Virtueel vergaderen – Snel aan de slag

Foto: Fizkes/Shutterstock.com

De Eerste Kamer heeft dinsdag 7 april ingestemd met de spoedwet digitale besluitvorming voor decentrale overheden. Met deze wet kunnen raden, staten, waterschappen en eilandsraden straks tijdelijk via een digitale vergadering rechtsgeldige besluiten nemen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, virtueel vergaderen?

 

Virtueel vergaderen
Virtueel vergaderen is anders dan fysiek vergaderen. Deelnemers praten al snel door elkaar heen of een deel verliest de aandacht en zit Farmville te spelen. Ook vraagt het andere vaardigheden van volksvertegenwoordigers.

 

Het Periklesinstituut ontwikkelde een programma om raden en Staten te helpen snel aan de slag te kunnen met virtueel vergaderen. Het programma wordt virtueel verzorgd, via de vergadersoftware die nu door jouw raad of provincie gebruikt wordt, loggen alle deelnemers én onze trainer in. Tijdens de training helpen we de raad of Staten zijn eigen manier van vergaderen in een virtuele omgeving te ontwikkelen.

 

In de training is er vooral aandacht voor het verbeteren van de kwalitatieve interactie. Hoe ga je zo goed mogelijk in op de standpunten van de andere fracties? Hoe vat je goed samen? Ook laten we zien hoe je je opmerkingen voor de tweede termijn bewaart, in plaats van ze direct als interruptie te plaatsen, en waarom dat in een virtuele vergadering effectiever is. Kortom, we helpen de raad, of Staten, om ook in een virtuele vergadering naar een gezamenlijke afweging toe te werken en daarmee de politieke besluitvorming te verbeteren.

 

Programma virtueel vergaderen

Het snel-aan-de-slagprogamma bestaat uit twee modules: Een introductie module van 1,5 uur. Deze module behandelt de essentiële punten van het virtuele vergaderen. Na deze module ontvangen de deelnemers een voorbereidingsopdracht in deelgroepen. Deze bereiden ze samen voor. In een tweede virtuele bijeenkomst van één uur houden we een oefenvergadering, waar we steeds op de techniek terug komen. We sluiten af met tips voor de eerstvolgende virtuele vergadering.

 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor iedere deelnemer een persoonlijke terugkoppeling te krijgen op zijn of haar optreden in de vergadering. Deze terugkoppeling gaat over individuele debatvaardigheden. Dit individuele, virtuele terugkoppeling vindt plaats in privé omgeving en duurt ongeveer 45 minuten.

 

Het snel-aan-de-slagprogramma is bedoeld voor de gehele raad of Staten, maar zou bijvoorbeeld ook verzorgd kunnen worden voor fractievoorzitters of woordvoerders. Ook hier bestaat het programma uit twee modules, een virtuele bijeenkomst van 1,5 uur die we afsluiten met een huiswerkopdracht en lesmateriaal van Periklesinstituut. Daarna volgt een virtuele oefenvergadering van een uur.

 

De modules zijn gebaseerd op het handboek voor virtueel vergaderen dat John Bijl en Victor Vlam van het Periklesinstituut schreven in opdracht van het programma Democratie in Actie. Het handboek is te downloaden via de website van Lokale Democratie.

 

 

 

Bestemd voor
De gehele raad, of Staten, en het algemeen bestuur van Waterschappen
Duur
Twee online modules van anderhalf uur en een uur, via jullie eigen platform
Deelnemers krijgen tussen de modules door huiswerkopdracht
Opbrengst
  • Inzicht in vóór en nadelen virtueel vergaderen
  • Tips en trucs voor overzichtelijke interactie
  • Eigen virtuele vergadercultuur ontwikkelen

Intake en voorbereiding
Vooraf hebben we een virtueel, intakegesprek met de griffie en burgemeester. In dit gesprek nemen we de module kort door, we kijken of de raad, of Staten al wellicht één of meerdere virtuele vergaderingen hebben gevoerd, wat de knelpunten waren, etc. Ook bespreken we de voorbereidingsopdracht die alle deelnemers als ‘huiswerk’ tussendoor krijgen. Zo zorgen we ervoor dat de module efficiënt is en goed aansluit bij de leerdoelen en verwachtingen.

 

Tarieven snel-aan-de-slagprogramma virtueel vergaderen*

€ 1.180 (ex BTW) hierbij inbegrepen
zijn het intakegesprek met griffie vooraf, twee virtuele bijeenkomsten,  huiswerkopdracht ter voorbereiding op de tweede module en lesmateriaal.

Tarieven individuele coaching of terugkoppeling

€ 120,- (ex BTW) voor een virtuele sessie van 45 minuten

 

*We ervaren dat er grote niveauverschillen zijn in de virtuele vergadervaardigheden van de volksvertegenwoordigers. Graag denken we met je mee om een programma op maat voor jouw gemeente of provincie samen te stellen. 

 

 

Nog vragen over de modules virtueel vergaderen? of wil je er meer van weten?
Neem contact op met Natalie Bosch.

 

 

nataliebosch@periklesinstituut.nl

+31 6 20 79 81 70

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging. Nog geen keuze kunnen maken? Neem contact op.

 

E-mail ons  Contactformulier

 

 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen