Module 8: Doens en niet-doens bij samenwerkingsverbanden

Gemeenteraden hebben steeds vaker het gevoel de greep op gemeenschappelijke regelingen te verliezen. Ze maken zich zorgen dat, wanneer taken samen met andere gemeenten worden uitgeoefend, ze niet meer bijdragen aan lokale doelen — en dat er een democratisch tekort ontstaat.

 

In deze module kijken we met de raad naar verschillende soorten samenwerkingsverbanden; van ambtelijke fusie tot gemeenschappelijke regeling op deelterreinen en de rol van centrumgemeente. We brengen met de raad in kaart welke verschillende overlegstructuren hierbij kunnen helpen én hoe de raad daarbij aan de kaderstellende knoppen blijft.

 

Met deze module is de raad zich bewust van zijn rol in een gemeentelijke samenwerking; krijgen raadsleden inzicht in de afhankelijkheid die dat vraagt én weten ze hoe gezamenlijk als opdrachtgever op te treden.

 

 

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen