Een goed debat maak je samen

  Politiek bedrijven is meer dan alleen zeggen wat je er van vindt. Samen met de andere leden van het hoogste orgaan van de gemeente of provincie bepaal je namens de inwoners de kaders voor beleid en controleer je of het bestuur deze opdracht naar behoren heeft uitgevoerd. Die verantwoordelijkheid draagt geen volksvertegenwoordiger alleen; dat is een verantwoordelijkheid van hele raad of staten. Het programma De effectiviteit van de vergadering helpt de gehele volksvertegenwoordiging het politieke besluitvormingsproces te verbeteren. De meningsverschillen worden scherper, waardoor politieke dilemma’s sterker naar voren komen. En besluiten meer herkenbaar worden genomen. Zelfs als je het er niet met de uitkomst eens bent.   We helpen de raad of staten effectiever op elkaar in te gaan en het hele debat al in de beeldvormende fase van het besluit effectiever te voeren.  

 

Beschrijving

Een goed democratisch besluit is een besluit waar argumenten en zelfs principes helder en overzichtelijk worden afgewogen. Zelfs wanneer het beluit alleen door partijen van de coalitie wordt gesteund, heeft de inwoner behoefte aan (en recht op) een inhoudelijke en overzichtelijke afweging middels het raadsdebat.  

 

Het Periklesinstituut werkt samen met een gemeenteraad of staten om het debat én daarmee de besluitvorming beter te maken. We helpen ze met betere debatten er voor te zorgen dat meningsverschillen bespreekbaar worden gemaakt, argumenten in het debat anderen aan het denken zet en dat de uiteindelijke uitkomst van het debat herkenbaar als een afgewogen besluit van het hoogste orgaan, gezamenlijk, overkomt.  

 

In ons programma presenteren we de uitgangspunten van een goed debat en bespreken met de raads- of statenleden hoe zij de kwaliteit van hun eigen vergaderingen ervaren. Aan de hand van levendige en herkenbare voorbeelden uit ons werk en observaties uit meer dan tweehonderd gemeenten en provincies laten we ze zien hoe zij zelf het debat en de politieke besluitvorming beter maken.  

 

Hoe de vergadering beter is te maken oefenen we met het Dubbelkruisdebat. Deze speciaal door ons ontwikkelde vorm laat goed zien hoe toegepaste technieken zorgen voor een beter debat. Het toont dat luisteren en reageren belangrijke debatvaardigheden zijn om tot betere besluitvorming te komen.   Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen de deelnemers een uitgebreide lesbundel, tips en taakhulpen.  

 

Eventueel is de bijeenkomst vooraf te laten gaan door een observatie van de Mystery Burger. Zo passen we het programma aan op het kennis- en ervaringsniveau in de volksvertegenwoordiging én kunnen we voorbeelden uit hun eigen praktijk in de training gebruiken.  

 

Het programma De effectiviteit van de vergadering is voor de gehele raad of staten. We verzorgen het wanneer het hen uitkomt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, onze beschikbaarheid of gewoon voor het plannen van de bijeenkomst.

 

E-mail ons  Contactformulier

 

Opbrengst

Aan het eind van de bijeenkomst hebben de raadsleden een gedeeld beeld over wat een goede vergadering en een politiek proces moet opleveren. Ze zijn in staat zelf te beoordelen of een vergadering voldoende heeft opgeleverd, zonder in een nieuwe politieke discussie te vervallen.   Tijdens de vergadering zijn individuele leden en de voorzitter in staat technieken toe te passen om de effectiviteit van de vergadering te vergroten.  

 

Aanpak

Aan de bijeenkomst gaat een intakegesprek met griffier, burgemeester of CdK en eventueel een vertegenwoordiging van de raad of staten vooraf. Met elkaar bespreken we de uitgangspunten voor de bijeenkomst, de te behandelen onderwerpen, de focus, de invalshoek en de gewenste te behalen resultaten.  

 

Eventueel vullen we de informatie uit de intake aan met een raadsobservatie. Bij een observatie neemt een specialist van het Periklesinstituut plaats op de publieke tribune en beoordeelt de vergadering. Zo kunnen we het programma aanpassen op het niveau van de raad of staten en tijdens de bijeenkomst precies uit leggen hoe het in een eigen een vergadering van hen verloopt, wat het gevolg daarvan is en hoe het beter kan.  

 

Tijdens de bijeenkomst laten we aan de hand van aansprekende een herkenbare voorbeelden zien hoe de politieke besluitvorming beter kan — en waarom het beter moet.   Met het Dubbelkruisdebat als raadssimulatie maken we de onderliggende theorieën en technieken invoelbaar en praktisch.

 

Zo ervaart elk raads- of statenlid hoe hij zelf en met de volksvertegenwoordiging als geheel de politieke vergadering beter kan maken.   Een halfjaar na de bijeenkomst evalueren we de aanpak — en bepalen met elkaar hoe het debat is verbetert.  

 

Ervaringen

 

Gerelateerd

 

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging. Nog geen keuze kunnen maken? Neem contact op.

 

E-mail ons  Contactformulier

 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen