Hoe ga je om met een boze burger?

AgressieHet hoort er niet bij, maar de kans dát het gebeurt is helaas groot. Scheldende bewoners, intimiderende groepen op de publieke tribune, bedreigingen en geweld. Het komt te vaak voor dat burgers op een vervelende manier de grenzen van fatsoen overschrijden.Bijna de helft van alle politieke ambtsdragers krijgt er mee te maken. Van pesten op sociale media tot aan persoonsgeweld. De kans dat het gebeurt, is daarmee – helaas – groot. Dan is het beter om voorbereid te zijn.  

Bestemd voor
Gehele raad of staten
Duur
1 of 2 dagdelen op avond
Opbrengst
  • Inzicht in soorten agressie
  • Weerbaarder politici
  • Taboe-vrij kunnen spreken

 

Waarom is het programma belangrijk?

 

Het Periklesinstituut ontwikkelde in samenwerking met de Vertrouwenslijn een training speciaal voor politieke ambtsdragers. Zij krijgen immers vaak op persoonlijke wijze te maken met boze burgers: ze worden benaderd om hún mening — en worden zo gedwongen die bij te stellen.   Deze training leert deelnemers de verschillende soorten agressie te herkennen, laat zien hoe je met dergelijke uitingen om kunt gaan, de kwestie de-escaleert en gezamenlijk – als raad of staten samen – ervoor kunt zorgen dat kwaad niet erger wordt. De deelnemers leren anticiperen op agressie én leren hun mentale weerbaarheid versterken.   Daarnaast willen we er met het programma ook zorg voor dragen dat het onderwerp tussen raadsleden onderling meer bespreekbaar wordt. De belangrijkste steun bij dergelijke situaties komt tenslotte eerst van je collega’s.  

telefoon-diapHeeft u nog vragen? Neem direct contact op.

 

Het programma bestaat uit een of twee dagdelen waarin de raads- of statenleden kennis maken met de vormen van agressie en hoe er op te reageren. Onze trainingsacteurs laten de soorten agressie in herkenbare cases zien. Het programma maakt hiervoor gebruik van actuele casuïstiek die we samen de Vertrouwenslijn, het CCV en Binnenlands Bestuur verzamelde.   De bijeenkomst Omgaan met de boze burger is voor de gehele raad of staten. We verzorgen het wanneer het hen uitkomt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, onze beschikbaarheid of gewoon voor het plannen van de bijeenkomst.

 

E-mail ons  Contactformulier 

 

Opbrengst

Na het programma hebben de raadsleden een goed beeld van hoe burgers en organisaties over de grenzen van fatsoen gaan — en waar het gedrag vandaan komt. Ze leren er al in een vroeg stadium op te reageren zodat escalaties kunnen worden voorkomen. Daarnaast maakt het programma dat agressie, intimidatie en bedreiging onderling makkelijker te bespreken is. Zodat een volksvertegenwoordiger niet alleen, maar ook met steun van zijn collega’s in de raad of staten en de griffier en burgemeester of CdK samen op tijd én effectief op kunnen treden.

 

Het programma is daarnaast een mooie opmaat naar het vaststellen van een protocol of aanpassingen in bijvoorbeeld het huishoudelijk reglement.

 

Aanpak

Het programma start met een voorgesprek met griffier, burgemeester en eventueel een vertegenwoordiging van de raad. Hierin inventariseren we de huidige mindset met betrekking tot dit gevoelige onderwerp. We bespreken casuïstiek, vooral omdat we willen weten welke voorbeelden we beter niet kunnen bespreken. De bedoeling is immers om agressie, bedreiging en geweld meer rationeel te bespreken.

 

Tijdens dit voorgesprek hebben we ook een beeld hoe de raad het onderwerp al oppakt. De stand van zaken, zeg maar. Zijn er incidenten en voorbeelden? Bespreekt men dergelijke thema’s met elkaar? Is er al een protocol en hoe is dit tot stand gekomen?

 

Dit gesprek is de opmaat voor de bijeenkomst. Het is de bedoeling dat alle (lees: zo veel mogelijk) raadsleden erbij aanwezig zullen zijn. We helpen graag met het verstrekken van de uitnodiging daartoe.

 

Tijdens de training maken we agressie bespreekbaar. We behandelen aan de hand van casuïstiek die we met onze kennispartners verzamelden de soorten agressie, hoe ze ontstaan en op welke wijze je dit grensoverschrijdend gedrag kunt de-escaleren. De soorten agressie en de manieren om daar op te reageren worden geïllustreerd met behulp van een trainingsacteur.

 

Na de bijeenkomst ontvangen de deelnemers de lesbundel Omgaan met agressie.

 

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging. Nog geen keuze kunnen maken? Neem contact op.

E-mail ons  Contactformulier

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen