Virtueel voorzitten – snel aan de slag

Foto: Neirfy/Shutterstock.com

Als voorzitter van een politieke vergadering ben je de poortwachter van de besluitvorming. Je beoordeelt of de vergadering de juiste zaken behandelt en de opgelegde vergaderdoelstelling wordt behaald. Tijdens een fysieke vergadering heb je als voorzitter diverse mogelijkheden tot je beschikking om hier op aan te sturen, maar hoe doe je dat eigenlijk virtueel??

 

Virtueel vergaderen
Virtueel voorzitten is anders dan een fysieke vergadering voorzitten. Het is harder werken. Zo ben je bijvoorbeeld minder goed zichtbaar; de concentratiespanne van deelnemers aan een virtuele vergadering is korter; en een paar zaken die je als voorzitter in een fysieke vergadering haast tussen neus en lippen door doet, moet je ineens veel meer formeel aanpakken. Tijdens deze virtuele module gaan de voorzitters op een interactieve wijze snel aan de slag met tips en trucs om beter virtueel voor te zitten.

 

Onder begeleiding van John Bijl of Victor Vlam van het Periklesinstituut wordt er geoefend met virtueel voorzitten. De module wordt alléén virtueel gegeven, via de vergadersoftware die jouw gemeente, provincie of waterschap nu gebruikt, loggen alle vergadervoorzitters én de trainer in. Tijdens de bijeenkomst laten we zien hoe je je virtueel voorbereidt, en hoe je zorgt dat je vergaderdoelstelling wordt behaald.

 

We oefenen bijvoorbeeld in het omgaan met interrupties en leren je hoe je als voorzitter de vergadering volgbaar en overzichtelijk houdt door momenten te markeren.

 

Voorafgaand aan de sessie spreekt de trainer met elke deelnemer persoonlijk, in een virtuele intake. Deze voorbereiding duurt ongeveer 15 minuten per deelnemer. Hij vraagt naar leerwensen, knelpunten en wat ze van het programma op willen steken. Op basis daarvan stellen we een virtuele bijeenkomst samen van twee uur. Hierin oefenen de deelnemers de technieken om beter voor te zitten in een virtuele omgeving: hoe hou deelnemers betrokken, hoe werk je aan je virtuele autoriteit en hoe vat je goed samen. En natuurlijk de punten die de deelnemers zelf hebben aan gedragen.

 

Na het programma bieden we de deelnemers de mogelijkheid tot een persoonlijke coaching. Dat kan ter voorbereiding van hun eerste virtuele voorzitterschap, of na afloop ter evaluatie.

 

Deze module is gebaseerd op het handboek voor virtueel vergaderen dat John Bijl en Victor Vlam van het Periklesinstituut schreven in opdracht van het programma Democratie in Actie. Het handboek is te downloaden via de website van Lokale Democratie.

 

 

 

Bestemd voor
Voorzitters en plaatsvervangend voorzitters van raad, Staten, en Waterschappen
Duur
Online module van twee uur, via jullie eigen platform
Individuele intakes deelnemers vooraf
Opbrengst
  • Inzicht in vóór- en nadelen virtueel voorzitten
  • Tips en trucs voor omgaan met interrupties
  • Vaardigheden om de vergadering virtueel volgbaar te houden

Intake en voorbereiding
Vooraf hebben we een, telefonisch, of virtueel, intakegesprek met de griffie. In dit gesprek nemen we de module kort door, we bespreken jullie vergadermodel, we kijken of er wellicht al één of meerdere virtuele vergaderingen zijn geweest, wat de knelpunten waren, etc. Ook bespreken we de voorbereidingsopdracht die alle deelnemers als ‘huiswerk’ vooraf krijgen. Zo zorgen we ervoor dat de module efficiënt is en goed aansluit bij de leerdoelen en verwachtingen.

 

Tarieven snel-aan-de-slagprogramma

€ 780 (ex BTW) hierbij inbegrepen 
intakegesprek met griffie vooraf, individuele intakes met de deelnemers, virtuele bijeenkomst van twee uur en lesmateriaal

 

Tarieven individuele coaching of terugkoppeling

€ 120,- (ex BTW) voor een virtuele sessie van 45 minuten

 

 

Deze module is bedoeld voor de álle voorzitters van de raad, Staten of het waterschap en wordt op maat afgestemd op jullie eigen situatie, vergadermodel, vergadercultuur en, niet in de laatste plaats, vergadersoftware.

 

Nog vragen over de module virtueel voorzitten? of wil je er meer van weten?
Neem contact op met Natalie Bosch.

 

 

nataliebosch@periklesinstituut.nl

+31 6 20 79 81 70

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging. Nog geen keuze kunnen maken? Neem contact op.

 

E-mail ons  Contactformulier

 

 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen