Wat vindt de Mystery Burger van jouw vergadering?

ObservatieElke week beoordeelt de Mystery Burger in Binnenlands Bestuur een willekeurige raads- of statenvergadering. Hoe is de interactie tussen leden? Wordt het politieke dilemma duidelijk? Legt de raad voldoen uit welk besluit ze waarom neemt? Al meer dan 150 gemeenten zijn aan zijn kritisch oordeel onderworpen. Wat zou hij van uw vergadering vinden? Al sinds de eerste column in 2013 is de column de Mystery Burger een van de meest gelezen onderdelen van Binnenlands Bestuur. In column geven de specialisten van het Periklesinstituut een oordeel over de kwaliteit van de vergadering én geven altijd tips hoe het beter kan.   Weten hoe jouw vergadering beter kan? De Mystery Burger komt graag kijken — en levert in een rapportage zijn oordeel én aanbevelingen voor een effectievere politieke besluitvorming.

 

Bestemd voor
Gehele raad of staten
Duur
Observatie tijdens vergadering en anderhalfuur terugkoppeling
Opbrengst
  • Levendige reflectie van buiten
  • Inzicht in effectiviteit
  • Tips voor betere vergadering

Beschrijving

Bijna elk raads of Statenlid vindt dat de vergadering beter kan. Als je vraagt ‘hoe?’ blijkt het antwoord minder scherp. ‘Korter’ zeggen ze, maar korter is een consequentie van een goed gevoerde vergadering en geen doel op zich.

 

Met een raadsobservatie geeft het Periklesinstituut precies aan hoe een vergadering of debat beter kan. We nemen plaats op de publieke tribune en kijken naar de effectiviteit: Zijn de verschillende standpunten helder? Is het duidelijk welke meningsverschillen er zijn bij de gevraagde beslissing? Wat is het effect van interrupties? Reageren raadsleden op elkaars standpunten? Is bij het besluit duidelijk welke afweging de raad heeft gemaakt én waarom?

 

De evaluatie volgt in een anderhalf uur durende nabespreking met de raadsleden. We geven ons oordeel van een vergadering en leggen vooral uit wat het gevolg is. We wijzen op mogelijke verbeteringen in het politieke proces én leggen uit waarom die verbeteringen belangrijk zijn. We sluiten af met een hoop tips.

 

Voor de raadsobservatie plannen we in overleg met de griffie welke vergadering het meest geschikt is. We verzorgen de terugkoppeling in raads- of statenbijeenkomst of bijvoorbeeld in het presidium wanneer het de leden uitkomt.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, onze beschikbaarheid of gewoon voor het plannen van de bijeenkomst.

E-mail ons  Contactformulier

 

Opbrengst

Na de raadsobservatie heeft u een vakkundig en concreet beeld hoe de vergadering beter kan. We bespreken de overzichtelijkheid, de duidelijkheid van de vergaderopbrengst, de volgbaarheid voor bijvoorbeeld publiek, de mate van interactie en uiteraard de debatvaardigheid van de sprekers. Ook het optreden van de voorzitter wordt uitgebreid geobserveerd.

 

We laten in de rapportage zien wat er gebeurde in de vergadering en welk effect dat heeft gehad op het verloop en de effectiviteit.   De rapportage kan schriftelijk of, in een korte raads- of statenbijeenkomst. In dat laatste geval bespreken we met de raad op interactieve wijze hoe er beter kan worden vergaderd en gedebatteerd.

 

Aanpak

We plannen een geschikte vergadering in overleg met griffie, burgemeester of CdK en eventueel met het presidium of een werkgroep uit de raad of staten.

 

Tijdens die observatie neemt een specialist van het Periklesinstituut plaats op de publieke tribune en kijkt naar de effectiviteit van de vergadering. Zijn de verschillende standpunten helder? Is het duidelijk welke meningsverschillen er zijn bij de gevraagde beslissing? Wat is het effect van interrupties? Reageren raadsleden op elkaars standpunten? Is bij het besluit duidelijk welke afweging de raad heeft gemaakt én waarom?

 

Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen de deelnemers een lesbundel met de tips. In de uitgebreide schriftelijke rapportage zijn de tips al opgenomen.

 

Ervaringen

 

Gerelateerd

 

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging. Nog geen keuze kunnen maken? Download hier de brochure voor de Raadsobservatie of neem contact op.

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen