenbeek niet heel groot. Slechts 3 sollicitanten wonen binnen de gemeentegrenzen. Op zijn zachtst gezegd opvallend. Op zich is een wethouder van buiten geen bezwaar. Sinds de mogelijkheid er is, in 2002 met de wet Dualisering gecreëerd, zijn er vele wethouders-van-buiten geweest die met veel succes en plezier hun taak hebben uitgevoerd. Maar als er simpelweg nauwelijks belangstelling is voor het wethouderschap in de eigen gemeente, zou ik me als burgemeester of lokaal politicus toch eens achter de oren krabben… Ik zie een mooie missie naast het raadsprogramma: promotie voor het mooie ‘vak’ van wethouder, zodat een volgende keer aanzienlijk meer Hilvarenbekers zich melden!

 

Liesbeth Tettero

 

Deze blog verscheen eerder op Publice.nl.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen