Burgemeester Krikke nam ontslag via instagram. Was dat nou zo verstandig?

Geplaatst op maandag 7 oktober 2019

'Nee', zegt John Bijl, dat was geen goed idee. In de podcast van De Dag (NPO Radio 1) legt hij uit waarom.

Beluister hier de podcast

Periklesinstituut en Parlaeus ondersteunen de democratie van binnenuit

Geplaatst op dinsdag 3 september 2019

Met ingang van 1 september gaat het Periklesinstituut al het lesmateriaal voor deelnemers aan onze bijeenkomsten verspreiden via de infrastructuur die Parlaeus biedt.

Parlaeus en het Periklesinstituut gaan elkaar versterken. Parlaeus maakt besluitvorming bij overheden efficiënter, transparanter en inclusiever. Dat doet zij door besluitvormingsprocessen van begin- tot eindpunt te ondersteunen met een integrale online-oplossing. Het Periklesinstituut begeleidt gemeenteraden en Provinciale Staten in het verbeteren van het debat en het politieke proces.


Die samenwerking is praktisch én inhoudelijk. Het Periklesinstituut maakt voor het verspreiden van opleidingsmateriaal onder haar cursisten gebruik van de infrastructuur die Parlaeus biedt. Deelnemers ontvangen al het lesmateriaal direct zonder dat er een boom aan is verspild én in de toekomst alle updates en nieuwe materialen. ‘Met nieuwe opdrachten en casuïstiek, en nieuwe modellen en achtergrondartikelen hopen we raads- en Statenleden steeds weer aan te moedigen zich verder te bekwamen in het volksvertegenwoordigende werk,’ zegt John Bijl van het Periklesinstituut.

Op inhoudelijk vlak gaan Parlaeus en het Periklesinstituut gezamenlijk workshops en masterclasses organiseren én gebruiken elkaars ervaringen om het informatie- en vergaderprocesmanagement in een gemeente en een provincie steeds beter en effectiever te laten verlopen. ‘In wat we doen, vullen we elkaar mooi aan,’ licht Rob Bosveld van Parlaeus de samenwerking toe. ‘Wij versterken de kwaliteit van besluitvorming door de ondersteuning van de processen te verbeteren. Het Periklesinstituut verhoogt de kwaliteit van besluitvorming door raadsleden, raden en colleges te trainen in het gezamenlijk voorbereiden en nemen van een goed politiek besluit.’

‘Parlaeus en het Periklesinstituut delen de visie dat verbetering van de besluitvorming urgent is,’ zegt Bijl. Met nieuwe opties, meer heldere processen, steeds beter wordende procesondersteuning én gemakkelijke beschikbaarheid van modellen en lesmateriaal wordt de vertegenwoordigende democratie beetje bij beetje van binnenuit gestut. ‘Onze democratie is kostbaar, maar ook kwetsbaar,’ zegt Bijl.

Als je de democratie beter wil maken, moet je niet allen naar de grote dingen kijken. Sterker nog, vaker zijn het de kleine dingen die het doen. Betere ondersteuning van het vergaderproces, en eenvoudigere beschikking hebben over lesmateriaal en naslagwerk zullen voor weinigen een groot verhaal zijn, maar volksvertegenwoordigers hopelijk sterker doen staan in het voeren van het politieke debat en het nemen van politieke besluiten.

Over Parlaeus 

Parlaeus maakt besluitvorming bij overheden efficiënter, transparanter en inclusiever. Dat doet zij door besluitvormingsprocessen van begin- tot eindpunt te ondersteunen met een integrale online-oplossing.

Kern van de filosofie is het denken in onderwerpen, dossiers en (online) samenwerking. Met behoud van gescheiden verantwoordelijkheden, maakt Parlaeus het voor alle betrokkenen (van raadslid tot wethouder, van ambtenaar tot inwoner) mogelijk om gebruik te maken van dezelfde informatiestroom. Ze kunnen samenwerken, wanneer en met wie dat wenselijk is, maar ook de ontsluiting van informatie verandert hierdoor fundamenteel.

Meer weten over Parlaeus? Kijk op www.parlaeus.nl.

Over het Periklesinstituut 

Het Periklesinstituut begeleidt gemeenteraden en Provinciale Staten in het verbeteren van het debat en het politieke proces, verzorgt trainingen voor fracties en individuele politici en coacht wethouders en andere politiek bestuurders. Inmiddels werkte het Periklesinstituut al samen met bijna honderd gemeenten en de helft van alle provincies. De medewerkers van het Periklesinstituut publiceren of verschijnen geregeld in populaire en gerichte media over de kwaliteit van democratische besluitvorming en politiek bestuur.

Meer weten? Kijk op: www.periklesinstituut.nl.

Gekozen burgemeester leidt tot minder democratie

Geplaatst op dinsdag 25 juni 2019

In de media Een gekozen burgemeester heeft een kiezersmandaat, ook voor zijn politieke opvattingen. Dat ondermijnt de positie van de gemeenteraad, terwijl die beter past bij de democratie dan een sterke man, zegt John Bijl.

Lees verder

De essentie van democratie

Geplaatst op maandag 24 juni 2019

We lijken in het publieke debat niet meer naar elkaar te willen luisteren. En redeneren niet meer voorbij de hashtag.

Op 4 mei verscheen een interview met John Bijl in Trouw.

Lees hier het hele artikel

Op een goed 2019

Geplaatst op maandag 31 december 2018

De collega’s van het Periklesinstituut wensen u een gezellig, liefdevol en gelukkig 2019 🥂

Nederland moet verkiezingscampagnes aan wetten gaan leggen

Geplaatst op woensdag 19 december 2018

In de media ‘Beste Nederlanders’ lachte Mark Rutte ons gister toe. Met een openbare brief (lees: advertentie) in de grote dagbladen vertelde Rutte dat ons land er toch wel lekker bij ligt. Met een waarschuwing voor zijn kwetsbaarheid. ‘Nederland is een vaasje dat we met 17 miljoen Nederlanders vasthouden,’ stond er. Lees verder

‘Gerechtigheid voor raadsleden’

Geplaatst op donderdag 15 november 2018

In de media Gemeenteraadsleden gaan over miljoenen euro's belastinggeld. 'Gerechtigheid dat ze daar ook fatsoenlijk voor worden betaald,' zegt John Bijl tegen De Stentor. Lees verder

Beste Politicus van Rotterdam 2018

Geplaatst op dinsdag 13 november 2018

Welk Rotterdams raadslid mag zich, na Jeroen van der Lee (PvdD), een jaar lang ‘Beste Politicus van Rotterdam’ noemen? Op vrijdag 7 december aanstaande wordt in Arminius deze felbegeerde titel weer uitgereikt. Lees verder

Eerlijk verdeeld

Geplaatst op maandag 5 november 2018

Mystery Burger De raad van Westerveld spreekt vanavond in één avond over de gemeentebegroting. Geen probleem. ‘Met het vaststellen van voorjaarsrapportage heeft u de kaders aangegeven,’ memoreert burgemeester Rikus Jager. Dus eigenlijk hoeft de raad alleen maar te kijken of het college die uitgangspunten goed heeft vertaald. Lees verder

Perikles.

Geplaatst op zondag 7 oktober 2018

Ter gelegenheid van het jubileumcongres van de Vereniging van Griffiers, op 5 oktober 2018, brachten we het magazine Perikles. uit, met daarin aandacht voor het griffiersvak, het ambt volksvertegenwoordiger en de democratie. En natuurlijk een spannende prijspuzzel!Lees hier het magazine.

Lees verder

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen