Het proeven van de pudding

Geplaatst op dinsdag 22 mei 2018

Mystery Burger ‘Inmiddels hebben we er landelijk nieuws mee gehaald,’ zegt burgemeester Ryan Palmen. De toch al altijd goedlachse burgervader krijgt zomaar twinkeloogjes als hij vertelt over het raadsbrede akkoord. Het wordt vanavond door de gemeenteraad van Hilvarenbeek officieel vastgesteld.
En inderdaad, de Volkskrant kopte groots over niet alleen het akkoord, maar ook over de werving van de Hilvarenbeekse wethouders. De kandidaten voor het dagelijks bestuur van de gemeente worden niet door de fracties naar voren geschoven, maar geworven door een sollicitatiecommissie van alle raadsfracties.

‘Het is niet de meest makkelijke of meest voor de hand liggende manier,’ weet Gon Boers (HOI Werkt). Boers’ fractie nam het initiatief voor deze unieke bestuursvorming. ‘Het wil niet zeggen dat we het altijd eens zullen zijn,’ denkt Boers. ‘We hebben nu eenmaal verschillende kleurtjes.’ Dat verkleinwoord is vast niet toevallig.

‘Het is geen dichtgetimmerd akkoord,’ denkt ook Ronald Blok (VVD). ’Ik wil Gon bedanken voor deze politiek lente,’ zegt Cees van Hoof (Gemeenschapslijst) tevreden. ‘We hebben de samenwerking zien groeien,’ vertelt Jan van de Wouw (CDA). Ook hij denkt dat de gemeenschapszin het politieke meningsverschil niet in de weg zal staan ‘We kunnen het nog inkleuren met hoe het CDA het wil,’ zegt hij.

Die vaas gaat vanavond meteen te water. Na het raadsakkoord en het instellen van de sollicitatiecommissie, bespreekt de raad nog de exploitatie van het nieuwe zwembad. ‘Een heel erg belangrijk agendapunt,’ vindt Wil Vennix (VVD). Het badbeheer heeft eerder op de raadsagenda gestaan, maar dat collegevoorstel werd door de hele volksvertegenwoordiging afgekeurd. ‘Het was tekenen bij het kruisje, en dat hebben we niet gedaan,’ weet Vennix nog.

De raad kiest vanavond of het bad commercieel wordt geëxploiteerd, of dat de gemeenschap dat zelf gaat doen. Vennix kiest voor commerciële exploitatie. Volgens de VVD’er kan dan het oude bad gesloten worden — en is er geen gedoe met personeel. ‘Wij hebben van het begin af aan gekozen voor een commerciële aanbieder,’ zegt Cees van Hoof. ‘Het geeft garantie op een professionele aanpak.’ Clemens Veera (CDA) is het daar mee eens. ‘Anders krijgen we extra kosten — en die kunnen wel oplopen tot acht ton,’ vreest Veera. De drie hebben een amendement opgesteld om verder te gaan met commercieel beheer.

Alleen Boers zit er anders in. ‘Het maatschappelijk model is op de lange termijn het beste voor onze inwoners,’ vindt Boers. ‘Andere raadsleden kijken alleen naar geld en de korte termijn.’ Dat Boers niet gekend is in het amendement, helpt natuurlijk niet. ‘We hebben daar geen enkel signaal over opgevangen.’ Daar heeft ze een punt; de hoofdregel bij coalities – elkaar niet verrassen – is daarmee gebroken.

Over de vóór-argumenten van de andere fracties is Boers niet onder de indruk. ‘De risico’s voor commerciële exploitatie hoor ik niet,’ zegt ze. ‘De echte argumenten worden niet genoemd,’ vindt ze, inmiddels vol in de populistische modus. ‘Dit is een huzarenstukje van de oude politiek.’

Die opmerking ergert Vennix. ‘Dat is nogal suggestief,’ vindt hij. ‘Dat iemand anders een andere mening heeft, wil niet zeggen dat hij het niet begrijpt,’ zegt hij, waarmee Vennix de hoofdregel voor democratie – respect voor je opponent – parafraseert. ’Wij hebben geen nieuwe argumenten gehoord,’ verzacht Boers haar eerdere opmerking. ‘We vinden het jammer,’ zegt ze.

Aangezien Boers’ fractie geen absolute meerderheid heeft, kiest de raad voor commerciële exploitatie. Of dit besluit niet alleen inhoudelijke gevolgen heeft, maar ook de verhoudingen verlegt, moet maar blijken als de raad nog eens terugkijkt naar dit debat.

Wellicht helpt het als de raadsleden elkaar dan eerlijk aanspreken op hoe deze argumenten overkomen. En kan het recept voor deze raadsbrede samenwerking tot wat zoeter worden getweakt, zonder z’n spannende smaakje te verliezen.

 

Deze column verscheen eerst op 22 mei 2018 bij Binnenlands Bestuur.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen