Omgaan met de dilemma’s van het politieke ambt

  Een goed volksvertegenwoordiger heeft belangen in de samenleving. Zonder kun je je werk óók niet goed doen. Toch wordt van politici verwacht dat ze belangeloos hun oordeel vormen én besluiten nemen. Hoe hou je je kompas op orde en laat je zien dat er van verstrengeling van belangen geen sprake is? In ons programma De dilemma’s van met politieke ambt bespreken we op levendige en herkenbare wijze integriteit en integriteitskwesties. We leren volksvertegenwoordigers valkuilen van veraf herkennen en zichzelf en hun collega’s scherp te houden.  

 

Beschrijving

Stel: als raadslid krijg je te maken met een nieuwe verordening voor de middenstand. Tegelijkertijd ben je zelf ook ondernemer in die straat. Debatteer je als kenner van het gebied mee? Of kun je als direct belanghebbende beter je mond houden?  

 

Integriteit is zonder meer een van de meest besproken onderwerpen in de politiek. Elk incident lijkt wel het nieuws te halen. In ons programma bespreken we de dilemma’s van het politieke ambt en onderzoeken met de volksvertegenwoordigers wat integriteit is — en waar de grenzen er van liggen.  

 

Eigenlijk is het zo dat ieder raadslid te maken krijgt met integriteitskwesties: wensen van de achterban, wrijving tussen het verkiezingsprogramma en stemgedrag, het snijvlak tussen eigenbelang en algemeen belang… Elk politiek besluit brengt nieuwe dilemma’s met zich mee.

 

Samen met de Vertrouwenslijn ontwikkelde we een programma speciaal voor politieke ambtsdragers om de grenzen van integriteit te verkennen én in de raad of Staten bespreekbaar te houden!  

 

We zorgen voor een veilig klimaat waar mogelijke kwesties bespreekbaar zijn voor dat ze escaleren, de krant halen en niet alleen de besluitvorming maar ook het aangezicht van de politiek schaden. Want: voorkomen is beter dan genezen.  

 

Het programma Integriteit en de dilemma’s van het politieke ambt is voor de gehele raad of staten. We verzorgen het wanneer het hen uitkomt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, onze beschikbaarheid of gewoon voor het plannen van de bijeenkomst.

 

Opbrengst

Na de bijeenkomst hebben de deelnemers een scherper beeld van hun eigen interpretatie van integriteit. Ze hebben de mogelijkheid én het belang ervaren om met elkaar het over integriteit te hebben.

 

Hierdoor is er een duidelijker beeld hoe individuele leden de zogeheten ‘schijn van…’ kan voorkomen en wijst men elkaar op ongedwongen en constructieve wijze op mogelijke dilemma’s, gevaarlijke aannames of verkeerde interpretaties.  

 

Aanpak

In een voorgesprek met griffie, burgemeester of CdK en eventueel een vertegenwoordiging van de raad of staten bepalen we de aanpak en opzet van de bijeenkomst. We bespreken huidige ervaringen met situaties rond het begrip integriteit en bijvoorbeeld het beeld wat de samenleving heeft van de volksvertegenwoordiging.  

 

Op basis van dit gesprek stellen we een programma van één of twee dagdelen samen. Tijdens dit programma organiseren we met een interactief deel dat de volksvertegenwoordigers de dilemma’s leren herkennen én bespreekbaar te maken. We bespreken uitgangspunten voor het integriteitsbeleid van de eigen raad of staten, onderzoeken met socratische paradigma de grenzen van integer gedrag én oefenen aan de hand van een moreel beraad de werking van het eigen en het gezamenlijk kompas.  

 

Ervaringen

 

Gerelateerde programma's

 

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging. Nog geen keuze kunnen maken? Neem contact op.

 

E-mail ons  Contactformulier

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen