Een goed raadslid is…

Uitgever:
SDU / Raadsledennieuws
Auteur(s):
Liesbeth Tettero

Hoe vind ik mijn weg in al die stukken die ik iedere week krijg? Hoe krijg ik al die vergaderingen, benen-op-tafel-sessies en werkbezoeken in mijn agenda? Hoe hou ik een beetje privéleven over? Deze vragen zullen veel raadsleden niet onbekend voorkomen.

Het raadswerk is een rupsje-nooit-genoeg in de agenda: er is altijd meer te doen, te lezen en te bespreken. Hoe managet u uw tijd goed? Het antwoord op deze vragen klinkt eenvoudig maar is niet zo makkelijk uit te voeren: prioriteiten stellen, keuzes maken! Om dit op een goede manier te doen, is het belangrijk om rekening te houden met uw politieke prioriteiten én met uw persoonlijke politieke stijl.

 

Liesbeth Tettero,  senior trainer en coach bij het Periklesinstituut, geeft in Raadsledennieuws tips.

 

Politieke focus

Een mond vol tanden, geen antwoord weten bij een interruptie, dat zijn schrikbeelden voor veel raadsleden. Daarom willen ze niets missen; geen nota, geen bijeenkomst, geen vergadering. Raadsleden van een kleine fractie hebben vaak het gevoel dat ze hetzelfde moeten doen als collega’s van grotere fracties. Dat is niet verstandig. Niet alleen kost alles lezen en doen zeer veel tijd energie, het gaat ook ten koste van het politiek profiel. Want als u zich met alle onderwerpen even uitgebreid bezighoudt, wat vindt u dan écht belangrijk?
Natuurlijk dient elk raadslid het algemeen belang. Maar een politiek profiel, herkenbaarheid voor de achterban is ook belangrijk. Gebruik daarom de belangrijkste politieke uitgangspunten en het verkiezingsprogramma van uw partij als instrumenten om focus aan te brengen en prioriteiten te stellen. De onderwerpen die echt bij u passen, mogen dus bovenop de stapel.

 

Wat past bij u?

Er is niet één manier van politiek bedrijven, dus ook niet van raadslid zijn. De één is een dossiervreter, de ander een vergadertijger, weer een ander gaat het liefst op werkbezoek. De bestuurskundigen Pieter Tops en Stavros Zouridis beschreven in hun boek ‘De binnenkant van politiek’ (2002) vijf stijlen van het raadslidmaatschap. De eerste is de ombudsman (m/v uiteraard), die zich vooral richt op de belangen van individuele of groepen bewoners. De tweede stijl is de partijpoliticus, die het verkiezingsprogramma en de eigen achterban als belangrijkste focus heet. Ten derde: de bestuurder. Deze is pragmatischer en gericht op de uitvoering van beleid. De vierde stijl is de coach, die zorgt voor verbindingen tussen de samenleving en het gemeentehuis. En als vijfde en laatste stijl is er de volger. Degene die ‘gewoon’ de agenda volgt en doet wat er gedaan moet worden. Goede drijvende krachten, maar juist zij zullen het moeilijk vinden om hun tijd goed te managen én om een politiek profiel te krijgen.

 

Manage uw energie

Misschien herkent u uzelf of uw raadscollega’s al in een van deze stijlen. En begrijpt u waarom sommige raadsleden graag moties schrijven om de partijkleur in de etalage te zetten en anderen meer gericht zijn op samenwerking met andere partijen. Waarom sommigen graag vergaderen en anderen juist liever op werkbezoek gaan. Het is goed om te weten wat uw persoonlijke stijl is, en wat de activiteiten zijn waar u energie van krijgt. Dat verschilt dus per persoon. En natuurlijk moet een ombudsman ook z’n neus wel eens laten zien in het gemeentehuis. En is het goed als een partijpoliticus op werkbezoek gaat bij anderen dan mensen uit de eigen achterban. Maar u kunt rekening houden met de voorkeuren, en focus leggen op die dingen die echt bij u passen en waar u energie van krijgt.

 

Nee!?

Tot slot is het belangrijk om ‘Nee’ te kunnen zeggen. Dat vraagt soms om een olifantenhuid. Als de fractievoorzitter vindt dat er nog wel een tandje bij kan. Als de wethouder vindt dat je toch écht vandaag nog een stuk moet lezen. Als een bewonersgroep vindt dat u naar hun evenement moet komen, hoewel het voor u niet erg van belang is. Noem maar op. Er zijn veel mensen die iets vinden van het functioneren van raadsleden en die als verlengde daarvan vinden dat ze iets te zeggen hebben over hun agenda. Hou dan altijd in uw achterhoofd dat u uw energie maar één keer kunt gebruiken. En dat niemand iets heeft aan een opgebrand raadslid…

Liesbeth Tettero is senior trainer en coach bij het Periklesinstituut. Dit artikel verscheen eerst in oktober 2015 in Raadsledennieuws.

Cookie instellingen

Periklesinstituut maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken voor functionele en analytische doeleinden. Meer informatie over deze verwerking van (persoons)gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen