Maak de politiek beter!

 

Politiek beterVanuit eigen ervaring weten we hoe moeilijk het is aan raadsleden te vragen hoe ze het debat zouden willen verbeteren. Meestal geven ze een duidelijke formulering over wat het resultaat moet zijn van aanpassingen (‘vergaderingen moeten korter’, ‘de raad moet meer aan de knoppen zitten’). Als je hen vraagt ‘hoe?’ blijkt het antwoord minder scherp.Om dit met raads- en statenleden te bespreken, ontwikkelde het Periklesinstituut een raadsconferentie over de kwaliteit van het politieke besluitvormingsproces. Tijdens de raadsconferentie gaan we met de raadsleden in gesprek over wat ze zélf verwachten van hun politieke proces, maar ook over wat inwoners (voor wie we het allemaal doen) en bestuurders (die met de raadsuitspraken verder moeten) er van mogen verwachten.  

Bestemd voor
Gehele raad of staten
Duur
1 dagdeel op middag of avond
Opbrengst
  • Inzicht in kwaliteit vergadering
  • Technieken voor effectiviteit
  • Werkafspraken voor beter debat

 

Beschrijving

Als hoogste orgaan heeft de volksvertegenwoordiging het voor het zeggen. Ze stelt namens de bevolking de kaders voor beleid vast, controleert of het dagelijks bestuur die opdracht naar behoren heeft uitgevoerd én of het uiteindelijke resultaat ook het gewenste is.  

 

In de praktijk zien wij raden en staten nog wel eens worstelen met hoe deze gecompliceerde rollen goed vorm te geven. De ene raad wordt te zweverig de debat opbrengst te ongrijpbaar, de andere krijgt te veel een boekhoudersmentaliteit en marginaliseert zichzelf tot commentaar in de kantlijn van een collegevoorstel.  

 

Tijdens de bijeenkomst De rol van de raad delen we ook onze ervaringen, opgedaan in meer dan 100 gemeenten en laten we zien waar een goed functionerend politiek proces én een goed raadsdebat aan moeten voldoen.  

 

Voor de conferentie maken we gebruik van de gespreksmethode het Meetlintdebat. Met deze techniek dagen we de deelnemers uit om niet alleen te formuleren of ze ergens vóór of tégen zijn, maar ook nuanceringen, zorgen of zelfs principes te noemen. Het levert een goed beeld op van wat men écht wil en écht belangrijk vindt.

 

Aan het eind van de bijeenkomst ontvangen de leden de lesbundel Rollen van de raad of Rollen van de staten.  

 

Het programma De effectiviteit van de vergadering is voor de gehele raad of staten. We verzorgen het wanneer het hen uitkomt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, onze beschikbaarheid of gewoon voor het plannen van de bijeenkomst.

 

E-mail ons  Contactformulier

 

Hoe maakt dit de besluitvorming beter?

Aan het eind van de bijeenkomst heeft de raad een discussie opgang gezet over ‘wat voor soort raad ze wil zijn’. Ze heeft aan de verschillende rollen van de raad een meer concrete invulling ervan besproken — en onderlinge meningsverschillen, nuances, voorbehouden en gepercipieerde risico’s uitgewisseld.  

 

Naar aanleiding van de bijeenkomst verzorgt het Periklesinstituut een uitgebreid verslag met aanbevelingen.

 

Aanpak

Deze raadsconferentie bereiden we voor met de raad zelf. In een bijeenkomst met een vertegenwoordiging van de raad (bijvoorbeeld het presidium) brengen we de onderwerpen voor de bijeenkomst ter sprake. Zo sluiten we precies aan op wat de raad zelf nodig heeft.   Uiteraard krijgen de raadsleden (en ook voorzitters, collegeleden en griffiers!) bij deze bijeenkomst ook tips en handvatten om zélf de vergaderingen beter te maken. Ook maken we bijvoorbeeld afspraken over hoe om te gaan met interrupties, vergadertermijnen of spreektijden enzovoort.

 

Het is onze ervaring dat deze gezamenlijk gemaakte afspraken zo makkelijker door de voorzitter(s) te handhaven zijn dan wanneer ze in in een presidium of ergens op papier worden gemaakt.   Aan het eind van de bijeenkomst hebben we niet alleen een set uitgangspunten voor nieuwe vergader-afspraken, maar ook een duidelijk beeld waaróm men iets wil veranderen.   Naar aanleiding van de bijeenkomst verzorgt het Periklesinstituut een uitgebreid verslag met aanbevelingen.  

 

Ervaringen

 

Gerelateerde programma's

 

 

Terug naar Programma’s voor de volksvertegenwoordiging.

 

Nog geen keuze kunnen maken? Download hier de brochure Verbetering van het politiek proces of neem contact op.

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen