Module 2: Goed gereedschap

 

Het belangrijkste instrument van de raad is natuurlijk het raadsdebat. Maar zo’n debat moet wel iets praktisch opleveren. Dergelijke opbrengsten worden vastgelegd in een motie, of amendement en daarnaast kunnen interpellaties, ‘moties vreemd’ en schriftelijke of mondelinge vragen de aanleiding zijn voor een debat in de raad. Daarnaast, datgene wat de raad wil, moet wél kunnen!

 

Het beginnende raadslid duizelt bij dit nieuwe instrumentarium. Om over budgetrecht, recht van initiatief én het lijntje naar de pers maar niet te beginnen. In deze workshop laten we niet alleen de wettelijke basis of praktische effecten zien van deze politieke gereedschapskist, maar ook onder welke strategische omstandigheden je naar welk middel grijpt.

 

Met deze module laten we de raadsleden op praktische en ontspannen wijze kennismaken met de Gemeentewet, het Reglement van Orde en de andere mogelijkheden om het raadswerk effectief uit te voeren. Zittende raadsleden kunnen los op deze module, zij mogen mét hun collega’s hun ervaring inzetten in de Gemeentewetpubquiz die het hart is van deze module.

Met twaalf tot dertig vragen nemen we de raadsleden mee door de praktische aspecten van de gemeentewet. We verzamelden de mooiste anekdotes, filmpjes en andere voorbeeld hoe de Gemeentewet de raad helpt zijn rol uit te oefenen, maar ook hoe minder grip op stemprocedures, verkeerd ingediende moties en onduidelijke afspraken een raadsvergadering goed in de weg kan zitten.

 

Na deze module ken je de regels van het raadsinstrumentarium — en met een beetje mazzel, heb je nog gewonnen ook!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen