Nazorg bedreigde raadsleden verdient extra aandacht

Geplaatst op woensdag 23 mei 2018

Helaas krijgt nog steeds een aanzienlijk deel van de raadsleden te maken met agressie, geweld en intimidatie. Deze vormen van bedreiging ondermijnen het functioneren van raadsleden. 

Vaak heerst er binnen gemeenteraden het idee dat incidenten ‘erbij’ horen en dat men sterk genoeg moet zijn om dit aan te kunnen. De verruwing van omgangsvormen in de maatschappij in het algemeen, en die met politiek ambtsdragers in het bijzonder, lijkt de nieuwe norm te zijn.

 

Dit kan echter níet acceptabel zijn, en het is belangrijk om als gemeenteraad gezamenlijk vast te stellen waar de grens ligt én hoe je met incidenten, of erger, om moet gaan. Niet alleen op praktisch gebied, maar ook wat betreft de emotionele ondersteuning op de langere termijn. Het recente gepubliceerde onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ‘Ondersteuning en nazorg van bedreigde raadsleden’. toont aan dat het met name de nazorg beter kan.

 

Het onderzoek, gebaseerd op diepte interviews met raadsleden geeft een duidelijk beeld over de impact die de bedreiging heeft op werk- en privé-omgeving van raadsleden en komt met een set belangrijke aanbevelingen.

Lees hier het hele rapport.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen