Politiek bedrijven in de media

Politiek en pers kunnen niet zonder elkaar. Enerzijds gebruikt het raadslid de media om de inwoners van de gemeente te bereiken, anderzijds is voor veel politie de pers een bron van informatie voor politiek vragen, achtergronden en argumenten.

In het programma Politiek bedrijven in de media leren de ervaren trainers en interviewers van het Periklesinstuut hoe u boodschapvast optreed tijdens een interview, uw politieke standpunten nieuwswaarde geeft en hoe u de media effectief benaderd om uw verhaal te doen.

 

E-mail ons  Contactformulier

 

Bestemd voor
Fractie of partijvertegenwoordigers. Maximaal 8 personen.
Duur
Een of twee dagdelen
Opbrengst
 • Een relatie met de media bouwen en onderhouden
 • Een nieuwswaardige boodschap maken
 • Boodschapvast een interview geven

Politiek is een verbaal vak. Of het nu in de raad- of Statenzaal of daarbuiten is, politici zijn vooral aan het praten om hun zaak voor elkaar te krijgen. En omgaan met en antwoord geven aan journalisten is een vorm van spreken in het openbaar met een hele set eigen spelregels.

 

Het Periklesinstituut ontwikkelde een programma Omgaan met de media speciaal voor de lokale politicus. We houden daarbij rekening met de bestaande media in je eigen gemeente of provincie en hoe deze te te benaderen om jouw nieuws in de krant te krijgen.

 

Nieuwswaardige boodschap

Daarnaast leer je wat nieuws maken is. Mening politicus denkt dat zijn boodschap hoe dan ook nieuwswaardig is, met het inzicht uit deze training merk je dat aan dat standpunt nogal wat af te dingen is — en hoe je jouw politieke standpunt nieuwswaardige kunt maken zonder aan de inhoud af te doen.

 

Intake en onderwerpen

Aan het programma gaat een inventarisatie vooraf. Daarna volgt een intake voor alle deelnemers. Al naar gelang de behoefte kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen.

 • Wat is nieuws?
  Op (inter)actieve wijze maken de deelnemers kennis met de werkwijze van de media en leren daarmee vanuit journalistiek gezichtspunt naar eigen standpunten en optreden kijken?
 • Hoe werk ik met de media?
  
In een oefensituatie leren de deelnemers welke vaardigheden er nodig zijn om de eigen boodschap over te brengen.
 • Geïnterviewd worden

  In vraaggesprek-oefeningen werken de deelnemers aan de vaardigheid de eigen boodschap over te brengen voor filmende media.
 • Hoe formuleer je je kernboodschap in een vraaggesprek
  
Aan de hand van casuïstiek en eigen voorbeelden oefenen de deelnemers de vaardigheden.
 • Concluderen en samenvatten

  Aan de hand van een model weten de deelnemers in interviews, gesprekken of betogen hun slotboodschap weer te geven.
 • Mediastrategie
  Waar let je op wanneer je voor langere tijd je media-wensen plant?

 

Meer weten over dit programma of direct boeken?
Neem contact op met Natalie Bosch.

 

 

nataliebosch@periklesinstituut.nl

+31 6 20 79 81 70

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen