Aan de knoppen van de gemeente zitten, doe je niet zo maar.

Besturen in de politiek is schaken op twee borden. Enerzijds werk je met voelsprieten en gezag in de raad of staten, anderzijds geef je leiding aan een ambtelijk apparaat. De juiste toon van je boodschap is dan cruciaal. Het Periklesinstituut helpt bestuurders met de raad een goed politiek kader te creëren én dit te vertalen naar goede, uitvoerbare ambtelijke opdrachten. We maken bestuurders weerbaarder in de media, bij bijeenkomsten met burgers of in de behandeling van moeilijke dossiers. Bij het besturen in de politiek komt een hele nieuwe set vaardigheden kijken. Niet zelden voelen nieuwe wethouders of gedeputeerden de spagaat van het politiek besturen.

 

Enerzijds werk je als politicus met een volksvertegenwoordiging aan het kader voor beleid, tegelijkertijd leg je aan datzelfde orgaan verantwoording af over hoe dat kader in maatregelen en resultaat helpt weten om te zetten. In de tussentijd vertaal je al die door de politiek gewenste maatschappelijke resultaten in mogelijkheden en oplossingen die door ambtenaren en zelfs externe organisaties worden uitgevoerd.  

 

Het vraagt allereerst een goede set omgangsvormen en communicatieve vaardigheden met de raad. Een goed politiek bestuurder eerst de raad ‘lezen’ om beleidsuitgangspunten goed te kunnen formuleren. Op die manier ben je instaat voorstellen zo op testellen dat er precies in staat wat de raad zelf heeft geformuleerd. Je politieke doelen vertalen in ambtelijk beleid, die op overtuigende wijze te presenteren zijn vanuit maatschappelijk effect.  

 

Het Periklesinstituut werkte inmiddels honderden wethouders, gedeputeerden en andere politiek bestuurders in het verbeteren van hun verbale en non-verbale vaardigheden in en om de raads- of statenzaal. We leerden ze beter presteren, politiek-strategisch argumenteren, hoe je met framing en priming je beleid verdedigd (of het uit het vuur weet te houden), maatschappelijke effecten vertalen in ambtelijke uitgangspunten (en andersom) en om te gaan met de publieke druk van pers, sociale media en maatschappelijke organisaties.  

 

Nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

E-mail ons  Contactformulier

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen