Hoe goed zit jij eigenlijk voor?

Met een individuele voorzittersobservatie ontvangt de voorzitter een uitgebreide en persoonlijke rapportage van zijn voorzittersvaardigheden. Hoe was jouw optreden tijdens het voorzitten van een politieke vergadering én welk effect had het op de kwaliteit van de besluitvorming. Met de rapportage én de bijbehorende persoonlijke terugkoppeling ontvang je dat inzicht én direct toepasbare tips om the voorzittersvaardigheden te verbeteren. Hoe spannend het debatteren zelf ook is, het meest dynamische van het politieke ambt is toch wel het voorzitten van politieke vergaderingen. Als voorzitter hou je sfeer, orde en doelmatigheid in de gaten — en bent daarmee mede verantwoordelijk voor de effectiviteit van de vergadering. Hoe goed je dat doet? Je komt er achter met een persoonlijke observatie en terugkoppeling.  

Bestemd voor
Voorzitters van raden, staten of commissies, carrousels en politiek markten
Duur
Normale vergadering en 45 minuten terugkoppeling
Opbrengst
  • Individuele rapportage
  • Persoonlijke terugkoppeling
  • Concreet toepasbare tips op maat

Wat gebeurt er precies?

Tijdens de observatie neemt een specialist van het Periklesinstituut plaats op de publieke tribune observeert de vergadering én het optreden van de voorzitter. Hij let op de voorzitter en hoe hij met zijn voorkomen, aanpak en interventies de vergadering (positief en negatief) beïnvloed.   Na de vergadering schrijft de specialist een uitgebreide persoonlijke rapportage over de handelingen van de voorzitter en de gevolgen ervan op het verloop én de effectiviteit van de vergadering.   Observatie voorzitters voorbeeld    

 

 

Ze bevat de onderdelen Het verloop van de vergadering, Het resultaat van de vergadering en Het optreden van de voorzitter, verdeeld over de 8 prestatievelden van het Voorzitten van de politiek vergadering.  

 

De specialist bespreekt de rapportage en de bijbehorende tips in een persoonlijk gesprek met de geobserveerde voorzitter.  

 

Hoe gaan we te werk?

We plannen in overleg met bijvoorbeeld de griffer een geschikte vergadering. Vooraf bespreekt de specialist aandachtspunten met de commissiegriffier of een deelnemer van de vergadering.   In overleg met de voorzitter zelf plannen we de terugkoppeling.  

 

Hoe helpt het de voorzitter?

Na de observatie heeft de geobserveerde voorzitter een levendige en herkenbare rapportage van zijn optreden als voorzitter van een politieke vergadering. De rapportage beslaat 8 tot 12 pagina’s en gaat in op alle acht de prestatievelden van het voorzitterschap.   Met de rapportage en de persoonlijke terugkoppeling heeft concrete en direct toepasbare tips voor het verbeteren van zijn voorzitters-capaciteiten én de kwaliteit van de vergaderingen die hij voorzit.  

 

Ervaringen

 

Gerelateerd

 

Terug naar Programma’s voor voorzitters

 

Wil je meer weten over de voorzittersobservatie? Mail een specialist direct of maak een telefonische afspraak.

Download hier de brochure Voorzitten van politieke vergaderingen.

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen