De volksvertegenwoordiging sterker. De politiek beter. De besluitvorming scherper.

Het Periklesinstituut helpt gemeenteraden en Provinciale Staten de raadsvergaderingen effectiever maken, traint politici in het volksvertegenwoordigende ambt en coacht bestuurders in spreken in het openbaar in en om de raadsvergaderingen. Verbeter de politieke besluitvorming Politieke vaardigheden Workshops en lezingen  

 

Onze programma’s helpen gemeenteraden en provinciale staten de politieke besluitvorming beter te maken. Met training, workshops, observaties van vergaderingen of raadsconferenties brengen we aantoonbare verbeteringen aan in de scherpte, volgbaarheid en opbrengst van politieke vergaderingen. Onze trainers hebben jarenlange ervaring als trainer én in de politiek: ze waren zelf raadslid, griffier of werkte voor politieke partijen.  

 

We verzorgen verschillende programma’s gericht op het beter functioneren van de democratie. Deze programma’s in de volgende doelgroepen en categorieën ingedeeld.

 

Voor de volksvertegenwoordiging Voor vergadervoorzitters
Voor fracties Voor griffiers en overigen
Voor politiek bestuurders Workshops en lezingen
   

 

 

Voor de volksvertegenwoordiging

Een goed raadsdebat ontstaat pas wanneer tegenstanders met elkaar duidelijk kunnen maken wat de meningsverschillen precies zijn — en dan pas het besluit te nemen welke oplossing de beste is. Zo ontstaat een goed afgewogen en transparante besluitvorming.

 

 

Naast het verbeteren van het politieke proces, helpen we volksvertegenwoordigers ook met andere aspecten van het politieke ambt. Samen met de Vertrouwenslijn ontwikkelden we een programma om politici om te leren gaan met agressie en bedreiging. In samenwerking met Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) en de Vertrouwenslijn verzorgen we workshops over integriteit en de dilemma’s van het politieke ambt.

 

Meer weten over al onze diensten? Kijk hier of neem direct contact met ons op.

 

Bekijk alle diensten  E-mail ons  Contactformulier  

 

 

Voor fracties en individuele politici

Gemeenteraadslid is geen vak dat je er zo maar bij doet. Ondanks dat voor de meesten het raadslidmaatschap een functie ernaast is, vraagt het veel van je. Je mening geven over gemeentelijk beleid, nieuwe voorstellen doen, contact houden met burgers, meepraten met bijvoorbeeld welzijnsorganisaties, het aanscherpen van je visie, onderhandelen en natuurlijk debatteren; het zijn geen kleine dingen. Ze vragen eigen competenties.

 

 

Ons aanbod beschrijft een breed spectrum aan essentiële vaardigheden voor het politieke ambt. Onze ervaren trainers helpen je beter speechen, krachtiger argumenteren, scherper onderhandelen, beter vragen stellen en zelfs effectiever twitteren. We helpen je met onze programma’s en taakhulpen je tijdsbesteding scherp in de gaten te houden, je strategische agenda te bewaken en je effectief en efficiënt voor te bereiden op bijeenkomsten, debatten en werkbezoeken.

 

Meer weten over al onze diensten? Kijk hier of neem direct contact met ons op.

 

Bekijk alle diensten E-mail ons Contactformulier  

 

 

Voor politiek bestuurders

Politiek is een verbaal vak. Als wethouder of gedeputeerde zijn politiek strategisch inzicht en overtuigingskracht je enige wapens in en om de politieke arena. Of het nu gaat om één dossier of om je politieke vaardigheden in het algemeen, we helpen je krachtig betogen, doortastend argumenteren en effectief te antwoorden in de raadszaal, in de media of op alle andere momenten waar je spreekt voor je portefeuille.

 

Meer weten over al onze diensten? Kijk hier of neem direct contact met ons op.

 

Bekijk alle diensten E-mail ons  Contactformulier  

 

 

Voor voorzitters

Voorzitters van politieke vergaderingen zijn de poortwachters van het politieke proces. Tijdens de vergadering moeten zij in staat zijn te beoordelen of de vergadering de juiste zaken behandelt en de opgelegde vergaderdoelstelling wordt behaald. Een competente voorzitter heeft de mogelijkheid om met zachte hand sturing aan te brengen in de doelmatigheid, duidelijkheid en dynamiek van  van de vergadering om uiteindelijk tot een bevredigend resultaat te komen.

 

Met onze observatie en uitgebreide rapportage, training en taakhulpen helpen we voorzitters in het aansturen op de vergaderdoelstelling, het onafhankelijk aanmoedigen van het debat en het bewaken van de vergaderorde. En dit te doen zónder de hiërarchie van een directeur (want die heeft de vergadervoorzitter niet) en zónder zich te bemoeien met de inhoud (want dat mag een technisch voorzitter niet).     Meer weten over al onze diensten? Kijk hier of neem direct contact met ons op.

 

Bekijk alle diensten E-mail ons  Contactformulier   

 

 

 Voor overigen

Het Periklesinstituut verzorgt vooral programma’s en trainingen voor politici in het vertegenwoordigende of bestuurlijke ambt. Naast onze kerntaak ontwikkelden we een klein aanbod  voor hen die veel te maken hebben met het politieke ambt.   Voor griffiers ontwikkelde we de workshops De griffier als debatcoach om ze te helpen met het analyseren van het debat, een evaluatie te leiden in het presidium of feedback geven aan een individuele volksvertegenwoordiger. Voor politiek-dienend personeel zoals beleidsmedewerkers of fractie-assistenten ontwikkelde we de de workshops Tem je politieke dier om inzicht te krijgen in politiek handelen en helpen we hen met de training Politieke sensitiviteit het politieke spel vanaf de zijlijn mee te spelen.

 

Burgers en instanties helpen we met onze workshop Strategisch inspreken aan te sluiten bij wat politici nodig hebben en het hen te geven op het juiste moment.    

 

Meer weten over al onze diensten? Neem direct contact met ons op.

 

E-mail ons  Contactformulier     

 

 

Lezingen en workshops

Voor kortere bijeenkomsten of als onderdeel van een groter programma ontwikkelde we enkele specifieke workshops en interactieve lezingen. Ze behandelen één onderwerp over de kwaliteit van openbaar bestuur, de oorsprong of het wezen van democratie of politieke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, de psychologie van het overtuigen en politieke strategieën.

 

Zo ontwikkelden we de workshops: Wat is democratie? over de geschiedenis en oorsprong van de minst-slechte regeringsvorm, De virtuele volksvertegenwoordiger over het gebruik van sociale media in de (lokale) politiek en Non-verbale politiek over het belang van lichaamstaal. We schreven de lezingen 10 geboden voor groepscommunicatie over Politiek bedrijven na de verzuiling over moderne transparantie, (sociale) media en contact met de burger en Wat iedere politicus moet leren van Perikles over de essentie van democratie.

 

Onze workshops zijn snel en interactief. Ze duren gemiddeld anderhalf uur en zijn geschikt voor een groepsgrootte van vijftien deelnemers. De lezingen zijn prikkelend en inspirerend en altijd geschikt voor grote groepen. De workshops en lezingen zijn goed te combineren met plenaire interactieve delen zoals een meetlintdebat, drieluikgesprek of dilemma-training.

 

Nog geen keuze kunnen maken? We helpen graag met het kiezen van een geschikt onderwerp. Neem direct contact met ons op.

 

Neem direct contact op

Kunnen wij jouw raad helpen bij het effectiever vergaderen of het verbeteren van politieke proces?

 

telefoon-diap Wij helpen je graag. Bel ons op 010 30 60 366 of mail naar contact@periklesinstituut.nl.

Of maak gebruik van het contactformulier.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen