Module 8: Doens en niet-doens bij samenwerkingsverbanden

Gemeenteraden hebben steeds vaker het gevoel de greep op gemeenschappelijke regelingen te verliezen. Ze maken zich zorgen dat, wanneer taken samen met andere gemeenten worden uitgeoefend, ze niet meer bijdragen aan lokale doelen — en dat er een democratisch tekort ontstaat.

 

In deze module kijken we met de raad naar verschillende soorten samenwerkingsverbanden; van ambtelijke fusie tot gemeenschappelijke regeling op deelterreinen en de rol van centrumgemeente. We brengen met de raad in kaart welke verschillende overlegstructuren hierbij kunnen helpen én hoe de raad daarbij aan de kaderstellende knoppen blijft.

 

Met deze module is de raad zich bewust van zijn rol in een gemeentelijke samenwerking; krijgen raadsleden inzicht in de afhankelijkheid die dat vraagt én weten ze hoe gezamenlijk als opdrachtgever op te treden.

 

 

Snel aan de slag na de herindelingsverkiezingen

Deze module maakt onderdeel uit van het inwerkprogramma voor de nieuwe gemeenteraad. Modulair van opzet kiest u zelf welke onderdelen uw raad nodig heeft om er voor te zorgen dat de gemeenteraad de verkiezingen snel achter zich laat — en samen snel aan de slag gaat met het besturen van de gemeente.

 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle modules van het inwerkprogramma.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen