Virtueel vergaderen

Om raadsleden, griffiers én vergadervoorzitters te helpen bij virtuele, politieke vergaderingen, formuleerde het Periklesinstituut 6 tips.

Lees meer

Mystery Burger Masterclasses uitgesteld

Gezien alle huidige ontwikkelingen en de extra maatregelen die gisteravond door het kabinet bekend […]

Lees meer

Snel aan de slag na de herindelingsverkiezingen

Na de herindelingsverkiezingen is er niet alleen een nieuwe raad, maar ook een nieuwe gemeente. Met het inwerkprogramma van het Periklesinstituut leert de raad niet alleen snel de regels van het raadswerk, maar werken we met de raadsleden óók aan het vinden van een nieuwe mores, die recht doet aan alle in de raad vertegenwoordigde gemeenten. We laten zien dat de tijd van campagnevoeren voorbij is en ze samen de nieuwe gemeente moeten besturen.

Via u, voorzitter!

Een goede voorzitter bespoedigt de vergadering én verbetert de politieke besluitvorming met scherpere meningen, betere interactie en duidelijkere legitimering.

De Mystery Burger

John Bijl en Kemal Rijken bezochten meer dan 85 gemeenteraadsvergaderingen om een oordeel te geven over de kwaliteit van het politieke debat. In dit boek hun bevindingen én wat er beter kan aan het functioneren van de lokale democratie.

Politieke besluiten beter

Debatteren over duidelijke meningsverschillen, ingaan op elkaars argumenten én een afgewogen besluit nemen. Zo ontstaat  transparante besluitvorming, begrijpbaar voor burgers en belanghebbenden.

Bijlezen?

De bibliotheek van het Periklesinstuut bevat ons lesmateriaal, vakliteratuur, artikelen, essay’s, taakhulpen en tips. Neem eens een kijkje!

Kaderstellen

De raad en de staten zijn het hoogste orgaan. Met het debat stellen ze samen vast waar het met de gemeente of provincie naartoe moet. Hoe maak je dat debat beter?

Agressie, intimidatie en bedreiging

Bijna de helft van alle politieke ambtsdragers krijgt te maken met agressie, bedreiging of zelfs geweld. Welke vormen zijn er? Hoe ga je er mee om? Hoe voorkom je escalatie?

De dilemma’s van het politieke ambt

Integriteit is zonder meer een van de meest besproken onderwerpen, maar zónder belangen in de samenleving kun je je werk ook niet doen. Hoe hou je rekening met de dilemma’s van het politieke ambt?

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen