Hoe maak je je bijdrage onweerlegbaar?

Politiek is een verbaal vak. Of het nu in de raadszaal of daarbuiten is, gemeenteraadsleden zijn vooral aan het praten om hun zaak voor elkaar te krijgen. Excellente presentatievaardigheden zijn daarom essentieel voor het raadswerk. Natuurlijk wil iedere volksvertegenwoordiger wil zo veel mogelijk invloed op de debatopbrengst. Dat begint met een onwrikbaar, goed onderbouwd en raak betoog. Met de training Politieke presentatie technieken van het Periklesinstituut leer je hoe je een betoog opbouwt, waar je de meest overtuigende argumenten vandaan haalt én hoe je dit overtuigend en authentiek in (en om) de raad of staten houdt.  

 

Beschrijving

Laten we wel wezen: politiek bedrijven is net alleen maar het vak van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Politici komen niet alleen maar op voor hun gemeente, maar ook voor hun partij en achterban. Sterker: scherpere opinies leveren zelfs betere debatten op!  

 

Het Periklesinstituut helpt al jaren individuele politici en fracties beter te worden in politieke vaardigheden. We doen dit omdat we weten, dat excellente politieke vaardigheden – zoals spreken in het openbaar, argumenteren, onderhandelen en lobbyen enzovoorts – ook tot verbeteringen van het democratische proces en de politieke besluitvorming leiden.  

 

Wij menen dat dergelijke vaardigheden het best kunnen worden geleerd en geoefend in de intimiteit van de eigen fractie. Ze vragen een kwetsbare houding die – zeker politici – niet natuurlijk valt in het openbaar en met politici uit een andere partij.  

 

Met de training Politieke presentatievaardigheden leren we politici om te gaan met technieken en tactieken om een ogenschijnlijk onweerlegbaar politiek betoog te formuleren. Door gebruik te maken van methoden uit de tijd van Perikles en tot aan moderne wetenschappelijke inzichten stellen we de deelnemers in staat om een goed betoog te maken op een manier die ben henzelf past. We leren je presenteren, maar dan wel op je eigen manier.  

 

De trainingen die het Periklesinstituut verzorgt, zijn gebaseerd op context van een politieke vergadering. Ze houden rekening met een debat met meerdere partijen, de rol van het college en de druk van de publieke tribune en de media. Onze trainingen behandelen niet alleen de vaardigheden nodig om overtuigend te zijn, maar ook je rol in de raadsvergadering, het organiseren van je argumenten, het analyseren van de gevraagde beslissing, je rol als lid van het hoogste orgaan en het vergaderproces van beeldvorming – oordeelsvorming – besluitvorming zoals dat in gemeentepolitiek wordt gehanteerd.

 

Het programma Politieke presentatievaardigheden organiseren we in fractie- of partijverband. We menen dat dergelijke vaardigheden het best kunnen worden geleerd en geoefend in de intimiteit van de eigen fractie over onder gedachtegoedgenoten. Ze vragen een kwetsbare houding die – zeker politici – niet natuurlijk valt in het openbaar en met politici uit een andere partij.  

 

 

E-mail ons Contactformulier

 

Opbrengst

Aan het eind van de training heeft ieder individueel raads- of statenlid een set technieken voor het verzamelen van argumenten, het vormgeven van verschillende soorten betogen en weet deze op een authentieke manier toepassen in een politieke context.   Ze houden bij het presenteren rekening met het vormgeven van hun bijdrage, maar letten ook op woordkeus (framing en priming), hun houding en andere aspecten van bewuste en onbewuste lichaamstaal.  

 

Daarnaast zijn de deelnemers in staat elkaar op constructieve en concrete wijze van feedback en tips te voorzien.  

 

Aanpak

Voorafgaand aan de training ontvangt iedere deelnemer een verzoek voor een schriftelijke zelfbeoordeling. Op basis van deze intake stellen 

Presenteren - voorzijdewe in overleg met bijvoorbeeld de fractievoorzitter een programma samen wat past bij het gedeelde kennis- en ervaringsniveau van de fractie.  

 

Eventueel is het programma goed te combineren met een persoonlijke observatie per raadslid en verdere coaching.   Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen de deelnemers de lesbundel Spreken in het openbaar.  

 

Ervaringen

 

Gerelateerd

 

 

Terug naar Programma’s voor de fracties en individuele politici. Nog geen keuze kunnen maken? Neem contact op.

 

E-mail ons  Contactformulier

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen