Het voorzitten van politieke vergaderingen

Voorzitten - voorzijdeSoms lijkt het wel, alsof men denkt dat dat politiek spontaan kan worden bedreven. Natuurlijk is dat niet zo. Bij goede politieke vergaderingen hoort goed voorwerk, waarbij de inhoud is afgebakend, de sprekers geprepareerd en… de voorzitter van de vergadering precies weet waar-ie aan toe is. Wij helpen voorzitters met het bewaken van de vergaderorde én het aanmoedigen van een effectieve besluitvorming. We leren voorzitters de sfeer te bewaken, aan te sturen op de gevraagde beslissing en de interactie te vergroten.   Zo ontstaat een goed te volgen vergadering waar politici de vrijheid voelen om zelfs de meest moeilijke kwesties af te wegen en een besluit waar argumenten zijn gewisseld waar de toeschouwer zich in herkent.  

 

Bestemd voor
Voorzitters, dus ook burgemeesters en commissarissen
Duur
1 of 2 dagen
Opbrengst
  • Invloed zonder autoriteit
  • Overzichtelijke deliberatie
  • Effectievere vergaderingen

Beschrijving

We houden de benodigde vaardigheden altijd binnen de context van een politieke vergadering. Als technisch voorzitter van zo’n bijeenkomst heb je nooit formele macht om mensen aan de regels te houden. En je bemoeien met de inhoud, zelfs wanneer je denkt dat het debat ontspoort, zit er al helemaal niet in. Daarnaast moet een voorzitter rekening houden met de transparantie van de besluitvorming, de overdraagbaarheid van het resultaat naar een andere vergadering én het technisch voorzitterschap.

 

Dit maakt een politieke vergadering een unieke vergadering waar een eigen set vaardigheden bij komt kijken. We helpen daarmee commissievoorzitters, gespreksleiders van ronde tafels of carrousels, maar ook burgemeesters en CdK verder helpen in het op een individuele wijze aanscherpen van hun vaardigheden. We gaan in op de verhouding tussen verschillende soorten vergaderingen (commissie – raad, beeldvormende – oordeelsvormende – besluitvormende, kaderstellende – controlerende) en behandelen welke specifieke aandachtspunten er zijn per soort vergadering.  

 

Het programma Het voorzitten van politieke vergaderingen is bedoeld voor alle caroussel- of commissievoorzitters én de burgmeester danwel CdK. Ook de griffiers zijn welkom! We verzorgen het wanneer het hen uitkomt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, onze beschikbaarheid of gewoon voor het plannen van de bijeenkomst.  

Bekijk alle diensten  E-mail ons  Contactformulier  

 

Opbrengst

Aan het eind van de training beschikken de deelnemers over een set technieken om de effectiviteit van de vergaderingen die zij voorzitten te vergroten. Ze sturen aan op een constructieve sfeer, bewaken de vergaderorde zónder zelf onderwerp van gesprek te worden en houden oog op de gevraagde beslissing.   Ze zorgen voor korte, puntige bijdragen door de vergaderdeelnemers (ook in interrupties) en voorkomen een te prominent optreden van enkelen. Aan het eind van de vergadering zijn ze in staat een politiek-neutrale samenvatting te verzorgen.  

 

Aanpak

Als eerste ontvangt de deelnemer een zelf-assessment of intake. Daarna bespreken we in een voorgesprek met commissie-griffiers hún beeld van de vergadervoorzitters. Zij kennen de vaardigheden van hun voor-zitters als geen ander en weten precies de valkuilen en sterke punten aan te wijzen.   Op basis van deze intake – eventueel aangevuld met de bevindingen uit een persoonlijke observatie – stellen we de inhoud van een bijeenkomst voor.

 

Tijdens dit programma behandelen we op levendige en herkenbare wijze de uitgangspunten voor goed politiek voorzitterschap. We vullen deze aan met onze ervaringen in het observeren van honderden raads-, staten-, commissie- en andere vergaderingen in bijvoorbeeld meer dan tweehonderd gemeenten.   Naast de korte behandeling van de lesstof, bestaat de bijeenkomst vooral uit oefening. Leren is immers vooral doen. Met behulp van eenvoudige technieken leren de deelnemers bijvoorbeeld:

  • een agendapunt goed neerzetten
  • de sfeer te bewaken en daarop te interveniëren
  • de interactie te vergroten
  • interrupties kort te houden
  • in te grijpen wanneer sprekers zich niet aan de regels houden
  • de vergadertermijn bewaken
  • en aan te sturen op de gevraagde beslissing

 

We helpen ze met praktische technieken de vergaderopbrengst politiek-neutraal samen te vatten en daarmee de effectiviteit van het politiek besluitvormingsprowices te vergroten.   Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen de deelnemers enkele taakhulpen en de lesbundel Het voorzitten van politieke vergaderingen.  

 

Ervaringen

 

Gerelateerde programma's

 

Terug naar Programma’s voor voorzitters. Nog geen keuze kunnen maken? Download hier de brochure Voorzitten van politieke vergaderingen of neem contact op.

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen