Versterk de lokale media

Lokale media zijn onontbeerlijk voor een gezonde democratie. In de lokale pers verschijnt wat de gemeenteraad heeft besloten, maar staat ook waaróm dat is besloten. Zo zorgt de lokale media niet alleen dat noodzakelijke informatie bij burgers terecht komt, maar ook voor begrip en daarmee draagvlak voor lokaal beleid.

Hoe belangrijk de lokale pers ook is, ze heeft wel haar problemen. Teruglopend publiek, afnemende advertentie-inkomsten en veranderende verdienmodellen hebben vooral de verslaggeving van lokaal politiek beleid getroffen. Daarnaast lijkt lokale politieke journalistiek steeds vaker door politiek commentaar te zijn vervangen. Het gevolg is dat burgers meer moeite moeten doen om er achter te komen wat het gemeentelijk beleid is, en vooral hoé het tot stand is gekomen.

 

Menig gemeente worstelt met de vraag hoe de lokale nieuwsvoorziening te ondersteunen. Het Periklesinstituut wil er graag bij helpen.

 

In onze interactieve bijeenkomst Versterk de lokale media laten we op inspirerende wijze zien wat de gemeente zélf kan doen om de gemeentelijke verslaggeving te ondersteunen, zonder steeds naargeestige predikaten #censuur of #staatsmedia opgespeld te krijgen. Met tientallen voorbeelden uit het hele land én een paar van onze eigen ideeën willen we beide organen van het gemeentebestuur laten zien hoe ze ook buiten de raadzaal en het gemeentekantoor de democratie kunnen versterken.

 

De bijeenkomst bestaat uit een interactieve lezing van John Bijl, directeur van het Periklesinstituut en columnist bij Binnenlands Bestuur. Daarna gaan de deelnemers zélf aan de slag met een Mediaplan om de eigen lokale journalistiek te ondersteunen zonder dat men daarbij zijn onafhankelijkheid verliest.

 

 

Bestemd voor
Raadsleden. Collegeleden en communicatiemedewerkers zijn ook welkom
Duur
Een interactieve lezing van één uur. Daarna een werksessie van anderhalf uur. De delen zijn ook los van elkaar te organiseren.
Opbrengst
  • Inzicht in hoe nieuws ontstaat
  • Manieren om lokale media te versterken
  • Een Mediaplan maken

Nog vragen over het programma Versterk de lokale media of wil je er meer van weten?
Neem contact op met Natalie Bosch.

 

 

nataliebosch@periklesinstituut.nl

+31 6 20 79 81 70

Meer weten?

Meer weten over dit programma of direct aanmelden? Neem contact op met Natalie Bosch.

nataliebosch@periklesinstituut.nl
+31 6 20 79 81 70

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen